tag:blogger.com,1999:blog-6381618551298673782.post4046650720911735501..comments2023-10-29T21:32:12.124+08:00Comments on ~Di Sini Segalanya Bermula~: Ikan LengatChik Mimihttp://www.blogger.com/profile/06118530278999536241noreply@blogger.comBlogger24125tag:blogger.com,1999:blog-6381618551298673782.post-46243378795388380922012-12-27T11:42:13.454+08:002012-12-27T11:42:13.454+08:00goreng pun sodap! Saya jenis dari kecik tak makan ...goreng pun sodap! Saya jenis dari kecik tak makan ikan.. tp, kalau ikan lengat mmg favorite... hehehe pelik dak?Sabrinahttps://www.blogger.com/profile/03393182188744866191noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381618551298673782.post-22327725666857748502011-06-10T14:41:28.698+08:002011-06-10T14:41:28.698+08:00Assalam dinda, kok kanda tak perasan dinda post ni...Assalam dinda, kok kanda tak perasan dinda post ni..wah...dah tua2 ni mata pun dah kero..hahah..dah seminggu pulak tu wakakaa..<br />sorry ya akak tak perasan..ikan lengat yang dah rebus ni sedap dimasak apa ya mi?..akak tak pernah buat ni..Ayuhttps://www.blogger.com/profile/16741306800618804454noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381618551298673782.post-71340389114563763772011-06-09T10:07:32.653+08:002011-06-09T10:07:32.653+08:00Kalau nak rasanya betul-betul macam yang beli kat ...Kalau nak rasanya betul-betul macam yang beli kat pasar, kita kena rebus ikan kembung/temenung ni di dalam air garam menggunakan raga buluh. Untuk komersial, biasaya ikan-ikan segar dari laut ni diatur secara berlapis-lapis di dalam raga buluh sampai penuh dan kemudian raga-raga yang berisi ikan tersebut akan direbus di dalam bekas yang besar yang telah dimasukkan garam (mengikut sukatan tertentu) selama beberapa jam. Sebab itulah rasanya sangat enak dan lemak. Tapi yang tak tahannya, bahan kumbahan kat dalam perut ikan tu. <br /><br />Memang betullah Cik Mimi gelarkan ikan ni ikan lengat/kukus sebab biasanya kalau buat sendiri kita akan lengat/kukusnya sampai masak dan simpan. <br /><br />Kalau ikut cara akak lagi mudah. Selepas disiang dan dilumur garam, akak susunkan di dalam bekas, kemudian tutup dan masak di dalam microwave (tanpa air) dengan suhu HIGH (900 darjah bagi microwave akak) selama 4-5 minit (ikut kuantiti ikan). Setelah masak, cucikan dengan air panas untuk membuang lendir dan bolehlah disimpan dalam peti sejuk. Selain ikan kembung/temenung akak juga gunakan ikan tongkol.<br /><br /><br />Sari..Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381618551298673782.post-32597657558577084152011-06-08T21:00:15.469+08:002011-06-08T21:00:15.469+08:00ooo...begitu rupanya cara buat ikan kukus, masa ke...ooo...begitu rupanya cara buat ikan kukus, masa kecik2 dulu emak suka sangat beli ikan tu... salam kenal dr kak amie..Amiehttps://www.blogger.com/profile/04466121110469322533noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381618551298673782.post-17876919152910773822011-06-03T07:45:10.152+08:002011-06-03T07:45:10.152+08:00windu chik mimi!!! waaaa umah chik mimi makin bers...windu chik mimi!!! waaaa umah chik mimi makin berseri2 nih...ikan lengat tu bkn ke ikan pelaling...lain ek?E-na Zarinahttps://www.blogger.com/profile/05695090289369669530noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381618551298673782.post-56824473892894726752011-06-03T00:02:30.450+08:002011-06-03T00:02:30.450+08:00salam mimi..wah dpt surprise..tuah badan...
