Pages

Sunday, September 26, 2010

Nasi Daging Vs Air Asam Kerisek

 Salam,menu chik mi di hari ahad ni,tinggal kami 4 beranak je sebabnya hubby chik mi attend CPE course kat Royal hotel,semalam chik mi attend hari ni hubby pulak.Hari tu nampak TTM buat nasi daging teringat ke rempahnya yang chik mi pesan dengan cik liza beli kat seberang,Nasi daging ni famous kat mainland ,kalau time kenduri menu ni ler,tapi kat island ni chik mi tak pernah pulak  jumpa time kenduri,sebenarnya nak buatnya simple je cuma rebus daging ,masak nasi dijodohkan dengan air asam,cuma air asamnya ditaruk kerisek.sepatutnya nasinya kaler coklat gitu mungkin sebab rempahnya tu ade serbuk kunyit kut maka macam kekuningan sikit,chik mi tambah dengan rempah sup sikit (kalau tak dak rempahnya boleh guna campuran rempah sup + rempah kurma)


 Nasi Daging
4 cwn beras Basmathi ~chik mi guna beras biasa
4 cwn air rebusan daging
1 cwn susu cair
2 sb rempah nasi daging (boleh jugak guna campuran rempah kurma + rempah sup)
300 gm daging ~ direbus sehingga empuk
Garam
Rempah Tumis (K.K.M,buah pelaga,bunga lawang ,bunga cengkih)
 Daun pandan
2 sb minyak sapi 
Minyak masak untuk menumis

Bahan Blend
2 biji Bawang besar
3 ulas Bawang putih
1 inci halia

Cara-caranya
Mula-mula rebus daging hingga empuk ketepikan,tumis rempah tumisan dengan minyak sapi dan minyak sehingga wangi,masukkan bahan yang telah diblend, rempah tumis sehingga wangi masukkan daun pandan,masukkan daging kemudian beras ,kacau sehingga beras dan rempah sertanya bersatu,masukkan air serta susu cair dan garam masak sehingga separuh masak(air dan beras bersatu),transfer ke dalam periuk nasik,masak sehingga keep warm jangan dibuka tudungnya sehingga15-20min biarkan sehingga nasi masak.

Air Asam Kerisek
5 biji cili merah
10 biji cili padi
Belacan
Garam
Air Asam jawa pekat
2biji tomato~dipotong dadu
1biji bawang besar ~dipotong dadu
2sb kerisek

 Caranya 
Tumbuk cili merah,cili padi dan belacan sehingga lumat,masukkan air asam jawa ,kemudian masukkan tomato serta bawang besar kacau sehingga sebati.masukkan kerisek kacau lagi sedia untuk dihidang

5 comments:

  1. salam makcik,
    pie kabare?
    wuenak tenan yo nasi dagang kui? aku urung pernah makan... hihihihi

    ReplyDelete
  2. cantiknya hidangan nasi daging ni..saya pun nak try la buat sendri..selalunya merasa nasi daging ni bila balik kulim lalu penang...makan nasi daging kat penang le..sedap

    ReplyDelete
  3. salam akak..saya suka gak makan nasi minyak, especially kalo kat umah orang..kahkahkah..(kalo wat sendiri, tak best..)

    kak, sorry takleh nk reply sms, hp saya dua2 out of kredit.. tak sempat nk top up..banyak sangat kerja kat rumah ni, dgn pegi berjalan raya, dengan orang datang umah dll.

    Apapun, time kasih yer sbb bank in. Malu saya nk terima, sbb tak setimpal dengan benda yg diberi..
    Ok...kalo wat tart, kirim sikit di angin lalu yer...hehehe....

    ReplyDelete
  4. Salam chik mi...
    Ohh nampak menyelerakan chik mi nasik daging tuh...akak teringin nak terai buat, boleh la ambik resepi chik mi ni ya...
    Dulu ada penah makan nasik stail canggini umah kawan, sedapp...tapi dia panggil nasi arab. Ada dia citer2 caner nak buat, tapi sampai le ni akak lom try lagi.. :)

    ReplyDelete
  5. wah ade resepi nasik daging,
    bleh try nie...
    tapi nak tanya sikit kak, yg kat rempah tumis tu?
    K.K.M tu aper kak? huhu

    ReplyDelete

Reply