Tuesday, June 29, 2010

Buncis Masak Dhal & Telur

Salam,chik mi rendam kacang dhal ni nak buat benda lain,tapi terpaksa tukar ke plan B sebabnya roti parathanya dah habis.Plannya nak buat kuah roti canai nak cicah ngan roti paratha tu,nasib baik bila tengok kat peti sejuk tu ade kacang buncis so chik mi rebus kacang dhal tu dengan rempah tarbus.Teringat dedulu kalau mak buat kuah ni memang tak suke tp sekarang ni dah beralih angin benda yg tak suka tu dah boleh diterima dik tekak ni.Alhamdulillah anak-anak suka pulak ,tambah budak tecik yg banyak songeh tu kalau buat lauk ni asyik meratah je la.
Resepinya nnti chik mi letak ye

Monday, June 28, 2010

Kuih Lopes

Salam,lamanya tak buat lopes ni walaupun stok pulut susu berlambak dalam petiais tu.Sana sini tengok orang buat serimuka,tapi kemalasan mengatasi segalanya.Bila ade angin R sedikit bertiup cepat2 Chik mi p rendam pulut.Chik mi suke lopeh yang liat sedikit ,ade terbaca kat mana ntah rendam pulut bersama dengan air abu (alkaline water) semenjak tu selalunya chik mi buat lopeh memang ikut stail camgitu pastu rebus dengan pressure cooker.Chik mi tak membalutnya dengan daun pisang walaupun daun pisang duk melambai je kat belakang tu.chik mi prefer balut dengan daun buluh (idea dr Fidah).Apek yang jual daun buluh ni pernah sound ke chik mi,lu satu olang saja selalu beli ini daun ,apa lu bikin?malas nak banyak citer jawap wa bikin ketupat lu tau makan ketupat?nanti raya lu mai wa punya lumah ,wa bikin kasi lu makan,muahahahaha.
Chik mi suka balut dengan daun buluh sebab bila anak-anak nak makan just buat satu je pastu tak ler kering kalau lambat makan,kelapa n sirap gula melaka dah siap dalam peti sejuk.


Friday, June 25, 2010

Ikan Pari Masak Hijau

Salam,aritu nampak kat rumah Along dah pikir nak cuba tp terlupa ,lepas tu nampak kat umah kak sifu buat dan siap rekomen lagi tu yg bila nampak ikan pari fresh kat market terus je ambil.Resepi dari umah Kandaku Cayang.Sebenarnya dari awal minggu lagi nak buat ,bila sampai umah tengok ikan lain yg dah defrost,so tertangguh sampai ke arini baru berkesempatan nak masak lauk ni.Semalam dah taip separuh jalan nak N3 ,si minah tecik yg manyak songeh tu pulak mengamuk ajak tido so ngan ibu sekalilah belayaq.Sedap dan lazat heehhe tp chik mi buat terkering sikit.Buat kandaku cayang izinkan dinda cNp kat sini ye senang nnti menantumu nak masak .muahhhahahah.Thanks ye kanda,

Ingredients:-
2-3 ekor anak ikan pari-dibersihkan, potong, gaul dengan kunyit & garam.
1 sudu besar bawang putih kisar
2 sudu besar sambal belacan
3-4 batang daun kari
3 batang cili hijau dihiris
1-2 sudu kecil serbuk lada hitam
garam & serbuk perasa secukupnya

Method:-
Campurkan bawang putih, serbuk lada hitam, sambal belacan dan ketepikan. Panaskan minyak, goreng ikan pari hingga agak garing. Angkat, toskan dan ketepikan. Kurangkan minyak kalau gunakan minyak gorengan ikan tadi. Masukkan campuran, sambal belacan, bawang putih, serbuk lada hitam dan tumis hingga naik bau. Masukkan lada hijau dan daun kari, kacau rata . Masukkan sedikit perasa dan garam kalau necessary dan gaul rata. Masukkan ikan pari yang telah digoreng tadi dan kacau gaul rata. Biarkan sekejap hingga tumisan tadi sebati dan meresap dengan isi ikan. Matikan api. Siap untuk dihidang.
Sources:-From a cooking programme in suria channel
#Chik mi gun ikan pariyg sederhana besar.

