Monday, January 31, 2011

Bubur Jagung Bersagu

Assalamualaikum,selalunya kalau dekat CNY cuaca panasss sangat tapi tahun ni cuaca agak redup dan mendung,menu semalam request dari hubby nak makan bubur favourite dia bubur jagung bersagu,ada lebihan sikit bubur caca chik mi masukkan sekali sayang pulak nak tinggal terkonteng-konteng dalam peti sejuk tu.Sabrina pun makan agak banyak jugak,alhamdulillah budak yang payah nak makan tu,bila tengok dia berselera makan ibu pun tumpang gembira.resepi tak payah kut semua orang tahu buat buburkan...


 

Sunday, January 30, 2011

Okonomiyaki

Assalamualaikum,breakfast kami di pagi minggu ni,bahan-bahan lebih dari buat takoyaki haritu ada lagi ,chik mi pun buat lah pizza a.k.a pancake jepun ni.Resepi dari Ros
 Okonomiyaki
Source:http://www.jintanmanis.com

Bahan-bahanya
Untuk bancuhan tepung okonomiyaki ( menghasilkan 4 ke 5 okonomiyaki saiz sederhana)
120gram tepung gandum+1/2 sudu kecil garam
1 biji telur
150ml air
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil serbuk dashi ( ni kalau takde pun takpe)

Bahan Campuran
150gram kobis yang dicincang halus
3 sudu besar sakura ebi ( udang geragau)
sedikit hirisan daun bawang
1batang chikua ( ala-ala fish cake), dihiris halus
1/2 cawan tenkasu ( adunan tempura digoreng kosong)
( boleh juga tambah hirisan sotong atau udang basah)
sedikit minyak masak dan beberapa titik minyak bijan

Untuk topping
Aosa ( serbuk daun hijau)
Bonito Flakes
Sos Okonomiyaki
Mayonis
Cara-caranya
1. Campurkan tepung gandum, garam, serbuk dashi dan baking powder, kemudian bancuh bersama air dan telur, kacau sebati.
2. Kemudian masukkan kobis, hirisan daun bawang, tenkasu, udang geragau dan chikua, kacau dan pastikan semua nya digaul mesra.
3. Ambil fry pan dan letakkan sedikit minyak masak dan masukkan beberapa titik minyak bijan, ( kuantiti minyak ni sikit je guna, macam kita nak goreng telur dadar tu), setelah minyak dan fry pan panas cedokkan 1 1\2 senduk adunan dan letakkan di tengah-tengah fry pan, jika fry pan besar boleh buat dua okonomiyaki sekali gus.
4. Biarkan seketika, bila pemukaan bawah agak perang, terbalikkan perlahan-lahan dan biarkan masak sekata, Ulang langkah tadi sehingga adunan habis.
5. Toppingkan okonomiyaki dengan sos okonomiyaki, sapukan rata dan tabur dengan aosa, paipkan moyonis dan tabur dengan bonito flakes, sedia untuk dihidangkan panas-panas, selamat mencuba.

Sejambak bunga dari Yatiememories~Tahniah~

Assalamualaikum,tahniah buat Yatie ~Sinar KehidupanKu~rasanya baru je yatie berblogging dah mencecah ke angka 1000 followernya tu.Thanks Yatie atas pemberian sejambangan bunga.semoga yatie terus berblogging dan sentiasa berkongsi resepi-resepi kuih talam yang best2 lagi ye.


