Pages

Friday, June 19, 2009

Asam Pedas Ikan Wif Nenas


Salam , menu dinner malam tadi walaupun kepala still duk menggong kerna selsema tp masak kena masak jugakkan.Dah plan lama nak try asam pedas ni sbb feed back semua kata sedap ,so mlm tadi baru berkesempatan membuatnya.Mmg satu kelainan sbb sokmo asyik duk buat yg rebus yg ni ditumis,sekali sekala layannn,Kalau belah utara ni panggei asam pedas tumis

Resepi dari CMG ambik dari MYR ,Thanks mat sedapp ,halal yer nak CnP kat sini .Resepi asal kat sini.

  • 3 - 4 ekor ikan kembong, kalau dpt yg segar, dibersihkan.-Chik Mi guna Ikan anak Goh
  • 1 cawan cili kisar
  • 3 ulas bawang putih*
  • 6 biji bawang merah kecil*
  • 1/2 cm halia *
  • 1 keping hirisan lengkuas*
  • 3 biji buah keras*
  • Belacan sebesar ibu jari (boleh juga diganti dgn kiub ikan bilis pada mereka yg alergi pada belacan)*
  • 1/2 inci kunyit hidup*-Chik mi guna serbuk je
  • 1/2 camca teh garam kasar*(*dimasukkan ke dalam lesung batu dan tumbuk hingga betul2 lumat)
  • 2 kuntum bunga kantan, dibelah 2
  • 1 biji nanas sederhana besar, seelok2nya yg masak dan manis
  • 1 camca besar asam jawa, dibancuh dgn 1 cawan air, ramas dan tapis jusnya
  • Sedikit gula dan serbuk perasa (jika suka)
  • Minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. Nanas dikupas kulitnya dan belah 4. Buang empulur dan potong menyerong setiap belahan. Ketepikan
  2. Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/2 cawan). Tumis bahan2 tumbuk hingga wangi. Masukkan cili kisar dan terus menumis hingga terbit minyak.
  3. Masukkan nanas dan kacau goreng dalam rempah2 tadi sebentar. Tuangkan sedikit air (ini bergantung pada masing2). Biarkan mendidih dan masukkan ikan dan bunga kantan tadi.
  4. Perlahankan api dan masukkan jus asam jawa dan biar mendidih. Rasa kuahnya. Jika kurang garam boleh lah ditambah dgn sedikit lagi garam. Masukkan sedikit gula dan serbuk perasa jika suka.
  5. Biarkan mendidih 5 minit lagi dan boleh lah dimatikan api. Hidangkan bersama nasi panas dan ulam2 sampingan.

3 comments:

  1. mimi...sama menu la kita hari ni. saya baru pas masak ikan merah tumis asam pedas ngan daun kesum. sedapnyaaaa..lama sungguh tak mkn lauk ni.

    ReplyDelete
  2. slrrrp..sy makan ckit ya kak Mi..sedapnya tengok..

    ReplyDelete
  3. >ain ooo yer ke sehati sejiwa lah yer hihihihi

    > mama tiara sikit cukup ke risma hihihi

    ReplyDelete

Reply