Pages

Friday, June 19, 2009

Sambal Tempoyak Ikan Bilis


Dah lama duk kiv resepi ni,ambik kat umah Yat ari tu,tapi masa tu x dak tempoyak so simpan je la dulu,bila dah ade tempoyak ni so teringat kembali resepi yg duk kiv tu.Yat dapat resepi ni dari Nor ,so terima kasih semua yg berkongsi resepi yg membuka selera ini.Halalkan yer Chik mi CnP kat sini
SAMBAI TEMPOYAK IKAN BILIS
Bahan-bahannya;
1 cawan ikan bilis di goreng terlebih dahulu
4 sudu besar tempoyak
3 biji cili merah di blend
3 biji cili api merah di blend
belacan
garam
gula
Cara-caranya;
Masukkan sedikit minyak sahaja tumis cili besar, cili api, belacan sehingga masak, masukkan ikan bilis, masak seketika, masukkan tempoyak garam dan gula, terus angkat. siap, boleh prepare banyak2 boleh di simpan lama2 di dalam peti ais

3 comments:

  1. ain belum pernah cuba mkn tempoyak. kata org sekali dah mkn..mmg akan berhantu..!!

    ReplyDelete
  2. dulu sy pun tak makan ain ,sekali cuba terus melekat ,cam ain kata la berhantu hihihi

    ReplyDelete
  3. wah, faberet gerau ni, walau gerau orang Johor, gerau memang suka sambal ni, tak boleh tengok, nanti tambah nasi.

    ReplyDelete

Reply