Pages

Saturday, December 4, 2010

Sambal Paru Berkentang

Assalamualaikum..,panas-panas apa yang panas tu,panas dengan isu pencuri gambar dari blog kawan-kawan yang lain,memang tak paham dengan perangai si MIRA AINA ni,dah tegur dengan cara baik pun tak layan,keras sungguh hatimu wahai MIRA AINA,kasihan tuan empunya gambar yang anda cilok tu penat tau nak ambil gambar,pastu nak edit,nak buat N3,anda senang lenang aje nak cilok.pikir-pikirkan lah..
Berbalik pada sambal paru favourite kami sekeluarga,cuma kali ni chik mi masukkan sekali kentang yang digoreng terlebih dahulu.
 Kali ni sambalnya terkurang la pulak.
Sambal Paru Berkentang
Paru - direbus kemudian digoreng garing
Ubi kentang dipotong baji dan digoreng sekejap 

Sambal
Cili blend
BawangMerah / Bawang Besar*
Sedikit belacan *
Air Asam jawa
Sedikit gula merah
Garam secukup rasa
Minyak ~untuk menumis
*Blend bersama
Cara-cara
Tumis bawang besar@bawang merah yang telah diblend bersama sedikit belacan sehingga garing,masukkan cili blend tumis lagi sehingga betul2 masak cilinya,bila dah masak masukkan garam gula merah dah air asam ,masak lagi sehingga agak2 kering ,kemudian masukkan paru dan kentang,kacau sebati,boleh jugak dimasukkan bawang besar yang dipotong bulat




 

9 comments:

  1. Salam kak..
    paru mmg peberet kite..aah lah best lah plak tambah kentang yg juge peberet..dan yg sedap lagi emak @ embah yg masakkan cam ni..:)

    ReplyDelete
  2. aslmkm...sdpnyer kak...pas kt egypt ni sepinggan boleh?hehe......kt cni xde paru..huhuhu.....

    ReplyDelete
  3. salam kak..alahai sedapnyer..pekena ngan nasi lemak best ni....

    ReplyDelete
  4. mimi,akak sukaaa sangat makan paru..nak..nak ..yg ada sambal..ishh
    terliur sudah

    ReplyDelete
  5. Salam Mi cyg intan payung,

    ish dlm marah2 dok membebel sempat pulak siparu ni keluar erk....hehehe..akak gurau aje mi...jgn marah nanti kena jual...haha.

    Mi, nampak sedaplah paru tu..knur pun suker paru..mi simpan baik2 paru tu tak der nanti paru mi pulak kena kebas...sebelum kena kebas knur amik 4 keping dulu ya.

    ReplyDelete
  6. salam kak mimi comey!!!
    paru tu feveret sy. selalu kalau beli nasi lemak mesti nak lauk paru hehehe...

    patutlah...tunggu2 gak akak call. sy pun blm pernah pergi sungai klah tu ....bukit merah pun belum pernah. hari tu masa kat UTP ada promosi bukit merah cam seronok je. semua tu dalam list. cuti kali ni nak kena balik kg dan khatan2 boys dua orgtu dulu hehehe...

    ReplyDelete
  7. salam chik mimi,
    Ada buh gula merah ya... mesti lagi umph tu..! saya suka juga paru lembu ni. kalu garing camtu, tak berenti ngunyah. :)

    ReplyDelete
  8. Salam Chikmimi... wah ader isu yer? ingat cd jek ader cetak rompak.. blogpun ader? cnp resepi utk dicuba ok lagi klu ni kes cetakrompak bleh report he he he cam serius jek he he eh.. x menghormati hubungan baik bloger..mmm x suker.. eh paru lupa.. SK suker tu..

    ReplyDelete
  9. emmmmm...memang sedap paru nih... baru2 ni masa bertugas di MAHA hari2 makan nasi lemak ngan paru goreng berkicap, sedap pulak... biasanya kat rumah goreng begitu aje atau goreng berlada, siap beli bawak balik ke Kuantan lagi sedap punya pasal...ahaks...

    ReplyDelete

Reply