Assalamualaikum,lamanya tuan rumah menghilang,sampaikan ada orang WhatApps tanya sihat ke?buzy ke? hhehheh terima kasih teman ,alhamdulillah sihat cuma M je yang lebih .Kuah rojak yang kena sentiasa ada stok dalam peti sejuk,rasanya dah lama jugak tak buat sos ni,sebab anak-anak nak exam kang kena chery berry susah pulak :),Ada yang gelarkan kuah 'Rojak Mimi',sebab nak bezakan dengan kuah rojak m** ***.Thanks my sister yang ajarkan buat kuah ni masa zaman kanak-kanak riang dulu .
Suka tabur kacang banyak-banyak atas tu,pastu bila jerawat tumbuh jangan komplen .
Sumber:Chik mimi
Homemade Kuah Rojak
Bahan-bahannya
Cili Kering-Direbus kemudian diblend ~ chik mi cili paste yg mmg selalu buat stok
Cili Padi
Belacan
Gula melaka
Gula Pasir~Chik mi guna brown sugar
Kicap~chik mi guna kicap Norwana
Sedikit tepung gandum utk pekatkan kuah -Chik mi bancuh bersama dengan air gula & kicap tu
Cara-caranya.
Blend cili kering,cili padi belacan menggunakan blender kering,masak gula merah & gula putih bersama sehingga cair,air jgn terlalu banyak nnti cair tak sedap,selepas tu masukkan bahan blend serta kicap masak dengan api perlahan ,selepas tu ,masukkan bancuhan tepung gandum ke dalam sos tadi masak lagi sehingga pekat.
*kuantiti bahan bergantung kepada kepedasan & kemanisan sendiri ye.
Bahan-bahannya
Cili Kering-Direbus kemudian diblend ~ chik mi cili paste yg mmg selalu buat stok
Cili Padi
Belacan
Gula melaka
Gula Pasir~Chik mi guna brown sugar
Kicap~chik mi guna kicap Norwana
Sedikit tepung gandum utk pekatkan kuah -Chik mi bancuh bersama dengan air gula & kicap tu
Cara-caranya.
Blend cili kering,cili padi belacan menggunakan blender kering,masak gula merah & gula putih bersama sehingga cair,air jgn terlalu banyak nnti cair tak sedap,selepas tu masukkan bahan blend serta kicap masak dengan api perlahan ,selepas tu ,masukkan bancuhan tepung gandum ke dalam sos tadi masak lagi sehingga pekat.
*kuantiti bahan bergantung kepada kepedasan & kemanisan sendiri ye.
Sengkuang calit,dulu-dulu chik mi jual ni satu 20 sen aje ,nostalgia sekarang ni ajaq anak2 pulak makan ni.