Friday, January 28, 2011

Cucur Nasi Ikan Bilis

Assalamualaikum,jangan mintak ye menu yang dah entek,heheh tengok KakNor post baru teringat cucurnasi ku yg teperam kat dalam folder heheh thanks laling.Menu weekend lepas,selalunya nasi kalau tinggal sejemput ni ler menu yang paling sesuai,nak goreng rase sikit sangat so kita buat cucur ,takkan nak buang kan sayangg..Favourite anak2 cucur ni
Cucur Nasi & Ikan Bilis
Source:http://qasehmu-abadi.blogspot.com
Nasi
Air masak
Tepung Gandum
ikan bilis
Cili merah~dicincang
bawang besar ~didadu
Daun sup& daun bawang~optional
1 biji telur
Garam secukup rasa
secubit baking powder

caranya ,blend nasi bersama sedikit air(make sure masukkan air dulu nnti blendernya tak mau berpusing)masukkan telur serta ikan bilis ,blend sekejap supaya ikan bilisnya pecah2 aje.tuang ke dalam mangkuk masukkan tepung gandum,garam serta baking powder serta sedikit air (agak2 tpg gandum n air)macam kita bancuh cucur udang,kemudian bolehlah digoreng dalam minyak yg panas.
Boleh dicicah dengan sos cili + mayo

Thursday, January 27, 2011

Takoyaki

Assalamualaikum,lama rasaanya tak membolatkan cekodok jepun ni,walau pun mungkin rasenya tak sama dengan yang kat jepun,tp ikut tekak anak-anak chik mi sedap aje.Sebenarnya chik mi ade jumpa sos takoyani ni sebabkan tak reti nak baca tulisan kanji tu so chik mi  tak beli takut nnti ade pulak ing.dia yg tak boleh guna so chikmi sos cili + mayonise aje dengan dashkan sikit worchester sos .Untuk yang bertanya macamana nak membulatkan tako ni chik mi tengok kat youtube,insyaAllah banlik nnti chik mi letak video atau linknya.
 Takoyaki
Souce:http://kurniaanmu.blogspot.com
Ingredients:
  • 1 2/3 cup flour
  • 2 1/2 cup dashi soup-chik mi guna secukup rasa
  • 2 eggs
  • 1/2 lb. boiled octopus, cut into bite-size pieces - chik mi guna sotong kering
  • 1/4 cup chopped green onion
  • 1/4 cup dried sakura ebi (red shrimp) - chik mi guna udang gerangau
  • 1/4 cup chopped pickled red ginger
  • *For toppings:
  • katsuobushi (dried bonito flakes)
  • aonori (green seaweed powder)-tak jumpa cari so tak letak
  • Worcestershire sauce or takoyaki sauce- lupa letak
  • mayonnaise - chik mi + dengan sos cili
     Preparation:
    Mix flour, dashi soup, and eggs in a bowl to make batter. Thickness of the batter should be like potage soup. Put oil inside cups of a takoyaki grill pan. Pour batter into the cups to the full. Put octopus, red ginger, and green onion in each hole. Grill takoyaki balls, turning with a pick. When takoyaki become rounds and brown, remove them from the pan and place in a plate. Put sauce and mayonnaise on takoyaki and sprinkle bonito flakes and aonori on the top.
    *makes 4 servings
    update :cara-cara nak membolatkan takoyaki:)))





Sunday, January 23, 2011

Arrowhead Chip @ Ngaku Chips




Arrowhead Chips @ Ngaku Chips
Chips yg sinonim dgn CNY, masa CNY baru jumpa ubi ni,
Dulu2 buat selalu fail sebab melekat antara satu sama lain,tadi siap p tanya neighbour sebelah pagar macamana tak nak bagi melekat,sambil mata duk peratikan ooooo rupanya dia slice/parut dalam air baru hilang kanjinya pastu toskan sehingga air kering baru digoreng insyaAllah tak melekat.
Kalau boleh jangan guna slicer/pemarut yg tebal,nnti tak masak

Friday, January 21, 2011

Black Beauty Choc Cake

Assalamualaikum,hari ni kita muncul kembali ,kek yang dah lama terperam kat dalam folder,buat cake ni masa birthday Sabrina 9 Jan 2011 haritu,chik mi buat simple je ,suka dengan kek ni walaupun simple tapi berbaloi serta ekonomi.anak-anak pun suka sebabnya bila di makan keesokkan harinya lagi moist.Terima Kasih sekali lagi buat chef Zubaidah dan maklang atas resepinya.
BLACK BEAUTY CHOC. CAKE~ Maklang
sumber : chef zubaidah
BHN A
2 cwn tepung gandum/superfine (mklang guna tpg gandum)
¾ cwn serbuk koko
2st soda bikarbonat
2st b/powder

