Pages

Friday, May 1, 2009

Pasembor Pak Awang



Salam,pasembor di diberi nama pak awang sempena panggilan utk arwah ayah Chik mi,Dedulu ayah Chik mi berniaga makanan,tapi bila dengan chik mi ayah berniaga kedai runcit pulak so kenangan masa berniaga Pasembor ni mmg tak de dengan Chik mi,cuma abang2 dan kakak aje yg selalu menolong ayah so semuanya mmg terra masak kecuali diriku ini.
Resepi ni pun Chik mi amik dari kakak mase hari raya tahun lepas,mase tu semua kenangan bersama ayah akan kami ceritakan,so bila kakak masak apa2 yg selalu ayah masak Chik mi kuat komplen tak sedap pun macam ayah buat,so kakak pun membebel la,pandai komplen buat tak mau,wakakkaka,Masa nak amik resepi ni Chik mi siap bawak pen ngan kertas duduk depan kak ngah sambil buat muka seposen(sbb tau nnti sure kena gelak) nak resepi mee rebus ngan pasembor .Ayat pertama yg keluar dari mulut kak ngah dah terbuka hati nak belajaq?Hahaha tadah aje la tinge tu....
Al-fatihah buat ayah tersayang Hj Abdul Rahman b Hj samat

Cik tahu dengan cik taugeh tak de sbb lupo nak beli,ni pun ikut bahan yg ade kat esbok tu ajer..

So yummmyyyy(seperti biase masuk bakul angkat sendiri)
Bahan2 untuk kuah(sori x de sukatan metrik yer)
Keledek
Buah kurma -1/4 daripada keledek
Serbuk cili - Chik mi guna 1 sd besar pun pedas
Asam jawa
Garam
gula
* Kacang tanah - digoreng n di blend
*Bijan goreng tanpa minyak
*untuk ditabur diatas sebelum di hidang nnti
Cara2:
Keledek direbus bersama dengan kurma-pastu diblend sehingga halus masukkan semua bahan kecuali gula kedalam periuk masak sehingga menggelegak-gula ikut manis masing2 yer sbb dah ade buah kurma so pandai2 ler ejass sendiri..
Bahan pasembor tu ikut korang ler nak taruk apa
Timun
Sengkuang
Telur rebus
Ubi kentang rebus
Sosej
Fish cake
Paru-direbus n potong nipis kemudian di goreng
Kuah tadi sebelum dihidangkan,
Ambik portion untuk dimakan ajer tau,pastu bancuh ngan air suam +kicap sikit + gula(tak bubuh pun tak pa) pastu campur la dengan kacang tanah yg dah di goreng n blend nak tambah bijan pun ok jugak,
Kuahnye agak2 yer kepekatannya,

2 comments:

  1. dulu-dulu selalu p penang.Makan pasembur kt padang kota...hmm sedap..nnt nk buat la..cm ambik resepi chik mi ya.

    ReplyDelete
  2. akak kalau nak tahu ofc saye sebelah ngan padang kota tu tp..... jarang mmg tak makan,Ambik ler akak...Good luck

    ReplyDelete

Reply