Pages

Thursday, April 30, 2009

Mee Goreng

Salam ,Bekpes pagi tadi wat bekal untuk along n angah p sekolah.Chik mi tak guna mee kuning tp guna mee kering ajer,dedulu tak reti nak guna mee ni,sekarang pandaiiii hehehehe sekali lagi masuk bakul angkat sendiri.Mee ni bila dah rebus ,tu tos kan dah lalukan bawah air paip tak de rase air abu,so mmg ade ler stok ni selalu.....

Untuk Knor ngan dik ijah ni ler mee kering yg Chik Mi guna
ni pulak projek malam tadi.kesnyer masa p umah Fizanordin nampak dia wat kue gelang,teringat dalam esbok tu ade separuh lagi labu yg belen buat cekodok ari tu...selalunye Chik mi guna resepi ni,tp bila guna ngan labu dia kena tambah tepung banyak la pulak ntah jadi macam lembik sangat.Chik mi suka yg rase ubi banyak tp Cik hby suka yg banyak tepung,conpius jap

gulanya Chik mi tak berani nak sira sbb buat ari tu fail ,tu yg bedakkan dengan aising sugar ajer tp tak sekata la pulak

Wednesday, April 29, 2009

Gulai Ikan



Salam,semalam masa duk sembang ngan Ksina ,tetiba ksina cakap dia suka makan Kari aka gulai mamak stail.(kat tempat Chik Mi ni kari ngan gulai tu benda yg sama) so menu semalam apa lagi gulai ikan mayong lagi,untuk dak Ijah ngan Hana ,pejam mata rapat2 tau......hahahha kejam sungguh Chik Mi ni kan.Dedulu Cik Hby mmg tak reti nak makan ikan selain dari ikan kerisi,bila pergi market tu pening pale sebb asyik beli ikan tu ajer,sekarang amik ko asyik beli ikan mayong ajer sbb die dah start jatuh ati ngan ikan ni.

Ni pulak bendi yg Chik Mi dapat dari umah sebelah,sebenarnya Chik mi mintak ngan uncle tu nak beli ,tapi tak mo la pulak,Tengkiu uncle nnti lar chik mi buat apa2 kena hulur la kat sebelah.hehehehe segarkan kacang2 tu.Uncle tu siap cakap tak pa u p masak ni tarak taruk racun punya,wakakaka

Gulai ni chik mi buat stail gulai ikan sembilang tambah bunga kantan ngan daun kesum ermmmm cedapnyerr...(kalau sendiri tak puji sapa nak pujikan hehehhe)

Tuesday, April 28, 2009

Lala Masak Lemak Cili Api



Menu semalam,sesekali layan masak lomak ni sedap gak,Resepi ni dari Che Iza sedap,Chik Mi tambah daun kunyit semerbak bau dierrrr.Resepinye kat sini yer

Kuih Ketayap a.k.a Kuih Gulung

Salam projek ari sabtu tak boleh nak hapdet sbb Pc kat umah dah kong ,huhhuhuu monitor dah rosak so mmg tak leh nak buat apa kena tukar baru ler jawapnye

Menu utk lunch ari tu ,sambal ikan guna ikan tongkol yg separuh ari tu ,ermmmm mmg sedap(masuk bakul angkat sendiri hehehehe)

Friday, April 24, 2009

Maggi Goreng


Bekal along n angah bawak p sekolah pg tadi
N3 ni khas untuk dak Ijah hehehe yg lain boleh tutup mate tau.
Ijah akak guna maggi cintan yg tanpa perencah tu(psttt kat Bangkok tu ade ke),Rebus sehingga lembut pastu tos kan n goreng ler cam biase,macam kita buat mee goreng tu,siap....

Gulai Ikan Tongkol

Malam tadi teringin la pulak nak makan gulai ikan tongkol,dah lama tak buat,Masa p market ari tu jumpa pulak ikan tongkol yg isi putih so apa lagi dengan tangkasnya suruh apek tu potong ,Beli yg besar gak lah dalam 1kg gitu tp tak tau ler mahei ke murah Rm8,so malam td separuh tu Chik mi gulaikan yg separuh lagi ingat nak buat sambal tumis so kita tungguuuuuu...

Hajat dihati nak makan sambal tempoyak,tapi apakan daya tempoyaknya dah kena kidnap dek dak Hana bawa lari jauh pulak tu p jepun sana,so kita makan sambal belacan ngan ulam timun je lah yer

Thursday, April 23, 2009

Nasi Goreng Ikan Masin


Malam tadi malas tahap gaban,so buat nasi goreng ajer lah untuk penghuni kat umah tu,Apa2 pun best thanks Che Iza,Resepinye kat sini yea.

