Pages

Friday, March 5, 2010

Kerepek Ubi Rebus

Salam, uiiks dah bape hari asyik duk tengok apam tepung beras tu je kan.Hari tu nampak kerepek ni kat umah CMG,wah teringat pernah makan kerepek ni baru tahu kena rebus dulu.Teringat kat dapur tu ade sikit lagi belen ubi kayu yg hampir2 nak menopous,ingat nak buat lepat sebab tengok kat blog Aidah tergoda,tapi malas nak parut ubi tu.last2 rebus ubi buat kerepek ni.Dah jemur2-3 haari tadi balik kerja masuk ofc dapo pulak goreng ubi ni,pastu sira,wallaaaa macam mat kate la makan tak boleh berhenti.kruk krap tak henti mengunyah niii,camne tak tembam.

Mintak izin ngan CMG untuk kongsikan kat sini.Thanks mat .

Kerepek Ubi Rebus ~by CMG
BAHAN-BAHANNYA :-)
Ubi kayu, yang bagus ubi kayu kaler kekuningan
Gula
Air dan secubit garam
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ubi kayu dikupas, kerat sederhana besar, cuci bersih dan rebus hingga 3/4 empuk dengan sedikit garam (jangan empuk sangat, nanti susah nak hiris). Toskan dalam tapisan dan biarkan ubi tadi sejuk.
  2. Hiris nipis2 ubi tadi (seperti dalam gambar 2), buat hingga siap. Kemudian susun atas tudung periuk (seperti dalamgambar 3), susun rapat2 tapi jangan bertindih. Jemur bawah terik mentari sehingga kering dan ringan. Kalau cuaca macam sekarang ni, jemur 5 - 6 jam, dah kering. Tapi seeloknya, jemulah selama 2 hari. Bila dah kering dan ringan, boleh lah digoreng.
  3. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Jangan panas sangat, nanti hangus. Goreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan atas paper towel. Ok kalau nak sira, masak gula dengan air (contohnya--> 1 senduk gula + 1 senduk air) hingga berbuih dan sedikit pekat, masukkan secubit garam, kemudian diikuti kerepek tadi, gaul rata dan biar sampai kering. Angkat dan biarkan sejuk...
  4. Kalau nak sira pedas, cuma perlu cili kisar, 1 ulas bawang putih tumbuk, gula, garam dan sedikit cuka makan. Tumis cili dan bawang putih hingga harum, masukkan gula dan sedikit garam. lepas tu cuka. Kacau rata dan masukkan kerepek ubi, gaul rata hingga mesra. Angkat dan biarkan sejuk. Simpan dalam bekas kedap udara...
  5. # chik mi tambah satu sudu kecil madu


4 comments:

  1. sedap tau!!! dulu mak ain pun rajin buat kerepek ubi rebus ni!! ain pun rajin gak...rajin makan je.haha

    ReplyDelete
  2. Hi Kak, this is my mum's fav!!! nakkkk ;)

    ReplyDelete
  3. Tak sihat ke? Kita kat sini pun asyik bersin je. Risau gak, maklumlah ada kes H1N1 yg meninggal.

    ReplyDelete
  4. Kak mimi..
    kite pon njaluk sitik kerepek ne :)
    pedes tp enak..

    ReplyDelete

Reply