Pages

Wednesday, April 14, 2010

Bingka Labu

Salam,dah lama duk plan nak bakar bingka ni,labu tu dah lamaaaaaa duk parking kat atas gobok tu(nasib baik cik T tak tebuk).Chik mi bawak ke ofc,feedback semua cakap sedang elok manis, lemaknyatu(yo la mende free kan).hihihi.sebenarnya ni second time chik mi buat guna resepi CMG ni mmg sedap.Saje je chik mi biarkan ireng sikit atasnya tu supaya garing,I likeeee,hihihi,so pengemar labu apa lagi jom kita buat.Labu ni memang banyak khasiatnya,salah satunya sebagai 'anti kanser'.


































Binga Labu ~CMG
  • 5 biji telur Gred A
  • 200 ml air
  • 300 ml pati santan (mat guna santan kotak)
  • 200 g tepung gandum
  • 180 g gula halus
  • 1/2 camca teh garam
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 450 g labu manis, dikukus hingga lembut dan dilecek halus

Cara-cara


  1. Satukan kesemua bahan dalam satu bekas kecuali labu lecek. Kacau menggunakan wisk hingga sebati dan gula hancur. Tapis adunan.

  2. Masukkan labu manis yg telah dilecek halus tadi. Gaul hingga rata.

  3. Tuang adunan tadi ke dalam tin bulat berlubang tengah yg telah di sapu mentega dan dialas dasarnya dgn kertas. Sapu juga mentega pada permukaan kertas tadi.

  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 40 minit. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

5 comments:

  1. Salam Chik Mimi, sedap ni bingka labu...kegemaranku...ada lagi tak...bak sepiring tu ya...

    ReplyDelete
  2. salam chikmimi..sedapnya bingka labu tue..tp klu buat mkn sorang la jwpnya...somi x sukeee..

    ReplyDelete
  3. aduhai bingka labu
    lama sudah ku berkenankan mu
    ku tunggu mu di depan pintu
    tapi rupamu pun tidak ku temu....
    dimanakah kau wahai bingka labu?

    oooo...kt umah chik mi rupanya, patut le tak sampai2 depan pintu umah k.ita.....

    ReplyDelete
  4. Salam Mimi, kak dtg nak minum petang dgn bingka labu, ada lagi tak?

    ReplyDelete
  5. Chik Miiiii..kita pun nak bingka tu...jakun ni..lum perna mkn sekali pon..hu hu..

    ReplyDelete

Reply