Wednesday, June 23, 2010

Crispy Anchovies In Honey Lemon Sauce

Salam, dah jemu tengok apom lenggang tu kan,mai sini kita makan ikan bilis ranggup pulak,menu sesuai untuk yang tak de selera makan.Ari tu nampak resepi yang simple ni kat The Star ,terus ku p photocopy,(kat sini kalau lambat sikit alamat hilang ler page tu ntah malaun mana yg tak reti nak photo p sambar)mmg geram dgn org2 yg selalu 'juai ikan' ni tau.Sedap chik mi suke makan nasik panas-panas atau bubur nasi..Tak mau membebel jom kita tgk rcpnya.
Ingredients

  • 250g split and cleaned anchovies

  • 1 cup tapioca flour

  • 1 tbsp sesame oil

  • 4 dried chillies, cut into sections

  • 1 onion, halved and sliced thinly

  • 6 bird’s eye chillies, chopped

  • 2 calamansi limes, squeezed for juice

  • 3 tbsp honey

  • 2 tbsp water

  • 1 tbsp fish sauce Method
    Rinse anchovies and soak for 10-15 minutes. Drain dry in a plastic colander then pat completely dry with several layers of kitchen paper towels. Toss in tapioca flour.

    Heat some oil in a wok. Shake off excess tapioca flour from the anchovies and deep-fry until golden brown and crispy. Dish out and drain from oil.

    Heat the sesame oil in a clean wok, fry dried chillies, onion and bird’s eye chillies for a while. Combine lime juice, honey, water and fish sauce and add to the pan; bring to a boil until mixture turns frothy and thick. Return prefried anchovies to the honey sauce. Stir-fry briskly until well combined. Dish out and serve.
    Source :Amy Beh

  • Monday, June 21, 2010

    Apom Lenggang

                                      
    Lenggang,lenggang ala lenggang kangkung opssss sambung sendiri ye,hihihii memula nak terima kasih kat dik Hana,yang bagi link untuk ke sini,chik mi ikut rcp tu tapi ade sikit penambahan.Resepi ni adela macam yang jual kat pasar malam kat sini(kak watie pernah beli dak),tapi chik mi masih teringat-ingat apom lenggang amma yang selalu jual kat market mase chik mi kecik-kecik dulu,sekarang ni kat penang ni susah nak dapat apam lenggang yg sedap,cukup lemaknya serta manisnya.Kalau kat penang ni apom lenggan selalunya dilipat kiri dan kanan je ataupun tak lipat sbbnya takut berterabur kerak tepinya yang ranggup tu.Kalau kat restoran mamak (kassim mustapha ) ade 2 versi, versi manis atau versi telur pun tak sedap gak pada tekakku ini.Kalau versi orang melayu buat dia tak garing lembik je mmg nak kena menuntut denggan mana-mana amma ni (ade lagi ke amma yg duk buat apom lenggang?).

    Anak-anak amat suke ngan apom ni tu yg berebut ngan depa,tgk,nak posing pun kena ambik yg gerseng..laku sungguh chik mi jual apom ni semalam,tak cukup tangan nak melenggang.

    Rice Flour- 2 cup
    Water- 2 1/2 cup
    Cooked Rice- 3/4 cup
    Coconut Milk- 1 1/2 cup (thick)
    Sugar- 4 tbsp-Chik mi tambah lagi 3 sudu
    Salt- 1/2 tsp
    Yeast- 1 tbsp
    Luke Warm Water- 1/4 cup
                                            Telur - 1 biji (chik mi tambah)
    1. In a mixer grind the cooked rice with 1/2 a cup of water to a fine paste.
    2. Transfer this to a bowl.
    3. In the luke warm water add the yeast and let it soak for a few minutes.
    4. Now add the Rice Flour, 2 cups of water and coconut milk and blend well. You could use a grinder or a hand mixer.
    5. Transfer the rice flour batter along with the cooked rice batter.
    6. To this add, sugar, salt and dissolved yeast and mix well.
    7. Keep the batter in the oven with the lights turned on. This is for places with cold climate; otherwise you could leave it outside.
    8. The batter would be ready, if kept in an oven, in 1 hour. It would ferment and rise. Now adjust the sugar and salt if needed.