Wednesday, April 22, 2009

Kroket Kentang

Salam,mase jengjalan kat blog Cik Manggis ternampak menu ni,chik mi sudah jatuh hati ler,sebabnye stok kentang banyak gak kat umah,kesnya ari tu g supa ade sale kentang sbb murahkan sekg rm0.90 aje,selalunya rm1.80,so chik mi pun buat ler,tp sori CM sebab menderhaka sikit,bukan tujuan nak menderhaka tp sebb tak de bahannye.Apa2pun sedappppp n Chik mi sukeeee dan akan buat lagi lagi.Terima kasih CM,tapi tak lawo cam CMnye sbb guna bread crumb homemade so kaler die tu brown sikit,apa2 pun mmg best


Ikan Masak Taucu

Salam,Dinner malam tadi guna ikan mayong buat masak taucu,saje je tak nak letak kat ateh nun nnti dak Ijah nangis guling2 sebab kat Bangkok sana die tak jumpe cari ikan mayong ni,Ciannye kat diekan....

Sambal belacan i pulak buat terlebih pedas sebab cik hby duk komplen ajer sambal tak cukup pedas...sampai berlaku trajedi sambal belacan la malam tadi,lepas wat sambal ni angah n along terus ajer menyicah timun tu ngan sambal tu pastu apa lagi terpekik terlolong la pedassssss sambil duk melompat,cian angah tak sempat ibu nak bagi warning kata sambai tu pedas..sorry ngah ibu tak sengaja....Sambal ni pekena ngan nasi suam2 gu pulak ngan ikan masak taucu perghhhh sedap giler boleh tambah nasi 2 pinggan tau.Awas untuk orang2 yg duk mendiet tu Kak Ti tenguk ajer lahh yer

Awards lagi


Terima awards ni dari Kak Nor tengkiu laling lebiu ,

1.The winner can put the logo on his/her awesome blog

2. Link the person you received your award from

http://secubitgaramnor67.blogspot.com

3. Nominate at least 7 other blogs

4. Put link of those blogs on yours. Done..

Rase2nya dah ramai ade awards nikan so Chik mi harap sesapa yang sudi amik ler yea,buat macam umah sendiri,jangan malu2


Yang ni pun Chik mi angkut dari umah Knor gak sebab lawooo,so siapa yang sudi silakan lah yer

Tuesday, April 21, 2009

Sambal Sotong


Salamm,ni menu malam tadi kes ngences tgk kat umah dak Fizanordin ler...,Tp chik mi buat versi hantam ajalah labu ikut apa yg ade kat esbok tu.Huhuhu ghase tak best la pulak ntah mungkin sotongnye dah tak fresh kut,Hehehe duk salahlan sotong la pulak

Sunday, April 19, 2009

Pulut Oh Pulut


Salam ari ni lebihan pulut semalam Chik mi buat pulut serunding pastu teringin nak makan pulut inti la pulak,sori la geng asyik keluar menu pulut ajer,Layan.......



Saturday, April 18, 2009

Pulut Panggang

Pulut oh pulut,bekalan pulut banyak dari hari raya hari tu kakak Chik mi bagi 5kg,pastu bila ofcmate Chik mi balik kampung kat Perlis belikan lagi pulut susu pastu Kak Ct gi Pekan Rabu pun belikan jugak pulut susu..akibatnya teramatlah banyaknya pulut dalam simpanan
Dah lama plan nak buat pulut ni tapi cik hby tak suka makan kuih2 yg ada nyok ni so terbantutlah segala plan,tetiba rase nak try buat serunding ikan so bila tanya ngan cik hby dia bagi green light so buatlah pulut ni..,puas ati woo buat sendiri sebab kita boleh bubuh apa yg kita suka pastu pulutnye pun banyak,kalau beli tu selalunya intinya depa guna nyok yg dah diperah utk letak kat pulut tu kan,sekarang ni mahai woo 1 tu 5 kupang,buat sendiri puas ati kan


Friday, April 17, 2009

Telur Masak Sos


Dinner malam tadi menu orang malas hehehe,benarnya Chik mi sampai lambat sebab gi tunggu along kat sekolah.Along ade pertandingan choral
speaking kat sekolah di Balik Pulau tp tak cakap balik pukul bape... Hati ni risau gak sebab kol hp dia tutup pulak sbb nak tanya kenapa dah pukul 6.30 tak sampai lagi...Chik mi tak ade phone no kawan along,masa tu baru rase menyesal tak ambik sebelum tu..bila dah lambat tu menu yg simple ajer la kan

