Pages

Thursday, February 18, 2010

Laksa


Menu lunch semalam,ikan dah mmg ade kat petiais so mlm sebelumnya tu dah buat kuahnye,kuah yg semalaman lagi sedap.Kat umah ni kalau laksa mmg tak tolak,pebret semua,sonang citer acik dah masak laksa tak yah masak nasi lagi.

Kalau family chik mi nenas dan daun pudina is a must item in the Laksa

Jom kita layan resepinya.Senang nnti anak2 nak buat rujukan.

Laksa~ Resepi Turun Temurun Keluarga Pak Awang

utk kuah
Ikan sardin aka selayang*
Asam keping*
Cili kering ~direbus n blend**
Belacan**
Serai**
Lengkuas**
Bawang Besar **
Garam
Pati ikan bilis~chik mi guna secukup rasa.
Daun kesum
Bunga kantan
~*ikan direbus bersama dengan asam keping ketepikan.
~** bahan yang bertanda di blend bersama
Ikan di asingkan tulang dgn isinya,air rebusan disimpan bersama dgn asam keping.Dlm periuk masuk air utk di buat kuah tapi jgn terlalu banyak,agak2 sebb nnti terlalu cair.Blend tulang ikan kalu nak bubuh air rebusan pun boleh jugak,kemudian guna tapisan plastik tuang tulang tadi ke dlm periuk yg berisi air ayak sehingga tinggal tulang saja,kemudian blend isi ikan ulangi proses ayak ke dlm periuk tadi sehingga tinggal tulang2 saje.masukkan bahan blend tadi bersama garam ,masak sehingga mendidih,mendidih biar lama sedikit supaya tak cepat basi.Masukkan daun kesum bersama dengan bunga kantan,selalunya chik mi masukkan juga batang daun pudina ke dalam kuah utk menghilangkan bau hanyir ikan.

Utk Ulaman
Timun
Bawang Besar
cili merah
Daun pudina
Nenas
Bunga kantan yg dihiris
Tips
# sekiranya kuah yg dimasak terlalu cair masukkan sardin yg telah dihancurkan terlebih dahulu,hanya ambik ikannya sahaja sosnya tak perlu.
# Laksa penang yg ori tak letak telur rebus kalau nak letak jadi laksa kedah / perlis:)))
#Laksa penang ni kuah nya masam2 sikit so nenas akan memberi rase kelainan.

8 comments:

  1. Salam chik mi....
    Aduss...best nyer laksa....rajin chik mi....akak kalu teringin nak makan laksa selalu laksa cap beli je...hehehe
    Selalu cari kat pasar malam tapi kena timing nak beli, kena pegi time last last pasar malam nak tutup kedai, baru beli...sebab kuah dia time tu betul2 pekat dan Kow...hihi

    ReplyDelete
  2. mimi, k.nor tak nak yg dlm gambo tu.. nak yg lain.. mimi kena isikan laksa lebih lagi, ulam2 pun lebih, nenas tak nak.. kuah pun kasi lebey2 tau :) sedapnyer!!!!

    ReplyDelete
  3. Hai kenapa semalam makan hari nibaru tayang.....Akak tak jadi wat..banyak kekurangan bahan2...nak angkut yg Mimi jer lah!

    ReplyDelete
  4. Salam Chik Mi.... waduh tak tahan tengok laksa ni. Akak memang minat kalau makan laksa letak daun pudina tu ngan nenas. Tapi yg macam tu selalunya kedai cina je yg ada.

    ReplyDelete
  5. Bestnya laksa....suka mkn tapi tk suka buat..terukkan hihihii...laksa ni kalu mkn mesti nk ulang2kan

    ReplyDelete
  6. Salam Chik,
    Kite pon laksa laksa ni memang tak pernah tolak la... tarik lagi ade.hehehe... sedappnye la hai laksa ginih. ni baru pure penang mai ni.hehhe
    Ijan

    ReplyDelete
  7. Hello Chik Mi, your laksa looks fantastic! Looks soooo delicious. Can even get the lovely scent here.
    It looks familiar to the laksa I used to have in Alor Star.
    Looking at your laksa, I think tiga bowls no problem saya lichin kan, ha ha.
    You have a nice day and keep a song in your heart, have a great Tiger year, Lee.

    ReplyDelete
  8. Chik Mi nak semangkuk....my fav tu...

    ReplyDelete

Reply