Pages

Tuesday, July 7, 2009

Ikan Bakar Portugis


Menu dinner malam tadi kes mengences tgk ramai yg dah buat,Ari tu p market nampak ade ikan tenggiri so belila seekor,plan nak masak asam pedas uiks asam pedas lagi last minit teringat ke ikan bakar ni so jadi lah ikan bakar portugis

Copy dari umah Nur .Nur mintak halalkan ye
Bahan-Bahan ~ resipi Chef Wan
1/4 cawan minyak masak
air perahan daripada 1/2 biji limau nipis
1/2 sudu kicap pekat
garam dan gula
1 ekor (600 gm) ikan bawal, dibersihkan
daun pisang

Dikisar Halus
4 tangkai cili merah
4 biji buah keras
8 ulas bawang merah, dikupas
1 batang serai, dihiris halus-halus
1/2 sudu teh belacan
1 sudu besar cili serbuk
2 helai daun limau purut

Cara-Cara
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bahan kisar di atas api kecil sehingga wangi. Tambah air limau nipis, kicap, garam dan gula.

2. Lumurkan seluruh bahagian ikan dengan sambal yang dimasak dan bungkus ikan dengan sekeping daun pisang .

3. Bakar di dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada 180c/350F selama 20 minit atau panggang di atas bara api yang marak.

4 comments:

  1. amboiii...dh buat dah dia. sana sini tgh sibuk dok buat ikan ni. wajib try ni.

    ReplyDelete
  2. senang tgk resepi umah akak ni.. besar2 heheheh .. tak la tersalah nanti..

    ReplyDelete
  3. Ikan bakar portugis nie glamer plak sekarang... sana sini portugis.. hehe... sedap la kak mimi... terliur betol kite tgk.

    ReplyDelete
  4. tang mana ler agaknye portugis tu yer? glamer sunggoh...

    salam kenal...

    ReplyDelete

Reply