BHN B
2 cwn gula castor
1 cwn susu cair
1 cwn myk masak @ butter dicairkan
1 cwn air panas suam
1sb emulco
3 biji telur

Cara
Ayak Bhn A, ketepikan
Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
Masukkan Bhn B dan gaul rata
Bakar 50’-1 jam, suhu 150C, api atas bawah
Guna loyang 8x8
 
Topping Jimat :
1/2 cwn serbuk koko
1 cwn gula
2 1/2 cwn air (mklang guna susu cair)
1/2 cwn tpg jagung
2sb majerin

Cara
Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur ngan api kecil, sentiasa dikacau.
# nota dr maklang oven tak perlu di panaskan terlebih dahulu

Sunday, January 16, 2011

Talam Pandan

Assalamualaikum,sekejap aje dah masuk minggu ke 3 di bulan januarikan,malam tadi ade sedikit kerajinan hehehe banyak beno vitamin (M) nya,chik mi pun keluarkan kukusan antik untuk menalam,chik mi cuba resepi chef Florence Tan,selalunya kalau kuih talam nyonya akan masukkan sedikit air abu dan gunakan campuran tepung kacang hijau (green pea flour).


 Talam Pandan
Source:http://qasehmu-abadi.blogspot.com

Bahan-bahan A(Lapisan Bawah)
180gm tepung beras
30gm tepung kacang hijau(green pea flour)
250gm gula pasir
15 helai daun pandan(dikisar dan ditapis)
500ml jus pandan -chik mi +pandan paste+pewarna hijau
340ml air
1st air abu
Garam secukupnya

Bahan-bahan B (Lapisan Atas)
75gm tepung beras
30gm tepung jagung 
1st garam
1/4st gula(chik mi tak letak)
350ml santan pekat(chik mi guna150ml santan pekat +200ml air)
350ml air
Cara-caranya
1.bancuh bahan B sehingga sebati,tapis ketepikan.
2.Gris dan panaskan loyang dalam pengukus(chik mi guna spring foam)
3.Bancuh bahan A sehingga sebati,tapiskan masak diatas api,kemudian tuang ke dalam loyang.
4.tutup loyang dengan aluminium foil(chik mi guna tudung periuk)kukus selama 30 min.
5.Setelah masak cakar permukaan kuih dengan garpu sebelum menuang adunan  B (lapisan atas)
6.
Masakan sebentar bahab B sehingga naik wap,kemuadian tuang ke atas lapisan bawah,tutup loyang kukus semula selama 30 minit.
sejukkan dahulu sebelum memotongnya.

Wednesday, January 12, 2011

Frying Pan

Assalamualaikum,lama nak update frying pans ni asyik bertangguh je,sori ye,frying pan saiz medium bertangkai dan bertutup Rm 65. postage rm7 berminat sila email ke mimiazie72@gmail.com

Sunday, January 9, 2011

Puding Tapai Ubi

Assalamualaikum,tenggelam timbul ye tuan rumah ni,puding tapai ni buat dah lama dahh,cuma hari ni baru sempat nak N3.Masak balik kampung xmas hari tu memang chik mi dah aim nak ke pasar tani nak cari tapai ubi,sebenarnya MIL chik mi pakar buat tapai ubi ni cuma menantunya malu nak mintak buatkan hehehe,sebenarnya nak beli ni pun QC kena buat inspection ,bila Qc lepaskan baru boleh ambik (ampun ye mak).Sebenarnya chik mi duk kiv resepi ni dah lamaaaaaa,tapi sebab kat Penang tak pernah jumpa tapai ubi tu yg pendamkan je tu.Resipi dari kak ummi
 Cantik tapai makcik ni,manis pun ye jugak,chik mi ade jugak beli tapai pulut yg dibalut dengan daun getah dan diikat berangkai ,yg tu tak sempat nak enterframe,rupa-rupanya angah peminat tapai memang turun dari ayah,siap mintak ibu buatkan tapai.
Thanks to kak ummi ,mintak izin chik mi share kat sini ye kak
PUDING TAPAI UBI~Source kak ummi

