Pages

Saturday, February 20, 2010

Stik Ikan Kayu a.k.a Tongkol

Hari ni jom kita makan makanan diet lagi menyihatkan,tergoda tengok kat dapur zaiy malam tadi,masa p market pagi tadi nampak banyak ikan tongkol isi putih,my laling kalau jumpa ikan tongkol ni mmg tak pandang kiri kanan dah suruh ambik yg paling besar pulak tu.Betul kata zaiy senang dan yg penting sedapppp.Chikpun makan dengan nasi putih pastu chik letak lada banyak2 biar berasap tinge:>>>


Resepi asal dari Kak Hanieliza,zaiy CnP dr umah kakRinn ,chik pulak cNp kat sini,thanks semua .
Stik Tenggiri
Sumber : Senangnya Memasak...Ikan (Chef Hanieliza)

BAHAN A:
2 bahagian ikan tenggiri (400gm)
1 sudu besar serbuk lada hitam kasar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar serbuk kunyit
* 1 sudu besar sos lada hitam (Rinn tambah yang ini...)-saya xletak
saya tambah 2sb minyak zaitun

BAHAN B (SAYUR-SAYURAN IKUT SELERA):
Brokoli
lobak merah
tomato

Sos lada hitam -saya omit


CARA-CARA :
1. Bersihkan ikan dan toskan hingga kering.
2. Perapkan ikan dengan semua bahan selama 30 minit.
3. Bakar dengan pemanggang atau masukkan dalam oven hingga garing dan masak.
4. Hidangkan bersama sayur-sayuran dan sos lada hitam.



3 comments:

  1. Salam Chik,
    Steak ikan tongkol.. mesti sedap ni... kite suke rasa ikan tongkol ni... makan ratah pon selalu sedap.

    Ijan

    ReplyDelete
  2. Wow, superb presentation. Makes me drool nonstop! ;)

    ReplyDelete
  3. Best menu ini, sihat and yang pasti sedap, kak suka resepi yang macam ini....

    http://treatntrick.blogspot.com

    ReplyDelete

Reply