Pages

Thursday, January 21, 2010

Lychee Pudding

Salam,puding ni malam tadi since sekarang ni musim panas kesian pulak ngan angah nnti balik dari sekolah ,

Ntah apa yg kutekan 1 jadi kaler gelap sikit 1 jadi terang sikit hantam je lah labuuuu

Love since chik guna love punya resepi chik guna mould love shape jugak,hihii
Love chik cnp kat sini ok.
LYCHEE PUDDING by~ love2cook...~

Bahan2 :~
  • 10gm serbuk agar-agar
  • 900ml air (air biasa + air dari tin laici)
  • 120gm gula (ikut citarasa)
  • 200ml susu cair
  • 1 tin laici ~ asingkan buah (dicincang/dipotong...nak letak besar2 pun boleh)
  • 1 cawan Nata de Coco perisa laici (optional...Love letak)~Chik tak letak
Cara2 membuatnya :~
  1. Didihkan air bersama gula dan serbuk agar2 hingga larut. Kacau dgn whisk.
  2. Padamkan api. Masukkan susu cair ke dlm adunan dan kacau sebati.
  3. Susun buah laici yang telah dicincang bersama nata de coco di dlm loyang atau acuan yang sesuai.
  4. Tuangkan adunan ke dlm loyang/acuan. Biarkan suam terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dlm peti sejuk.
  5. Apabila puding dah betul2 sejuk...potong dan hidangkan! *jika menggunakan nata de coco, pastikan pisau diasah tajam sebelum memotong puding...


8 comments:

  1. Mimi..kak datang nak makan lychee pudding tu..ada tak lagi?

    http://treatntrick.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. sedapnya puding lychee waktu pns2 cam ni!!!

    ReplyDelete
  3. KakMI! Lychee pudding akak sungguh mengancam lor. Cantik tul mould love tuh. 1 for love erk, tp takleh mkn sejuk coz love not well. Tks for trying it kak, hope u liked it.

    ReplyDelete
  4. Nak cuba ler... tapi tukar lychee ke peach... hehe

    ReplyDelete
  5. chikmi...dapat bayangkan sejuk je bila masuk dalam mulut...

    ReplyDelete
  6. kat sini hujan ,tak leh nak buat puding2 lagi.tunggu musim panas ni la pula buat puding.emm sedapnya tengok puding tu..

    ReplyDelete
  7. Salam Chik,
    Sedapnye puding laici...kite nak yang mentuk Love jugak... hehehe

    ReplyDelete
  8. salam chik mi...
    sedapnya puding laici.....
    kalau mkn sejuk2 lg yummy.....

    ReplyDelete

Reply