Pages

Saturday, June 20, 2009

Kacang Phool


Jom kita bekpes ala2 arab la pulak,Chik mi mula kenal kacang phool ni pada thn 80an sebab SIL asal dari Singapore,dah lamaaaa tak makan sbbnya susah nak dapat kacang parang,thanks to Ayu sebab bagitau ada yg tin punya.Masa mula2 chik mi makan kacang ni tak de mince meat kat dlmnya so bila belek beberapa resepi semuanya taruk dgg cincang so terjumpalah resepi kat MYR ni yg sama seperti Chik mi makan dedolu ,so ikut resepi ni
Kacang phool ni sedap dimakan bersama dengan roti perancis,Pada sesape yg mempunyai anak yg mempunyai G6PD kacang parang tak boleh makan yer.Dalam family Chik mi ada 2 org anak sedara yg G6PD so abang chik mi suggest tuko kpd kacang kuda @kacang dal.
Resepi nya Chik mi kopipes kat sini yer,mintak halalkan yer

Bahan-bahan

    • 2 tin kacang phool - dikisar tapi tak terlalu halus
    • 2 biji bawang besar*
    • 3 ulas bawang putih*
    • 2-3 batang lada hijau*
    • 1 sudu besar serbuk ketumbar
    • 1 sudu kecil serbuk jintan
    • sedikit tomato puree
    • sedikit garam dan serbuk perasa
    • minyak utk menumis
    • Bahan Tabur
    • bawang besar - didadu kecil
    • buah tomato - didadu kecil
    • lada hijau - dipotong serong
    • bebrapa biji limau kasturi - dibelah dua
    • telur mata lembu (telur nie digoreng dgn sedikit minyak sapi)
    • hiris bahan yg bertanda *

    Cara-cara

    1. panaskan minyak. tumis bahan yg dihiris berserta serbuk ketumbar dan jintan.
    2. setelah wangi dan naik bau, masukkan tomato puree. biarkan skejap.
    3. masukkan kacang phool yg dikisar tadi (kalo pekat taruk sedikit air). dikacau. masukkan sedikit garam dan serbuk perasa.
    4. masaklah dgn api yg kecil sbentar hingga kluar minyaknye.
    5. angkat dan hidangkan dgn bahan taburan serta telur mata lembu. dan perahkan sepotong limau.
    6. jika suke, bleh diambil sedikit lebihan minyak sapi yg digunakan utk menggoreng telur tadi dan diletakkan di atas kacang phool.

2 comments:

  1. salam chik Mi..cikmanggis confuse ni..kacang phool ni nama betulnya apa?yang kat pasar malam tu kacang kuda kan?yang rebus tu...

    ReplyDelete
  2. kacang phool tu nama masakan tu akak di kena buat dr kacang parang ,bende ni femes kat singapore

    ReplyDelete

Reply