Wednesday, December 29, 2010

Masalodeh Ubi kayu

Assalamualaikum,lamanya chik mi tinggai rumah kedua ni,sibuk menjadi wedding planner hahahah hari sabtu (xmas day)hari tu bertolak dari Teluk Intan ke Nilai & Jalan TAR pastu petangnya bertolak balik ke Teluk Intan huh memang penat tak tahu nak cakap ler,next day pulak cari florist,pastu temankan SIL ke butik pengantin dengan Sabrina yang dah boring katak tu,so macam-macam perangai ler dia buat ..huhuhu panjangnya citer,Korang pernah makan masalodeh dari ubi kayu,ni my MIL punya speciality tau,pestaim dengar pun pelik jugak bila dah rasa no bad sedap,sapa yang suka ngan rasa ubi kayu yang kenyal2 gitu sure suka.Hari tu chik mi bawak banyak jugak ubi kayu so lepas ni jangan muntah ijau ye asyik keluar menu ubi kayu je hehehe


                                         
Masalodeh Ubi Kayu
Source :http://qasehmu-abadi.blogspot.com
Ubi kayu-di parut
Sedikit udang kering*
Sedikit ikan bilis*
Jintan manis*
Cili kering-digunting kasar
Daun Kucai
Bawang besar- dipotong dadu
Garam secukup rasa
Sedikit kelapa parut-tak letak pun tak pe
*ditumbuk kasar
Cara-cara
Campurkan semua bahan diatas, 
Masukkan semua bahan ,gaul sebati,leperkan kemudian digoreng dalam minyak,selamat mencuba

Thursday, December 23, 2010

Ayam Bawang

Assalamualaikum,akhirnya dapat jugak upload gambar ntah nape semalam nak upload asyik fail je tu yang kadang-kadang malas nak n3 tu hahaha majuk ler kunun...Favourite hubby dengan anak-anak,kalau goreng ayam ni selalunya harum semerbak satu rumah,bau daun pandan dengan daun kari yang ditumis.
Ayam Bawang My Style
Ayam ~potong ikut suka
Serbuk kari*
Serbuk cili ~jika suka*
Sos tiram*
kicap*
Lada hitam ditumbuk kasar*
Sedikit madu*
Bawang besar dipotong bulat ~lagi banyak lagiii sedap
Daun pandan ~dipotong sepanjang 2cm
Daun kari 
Caranya
 Perapkan,ayam bersama dengan bahan yang bertanda*,,lagi lama kita perap lagi sedap,kemudian digoreng ayam tersebut dengan api perlahan sehingga garing.Keluarkan minyak sehingga tinggal sedikit,tumiskan bawang besar,daun pandan dan daun kari sehingga garing,masukkan ayam yg telah digoreng td.kacau rata dan tutup api sedia dihidang.

Sunday, December 19, 2010

Apam Tepung Beras



 Assalamualaikum,hari tu musim apam berjalan dari satu rumah ke satu rumah chik mi tak sempat nak buat,so bila ade kesempatan chik mi pun terkena juga virusnya.Dah lama tak buat apam pebret anak-anak.Ade yang sengih kerang busuk ,ade yang senyum kamben ,ade yang senyum simpul ,bak kat macam-macam adaaaaa.yang dalam ramekin comel ni senyum malu-malu gitu,yang sengih kerang busuk dah kena hijack awal-awal lagi.
 
Yang pecah mekar ni jatuh wap air la pulak walau pun dah tutup tudungnya.
resepi seperti biasa dari Kak watie.chik mi cnp balik kat sini ye.
Apam tepung beras ~by Kak Watie

Bahan-bahan:
  • 1 cawan nasi
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 cawan gula putih
  • 1 1/4 cawan air
  • 1 sudu kecil yis
  • sepeket kecil eno
Caranya:
Blend nasi dengan air hingga halus kemudian masukkan sugar, tepung dan yis. Blend lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat. Perap lebih dari 3 atau 4 jam (Akak bancuh lewat tengah maalam kukus pukul 5 pagi). Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan (warnakan kalau suka) dan biar sebentar. Panaskan kukusan. Masukan ke dalam acuan-acuan kecil dan kukus selama 15 hingga 20minit dengan api kuat. Boleh di makan dengan kelapa parut yang dikukus sebentar dan digaul dengan sedikit garam jika suka.