Homemade Jeruk


Mari-mari sapa mau makan jeruk,tp yg ni bukannye yg juai kat chowrasta market tu tau ,yg ni yg homemade punya gerenti takde pengawet,Hehehe sebenarnya ari tu abang Chik mi antaq seplastik buah ni kat umah,Pokok kat umah tok tu tersangatlah mashamnye,dulu masa ada arwah ayah selalu gak buat pajeri ngan pelam ni.....kalau nak buat pajeri pelam ni gerenti chik mi sorang yg kena perabis,last last baik buat jerukkan daripada dok tergolek dog kat situ baik buat sesuatu....Masa jenjalan kat sini ternampak cara2 nak buat jeruk so chik mi ikut kat sini

Thursday, April 16, 2009

Gulai Ikan Mayong & Timun


Dinner malam tadi dah tak tau nak beli ikan apa last2 sekali ambiklah ikan mayong.Selalunye ikan ni buat asam pedas & gulai ajer yg jalan kat umah ni..Tapi mengenangkan baru ajer masak asam pedas so kita buat gulai la pulak yer....tapi kacang bendi tak de la pulak tengok ade timun sebiji so jadi ye gulai ikan ngan timun

Award Dari Kak Inahar




Award ni Chik mi dapat dari Kak Inahar ,terima kasih kak semoga persahabatan kita di alam maya ini berkekalan dan dirahmatiNya,Aminnn

Wednesday, April 15, 2009

Crispy Potato Wedges


Bekal along n angahbawak g skool pagi td,Ibu terlebih rajin kul 5.30 pagi dah terpacak kat dapur
nak sediakan PW ni.Ibu dah mula poning nak rotate nak wat bekal tiap2 hari.'Terireng' la pulak,apa2 pun best gak la layan menu omputis ni sekali-sekala,Resepinye kat sini.Chik mi tambah serbuk kari sikit.Terima kasih tuan punya resepi

Sotong Cili Kering


Salam,dinner utk malam tadi dah defrost sotong tp tak tau nak wat masak apa,kalau tanya cik hb mesti jawab ala masak kuning tu aje.isk bosanla pulak nak wat sotong masak asam ajer...Tetiba teringat ari tu ade bace kat umah Masz, so layan jer lah yer.Resepinya kat sini.Thanks ahdek

Tuesday, April 14, 2009

Masak Lomak Daging Salai Wif Mangga


Menu ari ahad ,dah lama duk kiv ajer dalam list,Ari jumaat tu g p malam nampak mangga muda tp dah tak muda lah dah tua pastu belilah dalam 4 biji,sebijik dah chik mi korban buat masak lomak ni.Resepi ni mintak dari Ana Nilai dah lama ari tu baru berkesempatan utk membuatnya,Thanks ana sedap tp kureng pedas kata cik hb,nak taruk cili padi banyak2 takut pulak anak2 tak leh makan....

Sunday, April 12, 2009

Muffin Pandan

Jeng-jeng dah menjadi muffin ku itew bak di suntik botoks lagi.Nak terima kasih bebanyak ke sifu2 ku Knor ,Madam Lv dan Mek kajang yg sudi memberikan tips n ermmmm cup itew untuk chik mi,Cepat2 lepas ni sapa nak order hahahaha owang lain dah lama sampai ke bulan kita baru hari ni menjadi muffin yg volcano....



untuk Yumna ,resepi asal ade kat sini yer.

Nasi Tomato Ayam

Menu ari sabtu da,apa punya tenet la lambat sesangat tak pa lah no kita layan je lah...Ari sabtu tak p market sbb dah plan nak buat nasi tomato ni sebelum beras basmati n tomato puree (lebihan buat homemade sardin ari tu) jadi menopos baik buat Nasi Tomato Ayam by Kak Fida yg femes ames dr Singapura tu.Kali ni nasi tomato yg chik mi buat mmg puas hati,sebab nasinya masak elok aje pastu nasinya pun jadi sebijik2.Baca kat komen tu kata ratio untuk air:beras basmati adalah 1cawan beras:1
1/2 air so ikut lah ermmm alhamdulillah menjadi ,selalunya buat walaupun ikut sukatkan kat resepi nasinya nasi keraslah ade tu jadi terlalu lembik.Yang ni mmg puas hati woo.Tq kakfida.
Ayam masak madu ni gu dengan nasi tomato tu,pebret Along,1st time wat along cakap ibu lepas ni tak yah p makan kat restoran mamak lagi,hehehe selamat poketkan
Kerabu aka jelatah,tak de nenas belasah timun,bawang n cabai aje




Saturday, April 11, 2009

Kari Ketam Wif Nenas

Dinner hari semalam entah mengapa susah sangat nak update,tenet lembap betul,Ari minggu yg lepas pi market nampak ade ketam ,murah jugaklah Rm 13 sekilo(x la besar sangat)tapi bila dah siangkan nampak banyak gak ler isinye...Layan...

