Pages

Tuesday, February 24, 2009

IkAn ToNgKoL GoReNg KiCap




Ni sebenarnya dinner malam tadi.Anak2 n cik hb sukeeee banget lauk ni.Resepi asal ade di sini tapi chik mi ade menderhaka skit.Ampun ya tuan punya resepi.
Chik mi cnp kat sini pulak yer.

Bahan-bahan ( - )
>>Bahan untuk rebus
Ikan tongkol
asam keping
lengkuas
garam
manisan/gula melaka
>> Bahan untuk goreng kicap
bawang besar-hiris
bawang putih- hiris
cili padi- hiris
kacang panjang -Chik mi tak bubuh
kicap
sos tiram
* cili blend-chik mi tambah
Cara-cara
Bersih ikan dan rebus dengan bahan-bahan rebus. Letak siket air tapi tak payah tenggelam ikan. Tutupkan periuk.. biarkan di atas api 4-5 minit. Ikan yang dikukus semalaman lagi sedap bila digoreng.
Goreng ikan tongkol yang direbus sehingga garing. Ketepikan
Tumiskan bawang dan cili sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sos tiram. Kacau dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan kacang panjang. Goreng dalam 2-3 minit.
Kalau nak berkuah masukkan sedikit air rebusan. Lepas tu bolehlah dimasukkan ikan. Kacau biar sebati.
Sedap dimakan ketika masih panas-panas

No comments:

Post a Comment

Reply