Friday, December 17, 2010

Kek Pisang Bercoklat

 Assalamualaikum,opssss jangan nak mengendeng ye ni menu hari minggu yang lepas baru sempat nak lentak n3,hehehe siap sms ke puan empunya resepi lagi kalau nak tambah ovellete bnyk mana,dah lama tak membaking utk budak-budak tu,tak samapai sehari sebiji kek ni habis dikerjakan bersama ayah,mmg puas hati kalau buat sendirikan.Resepi dari kak sifu kesayangan (tak bodek tau ni kak hehehehe).
Dah lama tak ambil gambar ,nak posing-posing pun dah malas tambahan pulak ngan tangan gigil (apakah alasan).
Terima kasih kak chik mi CnP kat sini ye .
 Kek pisang bercoklat
Source :Knor 
  • 250gm mentega/marjerin
  • 3/4 cawan gula caster
  • 2 cawan tepung naik sendiri
  • 5 biji telur gred A
  • 1 cawan pisang yg dilecek
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 150gm coklat masakan - diparut menggunakan pengupas kulit ubi kentang atau boleh juga dicincang 
    • 1sb ovelette ~ chik mi tambah
  •  1/3 cwn fresh milk ~ chik mi tambah

Cara-cara

  1. Panaskan oven 180C. Griskan loyang dengan mentega/marjerin dan taburkan tepung.
  2. Ayak tepung. Sekiranya tiada tepung naik sendiri boleh juga diguna tepung gandum biasa dan tambahkan 1 sudu teh baking powder.
  3. Masukkan soda bikarbonat ke dalam pisang yg telah dilecek dan gaul sebati. Saya hanya menggunakan 1/2 sudu teh soda bikarbonat supaya kek tidak terasa pahit.
  4. Pukul mentega hingga putih dan masukkan gula. Pukul lagi hingga kembang dan gula hancur.
  5. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul hingga habis dan sehingga adunan betul2 kembang. Masukkan esen vanila dan pisang lecek. Pukul hingga sebati.
  6. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dgn kaedah kaup balik.
  7. Masukkan coklat yg telah diparut dan gaul tapi jgn terlebih gaul nanti coklatnya menjadi hancur.
  8. Masukkan ke dalam loyang dan bakarlah hingga masak, lebih kurang 45 minit.
  9. Kek pisang ini lebih sedap dimakan ketika masih suam2 panas kerana masa tu coklatnya masih lg cair dan bahagian tepi/atas kek agak rangup
  10. Selamat mencuba..

Wednesday, December 15, 2010

Asam Pedas Tumis

Assalamualaikum,lauk yang jarang-jarang ,kadang-kadang ade kat rumah chik mi,selalunya chik mi masak asam pedas rebus ,tapi memandangkan ada isi ikan kaum keluarga ikan mayong,yang ni kalau kat penang dipanggil 'otek'.Ikan ni sedap di buat kari,chik mi beli seekor tp simpan sikit isinya utk masak asam pedas.
Selalunya asam pedas melaka camginikan,anak-anak tanya kenapa asam pedas ibu tak macam selalu?Jawapannya saja nak kelainan

Monday, December 13, 2010

Nasi Goreng Je...

Dinner malam ni,memenuhi permintaan dak kecik yang picky eater tu,utk ibu yg suke pedas tu kena ler tambah cili jeruk,sesekali layan nasi goreng camgini sedap jugakkan:)))

 Cili jeruk ni untuk Kanda Ayu n Yat maria peminat tegar ngan cili jeruk :))))

Sunday, December 12, 2010

Jelly Kelapa Lagi

Assalamualaikum ,lamanya chik mi tak bersiaran,walaupun hujan-hujan kat Penang ni permintaan untuk jelly kelapa sangat tinggi,(harap-harap jangan kena sakit urat dah ler ye)chik mi buat ni malam tadi hari ni along n angah asyik bukak pintu petisejuk je makan jelly kelapa ni,tak pa kita buat sendirikan so banyak mana nak makan pun silakan ye.Seperti biasa guna resepi Knor,terima kasih ye kak,chik mi cnp sekali lagi ye,thanks...


Jelly Kelapa~by Knor

Bahan-bahan ( lebih kurang 13 cup spt gambar di bawah )

  • 1 paket agar2 serbuk (10gm)
2.6 liter air kelapa ~ k.nor guna air dr 3 bj kelapa muda~Chik mi guna 2.5L je
isi kelapa muda ~ boleh kaup guna sudu atau sagat
11 sudu besar gula ~ terpulang pd citarasa masing2
3 helai daun pandan
# Chik mi tambah esen pandan
Cara-cara
Masukkan air kelapa muda, serbuk agar2, gula dan daun pandan ke dalam periuk.
Masaklah hingga mendidih dan masukkan isi kelapa muda. Padamkan api.
Biarkan sejuk sedikit dan boleh lah dimasukkan kedalam bekas yg disukai.
Sejukkan dlm peti ais dan bila dah sejuk bolehlah dimakan.
# sekiranya air kelapa muda tidak mencukupi, bolehlah ditambah dgn air biasa untuk mencukupkan sukatan 2.6 liter