Thursday, April 9, 2009

Posto - posto

Tengahari semalam ade clerk kat admin ofc call chik mi cakap ade parcel utk chik mi.Duk terpikir gak dari sape ye sbb mmg tak de oder apa2.So chik mi gi la sbb nak taukan apa benda yg chik mi dapat,Jeng jeng oooooo dari mek kajang ghupenye,sebelum die asyik cakap gini ke chik mi"Ahkak posmen tak nampak jalan ke Penang ler",so chik mi membukanyer dengan rase gumbiraaa.Terima kasih ahdik lain kali boleh la ehmmmmm lagi.Ini ler yg dia antar ke chik mi dgn Fm.Thanks Masz.jasamu kan kukenang ahhaksss...

sori yer ahdek gambar FM lupa laks nnti yer

Wednesday, April 8, 2009

Daging Masak Hitam


Dinner malam semalam,sebabkan malas nak hapdet ari ni baru post.Ari tu chik mi pesan ngan ofcmate suruh belikan rempah masak hitam ni dari market Permatang Manggis kat Kepala Batas nun.....selalunya chik mi guna rempah kari daging aje since ofcmate kata ade rempah ni so chik mi pun pesan ler ngan kak Faizah mintak tulun die beli kan..Daging ni ala-ala daging nasi kandar yg kat restoren mamak tu...
Bahan-bahan:
Daging - Kalau nak cepat direbus terlebih dahulu
Rempah kari -Chik mi guna rempah masak hitam
Tomato buah
Bawang merah - kalau ikut masakan mamak penggunaan bawang agak banyak
Bawang Besar
Bawang putih
Kicap manis -boleh jugak dicampurkan sedikit kicap pekat.
Cili Blend
Halia - di ketuk
Serai - diketuk
Daun kari
Daun pandan - Chik mi tak bubuh sbb tak de stok
Minyak untuk menumis
Cara-cara
Bawang dihiris nipis atau ditumbuk,kemudian tumiskan semua bawang sehingga naik bau,masukkan daun kari & daun pandan,kemuan masukkan halia & serai.rempah kari di bancuh dgn sedikit air panas menjadi paste.masukkan rempah tersebut bersama dengan cili blend..tumis sehingga pecah minyak kemudian masukkan daging bersama air rebusan (jika direbus terlebih dahulu)jika tidak masukkan air ,masukkan juga tomato buah bersama kicap,masak sehingga daging empuk n kuah pekat(ikut kepekatan yg kita nak),
*Chik mi tak masukkan garam sbb kicap dah menggandungi garam
Chik mi suka masakan ni bila kita dah re-heat dlm 2 hari sbb lagi terase kuahnya.

Majlis Perkahwinan Nurdalila

Salam,penyakit M mula menyerang chik mi,dah upload gambar tp malas nak masukkan n3,So kita layan ajer lah gambar2 kenduri anak sedara chik mi ari tu 14 Mac 2009(sama dengan hari jadi ibu kepada pengantin perempuan)

pelamin


Wajah-wajah kegembiraan

Flower girl yg cilik

On the way ke rumah pengantin

Bersama Ibu n Ayah tercinta

Monday, April 6, 2009

Akad Nikah Nurdalila


Ari jumaat ari tu chik mi terima sms"salam chik malam ni ade kat umah dak?Adik nak mai umah bawak album",so chik mi pun balas ler ok ajer.Ni la gambar2 akad nikah anak sedara chik mi ari tu.Lepas sebulan baru boleh nak uploadkan gambar..

Buat adik (family panggei sbb yg paling kecik ler katakan) selamat menempuh alam perkahwinan....dan semoga berkekalan hingga ke akhirat

Lopes


Jom makan,dah lama teringin nak buat lopes ni asyik duk tertangguh ajer nape ek?Ntah chik mi tak de jawapannye...hehehe dalam esbok ku itu ade banyak pulut,tp nak mengodeknyer tu yg malas.Ari tu ade terbaca yg Fidah ostolia wat guna daun buluh.Masa gi pasar ari sabtu tu ternampak ler daun tu yg selalu orang cina buat 'bak chang' so chik mi pun beli ler seikat sbb nak belajar buat lopes 3 segi,selalunya buat guna daun pisang buat bulat ajer.Tarra dah menjadi ler lopes 3 segi ku itew...
Bahan-bahan:
Pulut - 2 mangkuk kecil
Air- 2 mangkuk ikut sukatan mangkuk pulut tu
Air daun pandan - chik mi guna pandan paste + nagn pewarna green apple
sedikit garam
cara-cara:
Rendam pulut dalam 1 jam,pastu masak bersama dengan air dan pewarna,kacau sehingga pulut n air bersatu(betui ka ayat ku itu) bila dah suam boleh ler di bungkus..