Pages

Sunday, March 21, 2010

Popia Goreng

Lepas kita makan popia basah,kita makan popia goreng pulak ye,lebihan dari inti tu chik mi buat popia goreng ,tp yang ni chik mi guna kulit readymade je.Untuk resepi intinya boleh rujuk kat sini

Resepi sambal popia ni dikonsikan oleh kak edaariff dlm forum so chik mi panjangkan kat sini ye.

100 gm korma atau kismis
450ml air
100 gm gula
3 sudu besar cili kisar
60 ml air asam jawa- chik mi guna cuka
garam secukup rasa
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
3 sudu besar minyak untuk menumis
Cara caranya:
Tumiskan cili yang di kisar dengan bawang2 hingga naik baunya dan garing.Masukkan air asam jawa dan korma atau kismis yang telah di kisar halus,masukkan pula garam dan gula di kacau sehingga pekat.sejukkan.

3 comments:

  1. Chik Miiii!!! cantek gulung popia tu...Yat suker....tapi bila kita buat selalu pecah rabak...kasi kita sket ahhhh

    ReplyDelete
  2. Salam chik mi...
    woahh....sedapnya kalu makan popiah goreng time minum petang kan chik mi...kenyang... :)

    ReplyDelete
  3. salam chik mi..kita teringin nak makan popia goreng petang petang gini tp tak larat nak masuk opis..nak beli tak ada org jual kat tepi rumah ni..minta sikit!!hehe

    ReplyDelete

Reply