Monday, December 6, 2010

Tiramisu Biscotti

Assalamualaikum,kejap aje dah tiba hari isnin,yehaaaaa akhirnya dapat jugak buat tiramisu ni,ingatkan susah sangat,ghope2nya senang je,cecewahh,hehehe 1st nak ucapkan terima kasih kat Cik malina coz bagi biskut lady's finger ni,chik mi pun jakun jugak macam tak pernah nak rasa tiramisu ni,yang pasti yang ni SEDAPP,pasni boleh ler nak mengacau org lain pulak nak suruh belikan biskut ni lagi(kat Penang ni memang susah nak dapat).
Kelam kabut semalam nak g reunion maka kutaram je la tiramisu ni,tak pekan hasil kita sendiri bukan mencilok hasil kerja org lain.
Resepinya chik mi ambil dari rumah ijah,terima kasih pada ijah dan Kak E tuan punya resepi,minta izin CnP kat sini ye.
 TIRAMISU BISCOTTI
Bahan-bahan
  • 1 peket biskut lady finger @ biskut tiramisu
  • 250g cream cheese
  • 200ml whipping cream
  • 1/2 cawan gula halus>>yg ni kita guna 1/3 cwn jer
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan 
Cara-cara
  1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
  2. Satukan gula, cheese dan cream.
  3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu.
  4. Celup biskut ke dalam air nescaffe sehingga basah@lembut.>>Untuk proses ni kita cdgkan spray mcm kak hana buat utk elakkan biskut td lembik.
  5. Susun biskut tadi ke dalam mangkuk@bekas.
  6. Sapukan adunan cream+cheese tadi atas biskut.
  7. Susun lagi biskut yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
  8. Kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar.
  9. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya

Saturday, December 4, 2010

Sambal Paru Berkentang

Assalamualaikum..,panas-panas apa yang panas tu,panas dengan isu pencuri gambar dari blog kawan-kawan yang lain,memang tak paham dengan perangai si MIRA AINA ni,dah tegur dengan cara baik pun tak layan,keras sungguh hatimu wahai MIRA AINA,kasihan tuan empunya gambar yang anda cilok tu penat tau nak ambil gambar,pastu nak edit,nak buat N3,anda senang lenang aje nak cilok.pikir-pikirkan lah..
Berbalik pada sambal paru favourite kami sekeluarga,cuma kali ni chik mi masukkan sekali kentang yang digoreng terlebih dahulu.
 Kali ni sambalnya terkurang la pulak.
Sambal Paru Berkentang
Paru - direbus kemudian digoreng garing
Ubi kentang dipotong baji dan digoreng sekejap 

Sambal
Cili blend
BawangMerah / Bawang Besar*
Sedikit belacan *
Air Asam jawa
Sedikit gula merah
Garam secukup rasa
Minyak ~untuk menumis
*Blend bersama
Cara-cara
Tumis bawang besar@bawang merah yang telah diblend bersama sedikit belacan sehingga garing,masukkan cili blend tumis lagi sehingga betul2 masak cilinya,bila dah masak masukkan garam gula merah dah air asam ,masak lagi sehingga agak2 kering ,kemudian masukkan paru dan kentang,kacau sebati,boleh jugak dimasukkan bawang besar yang dipotong bulat




 

Thursday, December 2, 2010

Air Longan Dengan Kelapa Laut

Assalamualaikum,haritu chik mi ke tempat jual kelapa muda ,ternampak kelapa laut(sea coconut) ni so chik mi pun ambik juga 2 biji,chik mi simpan dalam petiais balik dari Kl baru sempat nak buat air ni,Longan kering pun dah lama sangat tersimpan kat petiais tu,so semalam selepas solat subuh chik mi mulalah merebus air longan ni,sedap diminum di musim panas.
 
 Chik mi rebus longan kering  bersama daun pandan sehingga kembang baru masukkan gula,boleh jugak masukkan gula batu,sebelum tutup api chik mi masukkan isi kelapa laut.
 
                         Jemput minum:)))

Awards Dari Kawan-Kawan

Assalam,hari ni baru sempat nak mengambil awards yang dititipkan oleh kawan-kawan,sebelum tu chik mi nak minta maaf banyak-banyak sebab tak membuat  homework..
 



Award dari AlongRos n Love ~Thanks Along n Love

                                           Award dari Kak Lin n Jassnani - Thanks buat keduanya
Award dari Love lagi~Thanks again

Helooo

Assalam,hari ni chik mi bsru semapt nak cuci sawang sikit kat sini,hehheh buzy like a bee,chik mi baru balik dari KL,menghadiri kenduri anak buah yang naik pelamin,(gambar usah ditanya mmg tak sempat nak pegang camera pun),pastu bila dah sampai kat KL tu banyak ler tempat yang nak diterjahkan,kepada yang memberi award insyaAllah nanti chik mi angkut satu persatu ye,terima kasih