Pages

Tuesday, September 8, 2009

Siakap Stim Wif Asam Boi

Dah lama tak buat ikan stim ni,belajaq dr ofcmate chik mi ,Chinese guy yg suke makan makanan melayu,

malas nak membebel banyak2 jom kita teropong resepinya.
Ikan-chik mi guna siakap
bawang putih*
bawang merah*
halia*
serai*
cili api*
*semua bahan diatas dihiris
Sedikit sos tiram
3 biji asam boi -chik mi guntingkan isinya
sedikit air- ikut banyak mana kuahnya

cara-cara
Ikan ditaruk garam n sedikit lada sulah,masukkan semua bahan diatas stim sehingga masak
Senangkan.


6 comments:

  1. aduh miiii!!!! kecur dah ni...!!!

    ReplyDelete
  2. doulu2 penah buat! tp yg gli atinyer, kita gune serbuk asam boi yg makan ngan buah2 tuH! pengor btol! wakakakakaka......

    ReplyDelete
  3. mi,

    ikan kukus...ish2 betul jaga pemakanan nie...mknan sihat sejahtera ni...apa2 pun mesti sedapkan...nanti kukuskan nur 2 ekor ikan erk!...tamak pulak kita ni..hehehe.

    ReplyDelete
  4. Salam mimi...kat rumah ni kalau tak ade bunyi krap krup jangan harap nak dapat wat...biar goreng ikan garing sampai hitam ker keras tak pe...stim sorry...bakar tak pe pulak...pelik kan!!!

    ReplyDelete
  5. selalu buat x penah letak asam boi...pasni nak cube resepi ni lak....mesti meleleh nihh,:P

    ReplyDelete

Reply