Pages

Wednesday, May 6, 2009

Koci Kacang Merah

Salam,kuih ni selalunya bila ada kenduri kat kampung cik hby Mil selalu buat,masa mula2 dulu Chik mi ingatkan guna pulut hitam tp Mil cakap tak dari kacang merah.Ermmm Chik Mi sukeee sebab kuih ni tak liat macam koci biasa ,so sesapa yg pakai gigi palsu tu konpem boleh makan,muhahhhaaa ampun,"Pst makyung kat johor ade tak kue ni"

Chik mi guna inti kacang hijau +kelapa kalau guna kelapa saje pun ok jugak
Bahan-bahan
Tepung pulut
Kacang merah -Direndam dan direbus hingga empuk kemudian dilenyek hingga lumat
sedikit garam
sedikit air
minyak masak - boleh ditukar kepada pati santan
cara-cara
Tepung pulut + garam + kacang merah uli sehingga sebati,kalau perlu + sedikit air sehingga boleh dikepal.Ambil sedikit doh kemudian leperkan masuk inti kemudian di tutup kemas ,celup ke dalam minyak masak kemudian bolehla di balut,Kukus sehingga masak anggaran 15-20 minit.

6 comments:

  1. kak e suka sangat kueh koci ni tapi malas nak buat heheheheheh

    ReplyDelete
  2. hihihi malam td macam ade vit R skit tu yg buat tu,sblmnya dah buat inti so cepat ler skit

    ReplyDelete
  3. mimi....kacang merah tu rendam dulu baru rebus ker...tak pernah buat ..nak cuba mesti sedap nih

    ReplyDelete
  4. yer kak sy rendam dulu pastu rebus sy gune pc

    ReplyDelete
  5. wah..ini resepi baru!mesti sedapkan!

    ReplyDelete

Reply