Masa jenjalan kat blog Mat Gebu nampak Mat buat sardine sendiri.Best ni nak cuba sebab dalam esbok kat umah tu ade ikan selayang tp tak tau nak masak apa.Yes menjadik mmg sebijik rase macam yg dalam tin punyela.Sebenarnya chik mi kurenng makan sardin ni sbb tak tahan baunyer yg hanyir tu,selalu masak untuk cik hb ajer.Sardine ni tak ade bau hanyir,memang lepas ni tak pandang dah sardine yg kat dalam tin tu,hehehe sorilah yer tokey2 sardin..
Chik mi cNp kat sini yer resepinya.Mat terima kasih sebab kongsi resepinyer
BAHAN-BAHANNYA :-)
700 g ikan tuna-Chik mi guna ikan selayang aje
1/2 cawan tomato puree
1/2 cawan minyak masak
25 g bawang putih*
80 g bawang merah*
20 g halia*(dikisar halus)
Garam dan gula secukup rasa
2 1/2 cawan air
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ikan tuna dibersihkan, potong sederhana besar, buang kepalanya. Perap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 10 minit. Cuci bersih dan toskan.
- Dalam periuk tekanan, panaskan minyak masak, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga harum, masukkan tomato puree dan masak hingga terbit minyak. Tuang air dan masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.
- Bila mendidih, masukkan ikan tadi, kacau rata dan tutup periuk tekanan. Pasangkan injapnya dan bila periuk mengeluarkan wap dan bunyi "berdesir", kecilkan api dan biar masak perlahan selama 1 jam (ikut cara guna pada periuk tekanan masing2)...
- Cukup waktu, bawa periuk tadi dalam sinki dan alirkan air paip atasnya sehingga wap dalam periuk habis, buka tudungnya dan periksa keadaan ikan, selalunya pada masa ini ikan masih kekal dalam bentuk asal, tapi tulang2nya menjadi lembut seperti sardine dalam tin.
- Boleh lah dimasak mengikut kreativiti masing2. Nak buat sandwich pun boleh, nak cicah dengan roti pun boleh..atau goreng macam kita masak sardine biasa.
No comments:
Post a Comment
Reply