    You need to use the Appa-Chatti to make appam and follow the below steps.

    1. Heat the appa-chatti and smear a little oil.
    2. Pour a spoonful of batter and swirl the pan - this leaves the center thick and the sides thinner.
    3. Now close the pan and leave it to cook for a minute or two.

    Apom Pan yang chik mi guna(pinjam kejap dr pakcik google),senang guna nonstick ni mmg tak lekat lansung.Kecek ngan MIL last yr dapat jugak hehehe tahun ni MIL belikan untuk kakak2 chik mi harga dah naik,memang berbaloi beli ni kata Cik Ros,jauh wooo pan tu mai india mali hihihi.




    Sunday, June 20, 2010

    Laksa


    Salam,esok budak-budak dah mula kembali ke sekolah ,makcik-makkcik kantin pun mula ler routine harian dengan bekalan,dah lama rasanya chik mi tak buat laksa,mulalah bunyi-bunyi kat tepi telinga ,bu tak nak buat laksa ke?Kesian ler pulak,tadi masa ke pasar nampak ikan sardin elok2 jugak harga pun murah jugak rm5/kg ,mulanya chik dah lupa ,tup tup cik hubby berhenti kat depan ikan tu cakap tak nak beli ke?opssss terlupalah sudah,pilih punya pilih sekg jugak lah chik mi ambil,so hari ni mmg kuahnya agak pekat.Bila dah siap masak panggei ler Along food tester chik mi tu suruh rase kuahnya,PERFECTO ibu wah hilang penat lelah kita kat dapo bilatengok anak-anak makan dengan gembiranya.Walaupun balik dari pasar tadi agak lambat dengan pertolongan anak-anak ibu cepat siap laksanya,chik mi duk train along n angah ke dapo nnti tak ler kekok nak buat kerja.Sampai pukul 3 petang alhamdulillah dah habis sekg laksa kami kerjakan,mau taknya along je ntah berapa kali ulangnya.Seperti biasa resepi kuahnya resepi keluarga chik mi boleh tengok kat SINI,SINI
    pun ade jugak.
                                                                  
    Tak pe hari ni rajin sikit chik mi CnP balik kat sini ye.
    Laksa~ Resepi Turun Temurun Keluarga Pak Awang

    utk kuah
    Ikan sardin aka selayang*
    Asam keping*
    Cili kering ~direbus n blend**
    Belacan**
    Serai**
    Lengkuas**
    Bawang Besar **
    Garam
    Pati ikan bilis~chik mi guna secukup rasa.
    Daun kesum
    Bunga kantan
    ~*ikan direbus bersama dengan asam keping ketepikan.
    ~** bahan yang bertanda di blend bersama
    Ikan di asingkan tulang dgn isinya,air rebusan disimpan bersama dgn asam keping.Dlm periuk masuk air utk di buat kuah tapi jgn terlalu banyak,agak2 sebb nnti terlalu cair.Blend tulang ikan kalu nak bubuh air rebusan pun boleh jugak,kemudian guna tapisan plastik tuang tulang tadi ke dlm periuk yg berisi air ayak sehingga tinggal tulang saja,kemudian blend isi ikan ulangi proses ayak ke dlm periuk tadi sehingga tinggal tulang2 saje.masukkan bahan blend tadi bersama garam ,masak sehingga mendidih,mendidih biar lama sedikit supaya tak cepat basi.Masukkan daun kesum bersama dengan bunga kantan,selalunya chik mi masukkan juga batang daun pudina ke dalam kuah utk menghilangkan bau hanyir ikan.

