Pages

Wednesday, February 16, 2011

Laksa Lagi...........

Assalamualaikum,lagi-lagi laksa tak jemu sungguh isirumah ni dengan laksa,kalau ada laksa tak makan nasi pun tak pe:))Chik mi buat laksa ni hari isnin lagi makan sampai hari maulidur rasul,selalunya hubby kalau beli laksa memang 2kg sekali gus,so dua hari ler makan laksa tapi untuk hubby memang chik mi masak jugak nasi lauk simple2 aje sebabnya dia hanya akan makan laksa sekali saja,sungguh rugikan:((..
   Souce:qasehmu-abadi.blogspot.com
Laksa~ Resepi Turun Temurun Keluarga Pak Awang

utk kuah
Ikan sardin aka selayang*
Asam keping*
Cili kering ~direbus n blend**
Belacan**
Serai**
Lengkuas**
Bawang Besar **
Garam
Pati ikan bilis~chik mi guna secukup rasa.
Daun kesum
Bunga kantan
~*ikan direbus bersama dengan asam keping ketepikan.
~** bahan yang bertanda di blend bersama
Ikan di asingkan tulang dgn isinya,air rebusan disimpan bersama dgn asam keping.Dlm periuk masuk air utk di buat kuah tapi jgn terlalu banyak,agak2 sebb nnti terlalu cair.Blend tulang ikan kalu nak bubuh air rebusan pun boleh jugak,kemudian guna tapisan plastik tuang tulang tadi ke dlm periuk yg berisi air ayak sehingga tinggal tulang saja,kemudian blend isi ikan ulangi proses ayak ke dlm periuk tadi sehingga tinggal tulang2 saje.masukkan bahan blend tadi bersama garam ,masak sehingga mendidih,mendidih biar lama sedikit supaya tak cepat basi.Masukkan daun kesum bersama dengan bunga kantan,selalunya chik mi masukkan juga batang daun pudina ke dalam kuah utk menghilangkan bau hanyir ikan.

Utk Ulaman
Timun
Bawang Besar
cili merah
Daun pudina
Nenas
Bunga kantan yg dihiris
Tips
# sekiranya kuah yg dimasak terlalu cair masukkan sardin yg telah dihancurkan terlebih dahulu,hanya ambik ikannya sahaja sosnya tak perlu.
# Laksa penang yg ori tak letak telur rebus kalau nak letak jadi laksa kedah / perlis:)))
 

12 comments:

  1. laksaaa.......arghhhh sedap nyer...mana la nak cari bunga kantan kat doha ni....muahahahaha.....

    ReplyDelete
  2. chik miii...langsa 4 bungkoss....rumput rampai takmo..laksa vogel jer..siap bilang ai, ai dtg amik :)

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum...
    Salam kenal chik mi. Tadi nampak kat umah dj dayang. terus follow sini. kita pun penang gak. berjiran kut. Nampak best la laksa ni. Ada lagi tak?

    ReplyDelete
  4. sedapnya.Laksa ni sedap dimakan jika kuahnya dihangatkan kuah semalam.Meleleh air liur ni:)

    ReplyDelete
  5. mimi..jgn lupa akak yg hantu laksa ni..daun pudina & nanas boh lebih..;)

    ReplyDelete
  6. Assalam Chik Mimi,
    Rajinnya chik mi masak laksa...suka sangat laksa tp nak buat kuah die tu..tak rajin..tapau la sebungkus..ehh..tak cukup2..dua lah..nak mkn puas2..hihi

    ReplyDelete
  7. bestnya ada laksa kat sini, tumpang semangkuk ye Chik mi!

    ReplyDelete
  8. mi, takkan asik dapat tengok aje..bila dapat rasa ni?...hehe

    ReplyDelete
  9. sedapnya laksa kak...lama juga tak buat ni...malas nk perisi ikan sebenarnya..hehe tiramisu tu pun sedap juga...tapi kat sini ada ke jual biskut tu..kalau bubuh biskut lain boleh ke?...suka ati jer kan...hehe

    ReplyDelete
  10. laksa mmg faveret famili saya tapi saya buat guna ikan kembung... Kat sini tak de pulak bunga kantan ngan daun kesom, tak bestnya kalau tak bubuh... rindunya nak makan laksa..

    ReplyDelete
  11. Salam Mimi

    samalah kita tak pernah jemu mkn laksa...laksa mmg favorit...
    baru buat week end hari tu. guna ikan selayang mmg sedap kuah...

    ReplyDelete

Reply