Bahan:-
  • 2 bungkus tapai ubi (lebih kurang 6 ketul)(*buang empulur tengahnya)
  • 1/2 cawan gula
  • 600 ml fresh milk
  • 1 biji telor - pukul sikit
  • 1 1/2 sudu besar tepung jagung (*akak letak 2 1/2 sudu besar)
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • sedikit pes pandan/pewarna hijau
Cara Membuat:-
  1. Masukkan semua bahan dalam blender dan blendkan sehingga sebati.
  2. Masukkan dalam loyang atau bekas kecil-kecil, kukus lebihkurang 15 minit/masak.
  3. Sejukkan. Scope dalam mangkuk puding dan tuang kuah. Cubalah, sedaaapp!!
Untuk Kuah:-
  • 1 tin susu Ideal
  • 2/3 cawan gula (*boleh kurangkan kalau xnak manis sgt)
  • 1 cawan air
  • 1 biji kuning telor - dipukul sikit
  • 1 helai daun pandan
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • Buahan koktel (optional)
Cara Menyedia:-

Campur semua bahan, kecuali buahan koktel dan masak kuah dengan api perlahan. Tutup api bila mendidih, sejukkan. Hidangkan puding tapai dengan kuah susu dan letak buah2an koktel dengan sedikit sirap buahnya.

Thursday, January 6, 2011

Chicken Soup & Garlic Bread

Assalamualaikum,lamanya tak bersiaran,kalau hari tu bizi dengan year end ,sekarang ni bizi dengan apa ntah ,hehhehe sebenarnya bukan bizi apa pun tapi problem tak boleh nak nak upload gambar,tension mak cik nak tunggu,ni menu yang tertunggak ye,buat untuk bekal anak2 ke sekolah,last-last ibu yang bawak ke office,macam-macam cekadak la pulak budak-budak ni. Garlic bread ni favourite Sabrina,kalau ibu buat roti dia dia cakap yezzaa ibu buat roti krup krap.memang seronok tengok dah picke eater tu makan..
 
                                               
   Sup yang senget,sibuk nak klik-klik jugak walau pun dah nak keluar ke office
                   psst nnti chik mi upload resepinya ye:
updated chicken soup:Source Kongsi Resepi(Fb)
Resepi Asal Mushroom Soup~Tapi chik mi tukar ke chicken soup
 1.5 liter air
450 mlm susu segar/rendh lemak
cendawan butang tin/segar (ikut nk bnyk mne)
dada ayam
kiub ayam
garam/gula
lada sulah
kentang 4bji
1 sudu tepung jagung
cara2nya :
1. rebus kentg then blend. cendawan pula blend kasar n hiris nipis.
2. masakkn air n dada ayam hingga mendidih..masukkan kiub ayam... 
3. then,susu...kacau mesra.. masukkan kentg,cndawan,lada sulah,garam n gula... kacau mesra...lastly masukkan bancuhan tepung jagung n kacau sebati sampi sup tu mask n likat sdikit...
Chicken Soup:Mystyle
Air
Isi ayam - direbus  kemudian disiat-siat (macam nak buat serunding)
susu segar
Lada sulah
garam secukup rasa
kentang - direbus kemudian diblend
Tepung jagung
Italian mixed herbs
Cara-caranya
Air rebusan ayam tadi dicampur dengan susu segar,masukkan isi ayam yang telah disiat tadi ,masukkan kentang yang telah diblend tadi masak sehingga mendidih,masukkan sedikit tepung jagung yang tela dibancuh bersama air,masak sehingga likat seperti yang dikehendaki.hidangkan bersama taburan sedikit italian herbs.