    Utk Ulaman
    Timun
    Bawang Besar
    cili merah
    Daun pudina
    Nenas
    Bunga kantan yg dihiris
    Tips
    # sekiranya kuah yg dimasak terlalu cair masukkan sardin yg telah dihancurkan terlebih dahulu,hanya ambik ikannya sahaja sosnya tak perlu.
    # Laksa penang yg ori tak letak telur rebus kalau nak letak jadi laksa kedah / perlis:)))
    #Laksa penang ni kuah nya masam2 sikit so nenas akan memberi rase kelainan

    Saturday, June 19, 2010

    Gulai Ikan Tongkol

    Salam,hari ni chik mi nak upload gulai ikan tongkol a.k.a gulai ikan aya yang chik mi buat bersama dengan nasi dagang hari tu.Bila dah malam baru teringat nak ambil gambar,semua bahan rencahnya pun dah habis.Timun dengan cili api tak dapat ler berposing bersama-sama dengan cik ikanku ini.Resepinya chik mi ambil dari rumah Kak cm,mmg sedap ,selepas ni mmg akan ikut resepi ni ler selalu.Thanks kak mintak izin untuk CnP kat sini yer untuk rujukan nnti senang.








    Thanks kak sudi kongsi yang mabeles ni.

    Bahan-bahan untuk lauknya:

    4 keping ikan tenggiri-potong seperti gambar diatas.
    (sepatutnya guna ikan tongkol )
    1 1/2 cawan santan pekat
    4 tangkai cili kering
    1 biji timun -potong ikut selera masing-masing
    6 biji cili api
    1 inci lengkuas
    1 keping asam gelugur
    7 ulas bawang merah
    5 biji telur rebus.
    1 inci kunyit hidup
    1/2 paket kecil serbuk kari ikan
    minyak untuk menumis

    Cara-caranya:
    Blend cili kering,kunyit,lengkuas dan bawang merah hingga sebati.
    Campurkan dengan 1/2 paket rempah kari ikan.
    Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar tadi hingga naik baunya.
    Masukkan 2 cawan air dan bila mendidih baru masukkan santan pekat.
    Kemudian masukkan ikan dan timun serta garam dan gula+asam keping.
    Biarkan mendidih hingga ikan masak baru taburkan cili api.
    Last sekali letakkan 5 biji telur rebus.masak sekejap dan padamkan api.Siap:)
    #Chik mi guna ikan tongkol ,chik mi rebus menggunakan pressure cooker malam sebelumnya dan biarkan semalaman.
    # Chik mi tak letak telur rebus.

    Thursday, June 17, 2010

    Nasi Dagang

    Salam,arini ngan esok chik mi bercuti ,tapi tak jenjalan kemana pun saje nak habiskan masa dengan anak-anak je,hari tu nampak kak cm masak nasik dagang,teringat ade stok beras nasik dagang import dari Kelantan.Kak Cm masak versi tanak nasib baik chik mi tanya dulu ngan kak cm,ghupa2nya beras nasik dagang tu tak sesuai ditanak sebabnya keras,so chik mi rendam berasnya semalaman,pagi tadi chik mi mintak tolong ngan pakcik google cari sini sana so decide nak buat combination resepinya.Wahhhhh terranya chik mi masak nasik dagang menjadik ,rasa happy sebabnya memang kena dengan selera chik mi sekeluarga.Gulai ikan aya a.k.a tongkol pun chik mi guna resepi kak cm.SEDAP sangat,selalunya chik mi buat gulainya camlain sikit tapi tak kena ngan seleraku,tp cik hubby makan je,yang ni bila tanya sedap tak,ok ok gulainya sedapppp.Angah pun cakap gulai ni sedap ler ibu,wah makin kembanglah montot ibunya.Ada serunding ikan lebihan buat nasi kerabu haritu so chik mi gandingkan sekali.
    Jom kita tengok macamana chik mi masak nasik dagang.
    Bahan-bahan
    Beras nasi dagang~500 grm
    Santan cair(1/4 cwn santan pekat + 3/4 cwn air)
    Santan pekat(3/4 cwn santan pekat + 1/4 cwn air)
    3 ulas bawang merah ~ dimayang
    2 ulas bawang putih ~ dimayang
    1 inci halia ~ dimayang
    1 Sk halba
    Garam
    Secubit gula
    Cara-caranya
    Bilas beras sehingga bersih kemudian direndam semalaman,panaskan kukusan,toskan beras kemudian kukus beras sehingga naik wap,tuang dalam bekas kemudian masukkan santan cair bersama halba kacau sebati kemudian kukuskan sekali lagi.sementara itu masak santan pekat bersama garam ,gula ,bawang putih ,halia sebentar(tujuannya supaya nasik tak cepat basi) sehingga garam dan gula pecah,kemudian keluarkan beras tadi sekali lagi,masukkan santan pekat yg telah dipanaskan sebentar tadi kacau sehingga sebati ,kemudian kukus sehingga masak.
    Boleh di hidangkan bersama gulai ikan tongkol dan acar mentah.






