Pages

Tuesday, May 24, 2011

Pak Tongko

Assalamualaikum,sekejap aje dah menjelma hari untuk bekerja,macam sekejap je cuti dan hari untuk bermalas-malasan,Negara kita dikejutkan dengan kejadian tanah runtuh di hulu langat yang mengorbankan banyak nyawa yang,Alfatihah buat kesemua arwah adik-adik ,sedih dan pilu melihat berita tersebut.Hari sabtu tu chik mi kejutkan Bibik Melayu tu bangun dah lama sungguh dia tido,takut merajuk terus tak mau bangun je (kan Yatt kan) hehehe,hari tu nampak Izah buat cakoi,baru teringat dah lama kiv nak buat Pak tongko.Menu kalau ke pasar malam mesti beli pak tongko ni dekat 1 gerai ni,walaupun ada 2-3 gerai yang menjualnya tapi kami lebih suka dengan gerai ni mungkin kuahnya yang sedap kut:>
Tapi bagi chik mi texturenya tak sama macam yang selalu kami beli,walau pun resepi ni memang lembut walaupun dah sejuk,yang beli tu bila dah sejuk agak liat.Haritu nampak Madihah a.k.a ratna buat kayu keramat so nnti chik mi try yg tu pulak..
Kuahnya chik mi tak ikut resepi asal ,try nak buat macam yang selalu beli.Still menggunakan Handphone sebab camera still kat service center .

Resepi Pak Tongko:by Sofinar @ Myresepi

Bahan-bahan ( 4-5 oarang makan )

  • pak tongko
  • 300g tepung gandum
  • 3 sudu besar gula pasir
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 biji telur
  • 2 sudu teh yis
  • 50-75 ml air
  • secubit garam
  • kuah
  • 3 genggam kacang tanah- goreng tanpa minyak, buang kulit dan blander
  • 4 tangkai cili kering - digoreng dan blender bersama kacang
  • garam, gula dan asam jawa
  • 3/4 cawan air panas - ikut suka, jika tak mau pekat boleh tambah air begitulah sebaliknya

Cara-cara

  1. pak tongko - campur semua bahan kecuali air dan gaul dengan tangan sekejap.
  2. masukkan air dan uli hingga licin, perap 30 hingga 45 minit
  3. Paktongko1
    canai pak tongko lebih kurang 1cm tebak dan potong dengan pisau mengikut bentuk kesukaan anda
  4. panaskan minyak, dan goreng seperti menggoreng kuih donat.
  5. kuah- campur semua bahan dan kacau hingga sebati
  6. Jika tak suka kuah ini bolehla di makan begitu saja ataupun cicah kari atau lain2 pencicah

14 comments:

  1. akak.. tajuk tak de.. hehe..
    kire texture dia mcm kuih kayu keramat la ye kak?
    nak try jugak la nanti

    ReplyDelete
  2. Favourite hubby ni kak..
    harus kena cuba nanti:)

    ReplyDelete
  3. Xpernah wat lagi,slalu beli jer kak..Hujan2 nih,nmpk pak tongko nih sedap jer..

    ReplyDelete
  4. Suka ni, cicah dgn kastard sedap. Cicah ngan bubur nasi cam org cina makan.

    ReplyDelete
  5. pekena pak tongko time2 ujan ni mmg best..sy selalu beli kat psr mlm byn br..mkn gitu je xcicah pon.

    ReplyDelete
  6. Salam ChikMi,
    Sedih betul dengar berita kejadian tanah runtuh di hulu langat tu. Hiba tengok gambar anak2 kecil sebelum kejadian. Semoga mereka yg terkorban ditempatkan dikalangan kekasih kekasih Allah hendaknye. AiFatihah.

    ReplyDelete
  7. Kak mimi.. Lama tak mkn kuih ni.. Dtg bawa pinggan ni

    ReplyDelete
  8. Salam Kak Mimi..Sedap ni, pak Tonggol....agak-agak ada iras biras ngan cakoi tak?

    ReplyDelete
  9. Assalam kak, sedap pak tongko ni...nieza pun suka...kalau dok umah MIL dulu selalu MIL buat...dok sini kena sendiri buatla..hehe

    ReplyDelete
  10. Salam mimi...

    Pak Tongko...1st time kak cek dengo...jakun tul kak cek ni kan...macam cakoi tu ke....he he...:)

    ReplyDelete
  11. assalam mimi...pagi2 pun kalo dpt mkn pak tongol ni mmg best kan mimi..cantik je tgk posing tu

    ReplyDelete
  12. kemain ensem pak tongko ahkak itewww!!!... kim salam dia yek... heeee

    ReplyDelete
  13. kemain ensem pak tongko ahkak itewww!!!... kim salam dia yek... heeee

    ReplyDelete
  14. org kolumpo panggil cakoi... tmpt kaktek ni buat apa pun pakai tpg gandum semua jadi liat... kipap liat, cekodok pun liat....
    kira ada alasan ler malas buat kuih ek...

    ReplyDelete

Reply