Pages

Sunday, June 14, 2009

Lepat Pisang

Siaran tertunda buat lepat ni ari jumaat lepas ,selepas buat mee rebus tp tak sempat nak posing,pastu ari sabtu pulak g jemputan kahwin kat Alor Star sampai umah dah pukul 9 mlm so lotih n penat ,so sape2 nak mengendeng tu sori lah yer

Sori lah bab membungkus mmg fail tp nak enterframe gak

Terkenang masa tunggu result dulu,Chik mi pernah keja kat kilang Hitachi so tea time ade pakcik tu antaq lepat ni taruk sagu + keledek so tiap2 kali buat lepat mmg buat camgitu best woo.(pernah gak la merase jadi minah kilang),Jom tgk resepinya
Bahan-bahan
Pisang - dilecek
Keledek - didadu pastu di stim
Sagu - direndam sekejap
Susu tepung - dibancuh dgn air
(Boleh juga jika guna susu cair)
garam
gula
Cara-caranya
campurakan ke semua bahan diatas, kemudian dikukus,kukusannya hendaklah di panaskan terlebih dahulu.

7 comments:

  1. yummy...sedapnyeeee...........
    ina suke lepat pisang ade inti gini... :)

    ReplyDelete
  2. cik Mi sedapnya lepat ni..kat kg kita jika tepung campu keledek,gula dan santan...dibungkus cam lepat dorang panggil "BELEBAK" hihi

    ReplyDelete
  3. Kak Mimi..sedapnye lepat pisang nie..kite kalau buat terpaksa leta dlm dulang je psal takde daun pisang.lepas bakar harusla kematu gitew..hehe..tp suke la kueh nie.

    ReplyDelete
  4. > ina akak pun sukeee,ooo ingatkan tak tahu yg ade inti camgini

    ReplyDelete
  5. >cm ooo ghasenya org selatan pun panggei belebak jugakkan.hihihi apa2 dah makan tu kenyang perut suke hati kan akak

    ReplyDelete
  6. >ijan boleh aje kalau masuk loyang pastu kukus kalau bakar atas pan dah jadi lempeng
    yg penting sodap

    ReplyDelete
  7. kayaknya ga ada yang ngalahin enak nya ini deh

    ReplyDelete

Reply