    Wednesday, June 16, 2010

    Honey Prawn


    Sian kat korang asyik duk layan DBP tu je,arini kite jamu mata dengan udang pulak ye.Lama tak masak HP ni,sesekali masak berbudak kat umah ni pun cakap sedapnya udang ni bu,bila nampak chik mi keluarkan udang aritu angah dah cakap bu angah taknak masak kuning ye,alamak nasib baik ibu ade simpan resepi HP ni .Resepi HP dari DJ yang terror mencipta berbagai resepi,thanks DJ chik mi CnP kat sini ye senang anak daraku yang tiga orang tu nak buat rujukan nanti.


    bahan-bahan :
    • 400 gm udang basah (diperap bersama serbuk kunyit, garam dan 1 sudu makan tepung jagung selama 10 minit. Kemudian digoreng sehingga garing)
    • 1 labu bawang besar*
    • 1 biji cili merah*
    • 3 ulas bawang putih*
    • 3 sudu makan madu (dibancuh dgn 60 ml air)
    • 2-3 biji cili api (diketuk)~chik mi tak letak
    • 1 sudu makan sos cili
    • 1 sudu makan jus lemon
    • sedikit daun ketumbar (dihiris)~Chik mi ganti dengan daun sup+bawang
    • 1/2 sudu besar kicap pekat
    Cara-cara : 
    Kisar bahan2 bertanda *. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga garing. Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit. Kemudian masukkan cili api dan daun ketumbar. Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar. Gaul mesra selama 10 saat. Tutupkan api. Hidangkan.

    Tuesday, June 15, 2010

    Double Boiler Pan

    Korang pernah tengok benda alah ni dak?Aritu chik mi nampak dekat Sini,hatiku meronta-ronta wei nak kan benda alah ni,tup2 ofcmate chik mi Cik Fa bagitau dia nak p IKEA masa cuti sekolah,selepas ambik anaknya kat Ipoh terus nak shoot p KL,wah pucuk dicita ulam mendatang,terus p kat IKEA punya web tapi tak dapat carik,sebab nak tgk reganya sama,pastu roger ngan Cik Fa kalau hang terjumpa terus ler ambik,Cik Fa cakap dia pernah tengok benda alah tu ,masa tu dia pun duk pikiaq nak ambik ke dah last2 tak ambik,wah sonang kerja acik bila org dah tau mcmana benda tu,Cik Fa ni tersangatlah rajinnya,siap carik kat katalog lama lagi,pastu dia roger balik,Mie benda alah tu dlm katalog 2008 Rm19.90 la ni tak tau ade lagi dak.huwaaa tadi dgn ati yg penuh berbunga sekarang ni mcm nak nangis,hehehehe tapi tak jadi sebabnya pujaan ati dah jadi hak milik kekal.Chik mi rase berbaloi ler beli senangkan kalau nak double boil cekelat ke apa2 ke,so kalau korang nak benda alah ni pergi carik kat IKEA.(pstttt agak2 IKEA nak bg kamsen dak kat chik mi tulun dok promot benda alah tu)



    Monday, June 14, 2010

    Mee Rebus

    Salam, semalam ramai kengkawan yang menunya meekan arini kita singgah Penang pulak makan mee rebus,dah lama rasanya chik mi tak buat mee rebus,semalam tengok anak2 makan alhamdulillah syukur gembiranya,habis penat lelah kita duk berpanasan kat dapo tu.Chik mi tak buat sambal sotong kering seperti kebiasaaanya,sebab  stok sotong kering dah habis .parunya pun chik mi rebus kemudian goreng garing je.Kalau nak tengok 'pelakun tambahan' yang lain sila ke sini.




