Pages

Monday, February 22, 2010

Daging Kandar

Dah lama tak masak daging kandar ,chik mi gandingkan bersama dengan nasi minyak jus oren sedap,kali ni chik mi guna daging cincang aka tetelan ,sedap .Resepi yang dikongsi oleh kakasma yang tengah berpantang tu.

Thanks kakasma chik mimi kongsi kat sini ye ,terima kasih

Daging Kandar~ by Kakasma

Bahan-bahan ( 6 orang )

  • 1/2 kg daging
  • 6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
  • 2 sudu besar kicap pekat maggi
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
  • 1 labu bawang besar(dimayang)
  • 1 ulas bawang putih (dimayang)
  • KUlit kayu manis dan bunga lawang
  • sedikit daun kari
  • garam dan perasa

Cara-cara

  1. daging dibersihkan hiris dan direbus(simpan air rebusan)
  2. Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
  3. Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
  4. Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
  5. bila dah sebati kuah masukkan daging dan air rebusan daging.
  6. Masukkan garam dan perasa.kacau lagi
  7. Perasakan dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.
  8. sesuai dimakan dengan nasi dan roti

1 comment:

  1. bestnya daging kandar guna tetel. lama sungguh tak mkn tetel daging. kat umah ni, no one mkn tetel daging kecuali ain.huhu

    ReplyDelete

Reply