Pages

Tuesday, March 16, 2010

Lepat Liat

Makanan orang2 tua,yang pasti chik mi memang suka dengan lepat liat dulu dan kini,chik mi ni kalau kat utara mmg femes tapi bahagian lain chik mi tak tahu panggei apa ,buat sikit je ingatkan tak dak peminat ghupa2nya angah suka,pastu my niece pun tanya ade lagi tak?uiks ramai ghupanya peminat kue orang tua ni ye.seperti biasa kelapa kena kurangkan sbb hubby tak minat ngan kelapa.

Chik mi guna gula merah cap bintang,so terlebih la sudah warnanya.lepat ku ni comei je kecik2.

Resepinya chik mi ambik dari umah Kak Rusnah.
Lepat Liat~Kak Rusnah
2 - 2 1/4 cawan tepung pulut
3/4 cawan gula merah
1 cawan air
sehelai daun pandan
daun pisang
1 cawan kelapa parut putih
sedikit garam
minyak masak

Cara membuatnya
1.Masak gula merah dengan air dan daun pandan -sejukkan
2.Sediakan kukusan,inti kelapa(kelapa+sikit garam halus) dan daun pisang.
3.Tepung pulut dicampur dgn secawan air gula yang ditapis dan dikacau sebati
4.Letakkan sesudu makan adunan di atas daun kelapa yang disapu sikit minyak dan ratakan.Letakkan inti kelapa .Balutkan kuih ini seperti membalut lepat pisang.
5.Kukuskan lebih kurang 15-20 minit dgn api sederhana.



6 comments:

  1. kak ita suka lepat labu. buatkan boleh???

    ReplyDelete
  2. Sukanya Love kuih ni!!! Aduiiiiii! :(

    psst akak..for apam tuh, love letak plain color dulu dlm acuan, and then letak warna biru kat atas, tgh2. Mmg akan tenggelam, tapi bila dah kembang..senyum cantik. hihi...

    Tenkiu very much for ur tips, to put the fire max! :)

    ReplyDelete
  3. Kak Mimi... ini pertama kali Nida dengar nama Lepat Liat ni... nampak sedaplah, ditambah pula klu minum dengan kopi panas... mesti kawww punya :)

    ReplyDelete
  4. Halo chik mi...lama benor tak makan ni lepat liat..tak salah last sekali ramadan 2 years back..lama kan???kalo dekat kasi ler kita sket..ni kueh budak2 tak makan..bapak budak lagi ler tak minat..tinggal aku sorang2 ngap tu lepat..

    ReplyDelete
  5. Mimi...kak minat dgn lepat ni tapi tak boleh buat sebab anak2 tak suka, kalau buat kena makan sorang2...

    http://treatntrick.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Salam chik mi...
    Wow festaim akak dengar nama lepat liat ni... lom penah rasa lagi tu lepat canggini ni chik mi...dah ada resepi tu boleh la try buat...akak memang suka dengan kueh2 tempatan... :)

    ReplyDelete

Reply