     Kuahnya chik mi dah buat malam sebelumnya,tapi pagi tu hubby bagitahu yang kawannya nak singgah so chik mi rebuskan lagi keledek yg syumil tu campurkan sekali dengan kentang so kuah kali ni agak pekat,semalam tak masak nasik so kami malan mee ni berulangkali sampai kuahnya licin liao,hehehehe udah pinish ye kengkawan.
    Mee Rebus~ Resepi Keluarga Pak Awang
    Bahan-bahannya
    Mee kuning dicelur dengan air panas
    Bahan unyuk kuahnya
    Keledek ~direbus kemuan diblendkan
    Air rebusan udang~boleh juga gunakan daging
    Udang kering
    Kacang Dhal sedikit saja~direbus bersama dengan keledek
    Cili blend ikut kepedasan masing2
    Telur sebiji ~ dikocok
    Tepung Jagung ~dibancuh dgn air,ikut kepekatan sendiri
    garam
    sedikit gula
    Pati ikan bilis~chik mi guna secukup rasa

    Bahan Taburan(pelakun tambahan)
    Sambal Sotong Kering
    Taugeh di celur sekejap
    Kentang direbus
    Telur direbus
    Tahu goreng
    Limau nipis @ kasturi
    Cili hijau
    Daun Bawang
    Cucur udang~tak buat

    Cara-cara.
    Keledek direbus bersama udang kering dan kacang dhal,blendkan masukkan cili blend air rebusan,masak sehingga mendidih, masukkan sebijik telur yg telah dipukul sedikit serta tepung jagung perasakan dengan garam n gula serta serbuk perasa,biarkan mendidih sekali lagi.
    masukkan mee kedlm mangkuk ,masukkan kuah kemudian garnishing.

    Saturday, June 12, 2010

    Roti Jala Dengan Kuah Durian

    Salam,roti jala ni buat last weekend ,cuma baru berkesempatan nak N3,sekarang ni musim durian tiba lagi,so sepanjang jalan kenangan banyaklah gerai-gerai durian tumbuh bak selepas hujan,chik mi beli durian memang dah plan nak buat kuah untuk makan dengan roti jala.seperti biase budak banyak songeh tu ade saje soklan yg dia nak bagi ke ibu.Bu mana kuah kari ayamnya ,bila cakap kali ni ibu tak buat kari ayam dah tahu jawapan skima dia adikkkk tak mau makan.iskkkk mmg geram ngan budak sorang tu.
    Chik mi dah ade assistant sekarang ni ,ibu hanya bancuh je ade ler yang nak menjala(thanks angah meringgankan kerja ibu),so lipatanya tu masih kena perbaikii lagi,tak pe angah pelan-pelan ye ngah.Chik mi buat 2 adunan so saje je bagi warna Kedah ijo kunin.seperti seperti biase guna resepi kak ummi.

    Bahan-bahan ( 4 - 6 orang )

    • 2 cawan tepung gandum
    • 2 cawan air
    • 1 bij telor
    • 1 sudu kecil garam halus
    • beberapa titik pewarna kuning
    Blend kesemua bahan diatas ,kemudian tapis,jika nak jalaannya halus jangan isikan penuh botolnya,hanya masukkan 3/4 botol.


    Kuah Durian My Style

    Durian - amik dlm 3-4 ulas
    Santan
    Gula melaka
    Secubit Garam
    Tepung gandum - 1sb

    Cara cara
    Isi durian di blend dgn sedikit air,kemuan masukkan semua ke dalam periuk masak sehingga gula hancur,kacau terlalu cair amik tepung gandum bancuh dgn bancuhan tadi masak sehingga pekat..

    Award Dari ZanaRose

    Salam ,terima award ni dari last week lagi tapi tak sempat nak tempek kat sini,ntah sibuk ngan apa ntah walaupun cuti khamis & jumaat tu tp tak sempat nak update N3 pun ,biaselah bila budak-budak cuti ni kan.Terima award dari zanarose sekali ngan tag tp chik mi tak ambil tagnya,terima kasih zana semoga ukhwah kita di alam maya berpanjangan.Kepada yg sudi ambil award ni ambil ye tampalkan kat umah masing-masing ye.

