Pages

Saturday, October 9, 2010

Fish N Chips

Salam,lamanya tak bersiaran sampaikan roti sardinnya pun dah lamaaaa jadi baja,haahha hari ni kita orang lunch ala-ala western gitu ,upssss bukan kat restoran ye,semuanya homemade ai tell u.Dah lama teringin nak buat Fish & Chips ni tapi bila nak beli dory tengok made in vietnam tersentot nak ambil(still terbayang email ttg dory tu) last week cik hubby cakap jom buat F&C ni.chik mi teringat hari tu nampak fillet guna siakap yang difrozenkan,so chik mi cadang beli aje ikan siakap dan jadikan fillet ni.Hasilnya alhamdulillah memang sedap dan yang penting PUAS HATI.Chipsnya pun chik mi buat sendiri since stok kentang banyak,hari tu chik mi ke kedai borong apalagi memborong kentang sampai sekotak,so kita pun buat homemade chips sendirila.Apa yang penting semua happy ibu pun gumbira



Cik baked beans tak sempat nak interfrem,masa ambil gambar ni hubby belum balik lagi dari kedai.Family chik mi lebih suka makan bersama mayo n chilli sauce setengah orang suka dengan blackpapper sauce ,terpulang dengan citarasa masing-masing..

Jom kita intai resepinya.

Fish Fillet
Fish Fillet
Tepung ubi ~untuk salutan
Sedikit garam
Sedikit lada sulah
Putih telur
Bread Crumb
 Minyak

Caranya
Lumurkan fillet fish bersama tepung ubi,garam dan serbuk lada,ketepikan,celup fillet tadi kedalam putih telur kemudian golek ke dalam bread crumb.untuk mendapatkan hasil yang sekata,masukkan bread crumb ke dalam plastik bag kemudian masukkan fillet fish tadi goncangkan sehingga bread crumnya menyaluti fillet tu sekata. Goreng secara deep fried bila dah perang bolehlah diangkat.

Potato Chips
Kentang dikupas & dipotong(jgn terlalu nipis)
Rebus kentang bersama sedikit garam sehingga 3/4 masak,toskan airnya sehingga kering kemudian digoreng sehingga keemasan.

12 comments:

  1. salam chik mimi...yg ni sy minat...mlm nnti nk bt nilah..thanks..share resepi eyh :))

    ReplyDelete
  2. amboi2 chik mimi,sesekali keluo western plak ya..ada lagi??kita nak sepinggan..tak kenyang lagi nih..

    ReplyDelete
  3. wah DIY fish n chips... dah abes ke? td g subang parade n makan tp punya la ramai orang kat situ...last2 mekdonal jer...

    ReplyDelete
  4. salam cik mimi..
    bila tgk fish n chip terigt plak ikan dori dlm fridge..hihi.
    buat sndiri mesti lg sedap kan..

    ReplyDelete
  5. salam akak..saya pernah beli dowry filet, tp bila dh goreng tak brapa sedap..sejak tu tak buat dah.. mungkin filet siakap ni lagi sedap kot..ari tu tgk Deetha masak filet Patin.. nanti saya nk cuba filet talapia plak.. hehehe...

    ReplyDelete
  6. chik mi,mehla kita kongsi F&C ni sepinggan sorang..dah lama xmakan F&C ni,sob..sob..sob

    ReplyDelete
  7. salam mimi...meh la sepinggan filet ikan tue,lapar lak mlm2 nih!

    ReplyDelete
  8. Just one word...YUMMYLICIOUS!!! I loved ur platter!!! :D

    ReplyDelete
  9. salam chik mi..nak tanya Tawa tu berapa hinggit?eh hari ni menu ala barat ya..sedap sedap

    ReplyDelete
  10. Wah..wah wah...adik aku dah talk LONDON ni!!!!

    ReplyDelete
  11. Salam ChikMi. Along dah buat dah, fiush tak kempunan lagi dah. Kids semua ckp lebih sedap dari mkn kat kedai punya fish & chips...hehe. Maceh noh kongsi respi...mmmuah2!

    ReplyDelete

Reply