wat i...salam mimi..wah dpt surprise..tuah badan...<br />wat ikan rebus sendiri ke mimi..rajin cik mimi kite ni..wat lbh pos kt akak ye..heheheK.zaihttps://www.blogger.com/profile/03854582701884812186noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381618551298673782.post-48344978562139932232011-06-02T16:46:40.164+08:002011-06-02T16:46:40.164+08:00Salam Kak Mimi...Dah siap ke belom ikannya...Jgn l...Salam Kak Mimi...Dah siap ke belom ikannya...Jgn lupe kasi kite 2~3 ekor yaaaa..Nak goreng ngan bawang+cili potong sedap ni....Sue @ Neniehttps://www.blogger.com/profile/15271926584664038569noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381618551298673782.post-6248702405701087862011-06-02T07:52:46.896+08:002011-06-02T07:52:46.896+08:00ikan lengat n nasi hangat..mmm sedap2!! *tiba2 tri...ikan lengat n nasi hangat..mmm sedap2!! *tiba2 tringat pasembor padang kota la plak :))Deliah's Delihttps://www.blogger.com/profile/17619878742180319452noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381618551298673782.post-81195976773460577452011-06-01T22:40:17.733+08:002011-06-01T22:40:17.733+08:00Assalamualaikum Chik Mimi Apa Khabar?
Kak Lin ta...Assalamualaikum Chik Mimi Apa Khabar? <br /><br />Kak Lin tak pernah beli ikan ni di pasaran...tapi kalau dah tahu cara membuatnya lebih baik buat sendiri...Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03103054294360714899noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381618551298673782.post-29473605806805476342011-06-01T21:58:43.835+08:002011-06-01T21:58:43.835+08:00salam Cikmi..wah idea yang bagus ni terjamin keber...salam Cikmi..wah idea yang bagus ni terjamin kebersihannya dan tana bahan pengawet...Cikmi jika kat jelutung Penang,kat mana pasar basah yang paling dekat?cikmanggishttps://www.blogger.com/profile/10859805623674902619noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381618551298673782.post-71170019295553841492011-06-01T10:25:55.032+08:002011-06-01T10:25:55.032+08:00Salam kak.. Ada cara buat ikan rebus.. Mak ita suk...Salam kak.. Ada cara buat ikan rebus.. Mak ita suka mkn ikan rebus.. Ita x pernah beli pun.. Mak suka masak lemak.. Sedapnya.. Leh la buat sendiri nantuJuwita Jamaludinhttps://www.blogger.com/profile/14905253443702247714noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381618551298673782.post-55577979768891841612011-05-31T09:19:28.938+08:002011-05-31T09:19:28.938+08:00br taw cr buat nye.. selalu beli jer kt kedai.. se...br taw cr buat nye.. selalu beli jer kt kedai.. sedap goreng sambal.aLoYhttps://www.blogger.com/profile/08926763526819638842noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381618551298673782.post-5239254440684709232011-05-30T15:41:37.003+08:002011-05-30T15:41:37.003+08:00salam mbakyu ku seng ayuuuu.. kabare?? kat kantin ...salam mbakyu ku seng ayuuuu.. kabare?? kat kantin skola kerap kali juga diorg masak ikan rebus goreng nih.. mula kiter igtkan ikan goreng biasa2...rupenyer kene rebus/kukus dulu.... jakun sungguh!hanahttps://www.blogger.com/profile/08772170840960123602noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381618551298673782.post-38964824920598891132011-05-28T07:56:55.623+08:002011-05-28T07:56:55.623+08:00assalam chik mi,ikan lengat ni kalau tak silap ada...assalam chik mi,ikan lengat ni kalau tak silap ada jual kat tepi jln pntai seagate,ada kwn pi mkn kat sna tp agak lama dh..tp sy x lalu sbb suma isi perut dok ada lagi..kalau wat sndiri ok lah..teringin nak terai.LiNa_Pghttps://www.blogger.com/profile/13193186556691948070noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381618551298673782.post-21533649074701619352011-05-27T20:02:39.940+08:002011-05-27T20:02:39.940+08:00yaaa...arwah abah saya panggil temenung lengat... ...yaaa...arwah abah saya panggil temenung lengat... best kan ikan ni, kengkadang tu tak goreng pun bleh makan ngan sambal belacan... huhhu... <br /><br />Dulu kami selalu beli kat market Taiping tu..ikannya dari Kuala Sepetang..kata orang, ikan temenung sini dilengat kat laut, bukan buat kat rumah... tu yang buat sedap tu...