    Wednesday, June 9, 2010

    Serunding Ikan

    Seperti yang dijanjikan chik mi postkan N3 serunding ikan yang chik mi buat untuk dimakan dengan nasi kerabu.Wow silau u gambar tu terlebih cahaya ler pulak.Ni pun hasil carian pokcik google,tapi chik mi combine sini sana resepinya.Banyak jugak dapat serundingnya tu chik mi simpan dalam peti sejuk.

    Jom kita tengok cara chik mi buat serunding ikan.
    Serunding ikan
    Bahan-bahannya
    Ikan sardin
    Asam keping
    Rebus ikan bersama dengan asam keping,air agak paras ikan aje ,setelah diasingkan isi dengan tulang di blend bersama dengan air rebusan ikan tadi ketepikan

    Bahan Blend.
    Bawang merah
    Bawang putih
    Sedikit halia
    Lada hitam
                                                                                 Serai

    (chik mi blend menggunakan blender kering tp masukkan sedikit air agar mesinnya boleh berputar )

    Segengam kelapa putih 
    Garam 
    Gula 
    Cara-caranya
    Masakkan isi ikan yang telah diblend bersama-sama bahan bahan blend sehingga separuh kering kemudian masukkan kelapa putih sangai lagi sehingga betul-betul kering.Sangai menggunakan api sederhana dan sentiasa dikacau sehingga isi ikannya menjadi seperti serbuk.

    Tuesday, June 8, 2010

    Nasi Kerabu

    Salam wow biru mata itamku,lepas warna pepel kita kasik warna biru pulak,ni bukan biru sebarang biru ,biru berasal dari bunga kekkeke,dah lama plan nak buat nasik kerabu ni mulanya dah beli pewarna biru pun tup2 baru2 ni ade jodoh terjumpa si bunga telang ni jual kat market apa lagi kurembat ler seplastik.cantik2 warnanya sekata je ,hah baru ler nasik kerabu made in kelantan tu kan,setelah ku google sana sini maka chik mi godek2 ler nasi ni.Chik mi sebelum ni tak makan tp tengok big boss tiap2 minggu beli kat pasar malam so di cakap try ler chik mi ghase ler sikit wahhhhh terus terjatuh chenta you .

    Nak buat nasiknya senang je tapi nak buat serunding ikannya tu ler yg berchentaaaa sikit.Jom kita tengok macam mana chik mi buat nasiknya tu.
    Nasi Kerabu
    Masak nasi macam biasa masukkan air bunga telang (rendam bunganya ambil airnya sahaja) sukatan ikut macam kita masak nasik biasa masukkan daun limau purut dan sebatang serai(chik mi tak masukkan serai malas nak ambil pagi2 buta kat luar)

    Ni ler ghupa bunga telang yang chik mi beli kat pasar tu.serunding ikan nnti chik mi uploadkan.

    Untuk sambal cili apinya.
    Cili api
    sedikit garam
    cuka
    Air
    Blend semua bahan diatas kemudian diperap.

    untuk Budunya
    Budu +perahan limau(chik mi guna lemon sbb itu je yg ade)

    Monday, June 7, 2010

    Talam Keladi


    Salam,wah sejak pergi menuntut ilmu ni rajin chik mi buat kuih ye,kekekeke sebenarnya ni separuh dari keladi yang chik mi goreng aritu,chik mi steam siap2 pastu masukkan dlm frezer,tapi potongannya itu tak cantik sebab kelam kabut nak pergi tgk mak chik mi.Resepi dari  Kak Nis @ Mak Daro sedapppp cukup lemak & lembutnya tu.Peminat keladi cuba ler kuih ni sedap tau,kak asma jum ler kita makan berdua pastu kita minum teh halia ye kekekeke.Chik mi CnP dat rumah CMG terima kasih Cik Mat dan jugak Kak Nis,minta izin letak kat sini ye senang utk rujukkan nanti.

