Pages

Wednesday, March 31, 2010

Homemade Kuah Rojak

Salam,malam tadi neighbour Chik mi berikan buah jambu bertih ni,ermmm kali kedua dah dia beri since last week chik mi dah buat kuah rojak ni so mmg best lerkan cicah ngan kuah rojak tu.Chik mi tak gaulkan sekali sebabnya takut berair,since my frnd yg Ex Dungun semua duk mention nak minta resepi ni so Chik mi upload juga kat sini. Masa duk study dulu kami pernah bukak gerai masa Prominex,so chik mi buat sos ni ler dah 18 thn masa berlalu tp masih lagi kita org duk sebut-sebut,mmg best mase tu.Buat kengkawanku ni ler rcp yg korang tunggu2 tu ye.


















jom kita lihat macamana Chik mi buat sos ni.
Homemade Kuah Rojak
Bahan-bahannya
Cili Kering-Direbus kemudian diblend ~ chik mi cili paste yg mmg selalu buat stok
Cili Padi
Belacan
Gula melaka
Gula Pasir
Sedikit air
Kicap~chik mi guna kicap Habhal
Sedikit tepung gandum utk pekatkan kuah -Chik mi bancuh bersama dengan air gula & kicap tu
*Air asam jawa~jika perlu
Cara-caranya.
Blend cili kering,cili padi belacan menggunakan blender kering,masak gula merah & gula putih bersama sehingga cair,air jgn terlalu banyak nnti cair tak sedap,selepas tu masukkan bahan blend serta kicap masak dengan api perlahan ,selepas tu ,masukkan bancuhan tepung gandum ke dalam sos tadi masak lagi sehingga pekat.
*kuantiti bahan bergantung kepada kepedasan & kemanisan sendiri ye.jika terlalu pedas masukkan sedikit air asam jawa yg pekat ke dlm kuahnya.



10 comments:

  1. cik mi,sedapnya..meleleh air liur cm ni..kecur!!

    ReplyDelete
  2. Cik Mi..'lidi' penyucuk buah tu memanggil2 kita suro ambik tiga empat biji..cicah sambal kicap..fuh!!! sedap..ada lagi ke dah licin?

    ReplyDelete
  3. pepagi hari tengok buah tu buat kecur je air liur ni...bak mai la sikit ye!

    ReplyDelete
  4. Sedapnya nampak jambu tu.. ingat zaman kanak2 dulu, selalu panjat pokok ni.. :)

    ReplyDelete
  5. Salam Mimi...aiii menyicah segala...ada makna ke tu???
    Akak bila mengandung ...Abang yang mengidam nak makan rojak!...macam tu pun ada tau!!

    ReplyDelete
  6. suka3x...suka rojak!!! chikmi, kuah rojak 2 botol ya! malas nk buat sendirik, nk yg chikmi punya jugak!!!!

    ReplyDelete
  7. Chikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk, rinduuuu muahsssssssssssss!!!!!...Chik ni, bebetul la, jambu tu dah lamaaaaa kita tak jumpa, nak carik anak pokok pon payah...aduhaiiiiii sedapnya, bak le skettttttt

    ReplyDelete
  8. Ida nampak buah jambu tu dah telan air liur sbb biasanyer jambu jenis ni rasanya masam.Tak tahan.Tak tau la pulak blh mkn dgn kuah rojak.Ida selalu cicah dgn kicap jer.Lagipun mcm yg Abbotcottage kata jambu tu susah nak cari skrg ni.

    ReplyDelete
  9. salam cik mimi,
    sedapnya rojak..terasa-rasa kat tekak. yum.. pandai cik mimi wat kuah rojak. kalah kuah rojak mak bee nih. ada jumpa resipi yg guna petis. saya tak pandai guna petis. Nampak resipi ni, nampak sedap dan mudah...

    ReplyDelete

Reply