Garlic butter
5-6 ulas bawang putih~diparut
Butter*
Italian mixed herbs*
Roti perancis(baguette)*
*Dicampur 
caranya
Roti  perancis dipotong serong ,kemudian disapu dengan garlic butter, kemudian dibakar.chik mi bakar atas tawa pan je senang nak control garing mana yang kita nak

Monday, January 3, 2011

Talam Ubi Kayu

Assalamualaikum,ni ler projek ubi yang chik mi parut & blend (kena blend sebab separuh jalan parut makan jari huhuhuhu pedihnya) lepas tu chik mi frozenkan sebabnya tengah duk timbang ubi tumtup digital scale pulak bateri kong,terus masukkan dalam frezer,huh mencabar betul nak buat talam ubi ni.Apa-apa pun memang best dengan resepi sebabnya bahagian bawah tu lembut je,cuma tang kepala tu chik terover cook tapi stail maintain sedappppp,memang bagi 5* hehehehe,Chik mi ambil resepi kat Fb kak zuraini alias ,thanks kak zu kongsi resipi yang mabeles ni.Chik mi ikut tips dari Cmg tutup loyang dengan tutup periuk semasa mengukus,alhamdulillah tak menitis air wap atas permukaan kepala tu,cuma selepas tu retak sikit mungkin disebabkan over cooked kot:((
 
Talam Ubi Kayu
Source :Kak Zuraini (Fb)
bahan2
700 gm ubi kayu parut
400 ml santan~(chik mi guna 100gm santan pekat +300gm air)
200 gm gula merah~ (chik mi guna180 gm)
100 gm gula pasir(chik mi guna 90gm)

care2
panaskan santan,gula merah dan gula dan daun pandan hingge gula hancur.
gaul bersame ubi dan kukus hingge masak.kukus selame 20 minit

bahagian atas
1000 ml santan
70 gm tepung jagung
70 gm tepung beras
1 tsp garam
bancuh kesemue bahan dan kacau atas api hingge naik wap.
tuang keatas lapisan bawah.
kukus selame 25 hingge 30 mimit.
gune loyang 10x10.

***seperti biase buat stengah adunan pun bole..gune loyang bulat yng dialas plastik..
Nota:- Untuk lapisan bawah chik mi kacau atas api sekejap
Chik mi guna spring foam 
Chik mi tutuployang dengan tudung periuk semasa mengukus.


Sunday, January 2, 2011

Ubi oh Ubi Dan Cerita Ditahun Baru

Assalamualaikum,Selamat Tahun Baru,tak terlambat lagi kan rasenya chik mi nak ucapkan selamat tahun baru,semoga dengan kedatangan tahun baru ni kita masih diberi hidayan dan diberkati Aminnn...Chik mi dikejutkan dengan 2 berita kematian di petang tahun baru,selepas maghrib chik mi bukak blog terbaca N3 kat blog cikmin yang pelakun faizal (maaf tak pasti nama penuh) ,selepas tu cik mi terima sms bertalu-talu dari ofcmate chik mi,husband kawan chik mi Fazila Osman telah kembali ke rahmatullah,Innalillahiwainnailaihirojiun dariNya kita datang kepadanya kita kembali,meninggalkan 5 orang anak,berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul.Semoga Ila tabah menghadapi dugaan dari Allah s.w.t,semoga Allah mencucuri rahmat buat kedua arwah dan ditempatkan dikalangan para shuhada' Amin ya rabbal a'lamin
 
Berbalik ngan citer ubi (thanks izah hehehe lupa pulak) ubi yang chik mi bawak balik dari kampungahari tu masih berbaki,dah parut n blend separuh untuk projek akan datang duk diam-diam dalam frezer.Chik mi buat keria ubi kayu yang sangat sedap,tak gunakan banyak tepung so memang terasa ubi je tu yg best,bila dah goreng rangup diluar lembut didalam,tapi still fail nak buat gula untuk salut kuih tu.
Last sekali ubi tu chik mi rebus je ,tak cicah dengan kelapa +gula pun ok ja .Zila mai la kita makan ubi kayu rebus hehehee