    Talam Keladi
    BAHAN A :-)
    300 ml santan
    65 g tepung beras
    1 camca teh tepung gandum
    100 g keladi, didadu, kukus 3/4 lembut dan lecek sedikit - Chik mi letakkan pewarna sikit
    55 g gula halus
    1/4 camca teh garam

    BAHAN B :-)
    100 ml santan
    80 g gula halus ( boleh kurangkan jadi 60g atau 70g)
    2 camca besar tepung beras
    20 g tepung jagung
    1 biji telur, pukul sedikit
    Secubit garam
    Sedikit pewarna ungu (violet) - Chik mi guna 1/8 sk
    1/2 camca teh perisa keladi (resipi asal tak letak)

    CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Panaskan kukusan, lenser tin bulat berukuran 8 inci dengan sedikit minyak (mat guna mentega), balut tutup kukusan dengan kitchen towel.
    2. Bancuh semua bahan A kecuali keladi, kacau rata dan tapis, masukkan keladi dan gaul rata. Tuang ke dalam tin dan kukus selama 15 minit.
    3. Sementara itu satukan semua bahan B dan kacau hingga rata, tapis adunan dan tuang dalam loyang yang berisi bahan A tadi. Tutup permukaan tin dengan aluminium foil, sambung mengukus lagi selama 15 - 20 minit atau hingga permukaan kuih talam masak.
    4. Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong. Sapu sedikit minyak pada pisau sebelum memotong kuih.

    Sunday, June 6, 2010

    Card From Love

    Ari ni baru sempat ni Chik mi angkut kad dari Love,Thanks Love semoga nanti lagi banyak idea nak cipta resepi-resepi ayam yang mabeles  tau.

    Friday, June 4, 2010

    Takoyaki

    Salam di hari jumaat yang mulia,yesssss akhirnya menjadi jugak nak buat tako ni,walaupun ade yang bahan yang tak cukup tapi alhamdulillah menjadi jugak,sedap semua anak-anak suke,lepas ni memang tak beli kat jusco lagi ler dah ler 3 ketoi rm4.50 mahei giler.Puas makan kalau buat sendirikan,sebelum ni punyalah duk bekenan tengok ramai yang dah buat kta pun nak masuk group tu jugak.Thanks ijah seperti biasa chik mi minta izin nak CnP kat sini ye.
    Alhamdulillah kenyang dinner ngan tako malam tadi



    Ingredients:
    • 1 2/3 cup flour
    • 2 1/2 cup dashi soup-chik mi guna secukup rasa
    • 2 eggs
    • 1/2 lb. boiled octopus, cut into bite-size pieces - chik mi guna sotong kering
    • 1/4 cup chopped green onion
    • 1/4 cup dried sakura ebi (red shrimp) - chik mi guna udang gerangau
    • 1/4 cup chopped pickled red ginger
    • *For toppings:
    • katsuobushi (dried bonito flakes)
    • aonori (green seaweed powder)-tak jumpa cari so tak letak
    • Worcestershire sauce or takoyaki sauce- lupa letak
    • mayonnaise - chik mi + dengan sos cili
       Preparation:
      Mix flour, dashi soup, and eggs in a bowl to make batter. Thickness of the batter should be like potage soup. Put oil inside cups of a takoyaki grill pan. Pour batter into the cups to the full. Put octopus, red ginger, and green onion in each hole. Grill takoyaki balls, turning with a pick. When takoyaki become rounds and brown, remove them from the pan and place in a plate. Put sauce and mayonnaise on takoyaki and sprinkle bonito flakes and aonori on the top.
      *makes 4 servings 
      source ~ Ijah

    Thursday, June 3, 2010

    Keladi Goreng Rangup

    Salam,Chik mi beli keladi ni ingat nak buat benda tup2 jadi kena goreng ler pulak,selalu macam tu bila nak beli tu plan nak buat benda lain bila kemalasan melanda kena tukar ke plan B ler pulakkan.Tepung gorengan ni lama jugaklah chik mi buat trial n error sampailah yang ni diapprovekan oleh ahli majlis tertinggi,bukan apa anak2 ngan big boss suka tepungnya yang ranggup so kena cuba sampailah puashati kan ,so kita yg buat ni pun bergumbiralahkan.

    Double action baking powder
    air
    Bijan bila nak menggoreng baru masukkan
    *sesetengah orang gunakan minyak yg dah panas tp Chik mi sll guna buttercup yg dah lembut aje

    Yang oren tu keledek saje chik mi masukkan sekali.