Pages

Friday, August 27, 2010

Kuih Lopes


 Salam,kejap aje dah 17 hari umat islam berpuasa,hari ni selangor ,penang dan ada 2-3 negeri lagi bercuti tapikan huwaaaa walaupun warga Penang diriku bekerja,semalam chik mi sampai lewat sebab ade accident kat Penang Bridge huhuhhu last2 my husband p beli lauk tunjuk2 aje.sebelum tu chik dah suruh along masak nasi ,dia cakap dia dah masak tinggal tunggu ibu masak lauk je,last2 suruh along buat sambal belacan,ingat nak goreng ikan pekasam ngan masak lemak je,tengok 6.30 pun tak sampai lagi last2 hubby keluar beli lauk jugak.Balik buah telur dadar mayonis aje buat lauk tambahan.Panjangnya mukaddimah,lopes ni chik mi buat ahad lepas,tapi makannya sampai rabu sebabnya masuk peti sejuk bila nak makan kukus balik,kuih yang sinonim dengan bualan ramadhan dan kegemaran kami sekeluarga.



Seperti biasa chik mi guna daun buluh untuk membalutnya dan merebus menggunakan pressure cooker.Sekarang chik mi dah tak buat lopes macam selalu yang kacau dulu pulutnya dengan air pandan.jom kita tengok macam mana chik mi buat lopes.
Lopes - 
2 mangkuk pulut
1 sudu besar air abu (alkaline water)
kelapa parut + secubit garam dikukus sebentar supaya tahan lama 
Daun buluh @ daun pisang (jika guna daun buluh rendamkan sebentar daun bersama dengan talinya)
 
                                                         Air gula
Gula Merah(gula melaka)
Sedikit gula pasir
Sehelai daun pandan

Caranya
Pulut dibasuh kemudian direndam 2-3 jam bersama dengan air abu,(chik mi guna pulut susu so chik mi rendam 1 jam aje),pastu basuh bersih kemudian di toskan.bila dah kering air bolehlah dibalut dengan daun buluh@ daun pisang yg di telah dilayukan sebentar.Chik mi dua sudu besar pulut untuk dimasukkan ke dlam daun ,,chik mi buat kelongsong dulu kemudian masukkan pulut lipat menjadi tiga segi @ macam buat ketupat pulut dan diikat dengan kemas.
Untuk air gula,masukkan semua bahan masak bersama sedikit air ,air jangan terlalu banyak nanti air gulanya cair tak sedap,chik mi selalunya ikut paras gula atau kurangkan sedikit saje.
Rebus ketupat bersama pressure cooker,jika menggunakan pressure cooker air dengan pulut tersebut hanya masukkan sama paras aje.Chik mi rebus selama 40 minit,jika menggunakan periuk biasa rebus antara 2-3 jam kena check air selalu ye takut airnya kering.

8 comments:

  1. lopes ni fav anak ain yg tua. setiap kali tengok kuih lopes, mesti terigt kat dia. nak mkn mcm tak sampai hati pulak.huhu

    ReplyDelete
  2. uish dah lama tak makan lopez!!..nak mi yang buat..post kat akak ler..hehe

    ReplyDelete
  3. Chik Mi..

    rupanya ko pong terrer ah..membengkung tu lopezzz :)

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikumwbh ChikMi....

    Pandai nyer wak sarang kuih lopez ni...seumur idop Ayu tak penah wak....suka nengok...gambar pun cantik..makan pun sedap...kan? Nak kene cuba buat jugak2..tq for the recipe...

    ReplyDelete
  5. Salam Chik,
    Baru first time kite tengok kuih lopes dalam daun buluh. sedapnye nampak...

    ReplyDelete
  6. Udah lama tak makan lopez! I usually have this for my breakfast when I was in Indonesia. Lopeznya kelihatan sedap nih :)

    ReplyDelete
  7. Hello Cik Mimi, I have not eaten this I think more than 25 years. Ada lagi? Ha ha. They look so tempting....and love your presentation.
    You ada Black Belt in cake making.
    Have a happy hari Merdeka, and keep a song in your heart, Lee.

    ReplyDelete
  8. salam chikmimi,
    Best sungguh bunyi rebus ngan pressure cooker tu kak. hihi. Telan air liur je saya.
    Lopez tu sungguh berseni. Guna daun apa tu kak? cantik... ;)

    ReplyDelete

Reply