Pages

Thursday, August 26, 2010

Ikan Pari Bakar

 Salam,menu minggu lepas ye puan puan,puas hati bila dapat memanggang sendirikan.permulaan puasa hari tu hubby chik mi ade jugak beli sepotong ikan pari bakar ni,hampir separuh tak dimakan akhirnya cik tong yang makan,bila tanya kat along n angah jawapnya sambal tak kick ler ibu ayeq asam pun huhuhuhuh memang tak boleh p la,sian anak2 ibu.Bila pergi market nampak pari fresh terus je chik mi ambil sebelah yang sedang,sekali hadap je masa berbuka tu ,masa nak buat air asam tu angah dah cakap bu macam selalu ye tak mo resepi lain nnti tak best!
Gandingan Maut Pari Bakar Dengan Air Asam,pat yang hitam-hitam tu biasa ler kan kat umah ni.hitam hitam sitampuk manggis walaupun hitam ku pandang manissss ...

Jom kita tengok camne chik mi buat sambal.
Sambal
Cili Blend
Serai
Lengkuas 
Bawang Merah
Belacan
Air Asam ~pekat
Sedikit minyak untuk menumis
Garam
Caranya
Blend ke semua bahan diatas,tumis sehingga garing kemudian sejukkan sebentar,selalunya chik mi sapukan sambal keatas kedua-dua belah ikan kemudian perap,dekat nak berbuka balut dengan daun pisang bolehlah dipanggang atas bara api.

Air Asam(chik mi selalu gunakan resepi shima colek daging panggang),resepi asalnya boleh tengok kat sini
Untuk Air Asam
  • cili padi secukupnyer - dikisar (i bubuh 5-6 biji)
  • 1-2 biji cili masak - dikisar
  • 1 inchi belacan (dibakar) - dikisar
  • sos cili & tomato secukup rasa (utk pekatkan colek)
  • 1 biji tomato - dicincang
  • 1 labu bwg besar dicincang
  • daun coriander/ketumbar - dicincang
  • lemon juice secukup rasa (buleh jgak nak gantikan ngan air asam jawa pekat)
  • 2 sudu besar nampla/minyak ikan
  • garam & gula secukup rasa
  • extra air masak (tuk kuah colek)

6 comments:

  1. salam mi,
    wah, ikan pari bakar kita dah 2 kali makan buat sahur!!!..tapi beli punya..hehe..
    nampak sedap pari mi tu..dari jauh sunnguh menggoda, siap dengan daun pisang..mesti best gilerrr ni..

    ReplyDelete
  2. wah syedap tu... terliur tengok.. kak nak tanya.. camana nak wat n3 stay.. cam akaknyer n3 kuali tu..stay kat page.. he he he saya bdk baru belajar..

    ReplyDelete
  3. Salam chikmimi,
    Ikan pari, faveret abah saya. dah lama saya tak makan. kat sini, mahal2 ikannya.

    ReplyDelete
  4. salam kak.. wa.. terliur tgk pari bakar tuh.. tp kite xmkn.. en hb jer.. law bakar gne kuali br kite tuh bole x agak2 nye?

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikumwbh Chik Mimi...

    Waa...pandai nyer masak....Ayu now ni busy ngan tefungggg sbb tgh wak cookies.....

    Kalu ikan pari tu ganti dgn ikan apa yer sesuai...?

    Selamat berbuka yer Chik Mimi.....

    ReplyDelete
  6. Salam kak mimi..
    adus enaknya ikan pari..kite mmg lama sgt tak penah makan ikan ni..hehe taktau bile nak belinya..

    kak tawa 1 kite dah gune wat roti kirai..mmg best:)tq kak

    ReplyDelete

Reply