<br /><br />Tapi kat KL ni mahal la ikan ni akak, sekilo rm15.00. Suami saya paling suka ikan ni, kadang tu ambik 2 ekor dah rm5.. lepas ni nk buat sendiri ler....Cendana Kasihhttps://www.blogger.com/profile/16922485877256431754noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381618551298673782.post-27758973308148100332011-05-27T19:57:57.763+08:002011-05-27T19:57:57.763+08:00cheq tak tau nama dia 'lengat' tau makan s...cheq tak tau nama dia 'lengat' tau makan saja.malahttps://www.blogger.com/profile/01852053803598844629noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381618551298673782.post-75423693280367323452011-05-27T19:11:28.504+08:002011-05-27T19:11:28.504+08:00tak prnh mkn ikan cengini.. mcm sedap jer bunyikny...tak prnh mkn ikan cengini.. mcm sedap jer bunyiknya cikmi..dZanahttps://www.blogger.com/profile/06312564054279000753noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381618551298673782.post-18264279227743031642011-05-27T18:09:49.816+08:002011-05-27T18:09:49.816+08:00Assalam mimi...tadi akk ingatkan nama ikan tu ikan...Assalam mimi...tadi akk ingatkan nama ikan tu ikan lengat, rupa2nya ikan kukus. sedap ek mimi..sbab yg biasa akk mbuat tu, rebus gitu je ngan garam n asam keping je...kecur je rasa niEmbunRosalizahttps://www.blogger.com/profile/10306387242091962227noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381618551298673782.post-25280238511887200202011-05-27T16:57:25.624+08:002011-05-27T16:57:25.624+08:00sy tak pernah beli ikan rebus yg kat pasar tu.. sa...sy tak pernah beli ikan rebus yg kat pasar tu.. salah satu sebabnya tulah bila dpt tau dorang rebus tak buang insang & perut tu.. jadi tak lalu nk mkn.. hehe.. <br />kalau saya buat.. rebus terus je.. tak frozen pun.. letak garam, asam keping & sikit air terus rebus.. biasanya digoreng dulu sebelum hidang.. memang feberet.. sedap!MaDiHaA a.k.a Ratnahttps://www.blogger.com/profile/17396762012945997735noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381618551298673782.post-10513151445987825982011-05-27T16:32:51.817+08:002011-05-27T16:32:51.817+08:00Sedap ni. Buat ayaq asam, boh isi ikan. Perhhhhh l...Sedap ni. Buat ayaq asam, boh isi ikan. Perhhhhh lupa diri sat.hazilahttps://www.blogger.com/profile/12195020173333321216noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381618551298673782.post-88740059149736865992011-05-27T16:29:26.989+08:002011-05-27T16:29:26.989+08:00tempat saye panggil ikan rebus...
mmg sedap makan ...tempat saye panggil ikan rebus...<br />mmg sedap makan dgn dgn nasi panas2kan...sekadar satu coretanhttps://www.blogger.com/profile/11174490020441382962noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381618551298673782.post-38267897422248670052011-05-27T16:14:19.283+08:002011-05-27T16:14:19.283+08:00amboi kak banyaknya borong ikan tu...mai ler pos s...amboi kak banyaknya borong ikan tu...mai ler pos sini skit...hehe ikan kembung ni kalau kat kg nieza beli kat pelantar nelayan baru naik memang fresh masa dulu selalu beli sekilo rm2 jer..sekrng ni tak taula brapa....sedap tu.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04487277106358028203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381618551298673782.post-47690440965136161232011-05-27T16:02:29.282+08:002011-05-27T16:02:29.282+08:00Salam
yee sy pun biasa pangil ikan kembung rebus....Salam <br />yee sy pun biasa pangil ikan kembung rebus.sdp ni ..perah..taburkan bawang merah racik, cabai api atau cili biasa racik pastu perah kan jus limau nipis pehhh sdp mkn gan nasi panas2...Sheila Shafeareenhttps://www.blogger.com/profile/14137741200209141998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381618551298673782.post-64508414733929468702011-05-27T16:02:12.733+08:002011-05-27T16:02:12.733+08:00mak sy kata dulu masa mak kecik2 bayk jual ikan ni...mak sy kata dulu masa mak kecik2 bayk jual ikan ni.tp 2la xbuang isi perutnye...skrg jarang adakn?sy pn xpenah rase..KuNanGKuNanGhttps://www.blogger.com/profile/15537011337013571053noreply@blogger.com