Assalamualaikum,sekejap aje dah tengah minggu hari rabu,selalunya orang cakap WW kan tak pe lah kita buat seperti biasa .Dah jadi menantu wong jowo mesti kena pandai makan dan buat sambal kicap kan.kat rumah MIL memang sentiasa ada sambal kicap ni tak payah kalut-kalut kalau nak makan baru nak buat:).Kalau orang johor goreng pisang mesti ada sambal ni kan ,chik mi suka makan dengan ikan goreng panas-panas fuh berpeluh uuuu
Uiks bijik cabainya berserdak tu ,chik mi guna cili api yang merah campur dengan hijau tapi bukan cili api kampung ,tu beli kat pakcik MYDIN punya ler pedas,nasib baik tak letak banyak lagi.
Resepi nanti ye chik mi dah nak keluar ni:)
Update :
Sambal Kicap Cili Padi
Souce :Chik mimi
Source :Ibu Mertuaku
Bawang putih 1-2 ulas ,dihiris halus digoreng sebentar
Cili Padi
Cili Padi
Gula
Asam jawa -Dibancuh dengan sedikit air biar pekat
Kicap
Cara-cara
Cili padi ditumbuk bersama dengan gula sehingga hancur,masukkan kicap serta air asam pekat .masukkan bawang putih tadi di pecah-pecahkan sedikit biar wangi ,sekiranya terlalu pedas masukkan lagi sedikit gula.sedia untuk dihidang
makan dgn goreng pisang memamg best sesangat :)
ReplyDeleteCikmimi,,,tak pernah rasa lagi goreng pisang cicah dengan sambal kicap nie...dok terbayang sat..camana rasanya ya...dah teringinlah tu.
ReplyDeleteAssalam mimi, anak2 pun boleh terima dh sambal kicap mcm ni, sebelum ni akk tak pandai nak buat n buat juga tapi tak cedap hehe, la ni ok la sikit, semakin sedap heheh. huhu pedas menyengat tu kalo mimi kata pds
ReplyDeleteini cicah dgn ikan bakar ke goreng ke sedap ni kak...tak yah gulai lain..hehehe
ReplyDeletesemalam saya buat jugak makan dengan sup daging..
ReplyDeletesedapkan..
wah pepagi ni lieza dtg dihidang dgn sambal kicap cili padi... fuhhhhhh tangkap leleh wooooo... cicah pisang goreng dan sewaktunya... takpun tempe goreng takpun tauhu goreng.... aduhhhhhhh.... pasti mkn tak hengat ni....
ReplyDeletesalam makchik,...
ReplyDeleteapa kabar?
sambal kicap ni makan dengan ikan bandeng bakar, sedap :D
Salam Kak Mimi..tgk sambal ni tetiba teringat mee/mee hoon sup...sedappppnya
ReplyDeletemangan karo jemput jemput pun walaaa penakkk eee...sama juga kat umah tak leh tak de sambal nih....
ReplyDeleteAssalam chik mi..
ReplyDeletewaduh sambal kicap ni akak suka cicah dengan tauhu goreng..kalau buat sup ikan memang kena ada ni..lawankan..aduhhh kecur dah ni..
nk mangkuk sambal kicap tu.. hihihi.. cantik
ReplyDeletemangkuk oh tidakkkkk!!!! heheheheh
Deleteassalam chik mimi, teringat lak sambal kicap nasi ikan bawai pokok kelapa sait kat juru nu..sambal dia camni mmg sedap..
ReplyDeleteChik Miiiiiiii,
ReplyDeleteSambai ni anytime buat pun mesti habih kat rumah akak.....anak anak suka sesangat...
Along pun buat sambal kicap cili padi ni tadi, makan dgn sup tulang! Walaaa... terangkat! hehe
ReplyDeleteChik Mi
ReplyDeletekita setia menanti...this weekend budak2 dtg umah kita nak belajar..siang2 dah kasi menu suruh kita masak mee soup tapi mesti ada sambal kicap...so kita nak buat la jugak..nak yg pedas2 punya :)
Assallamualaikum chik mi..
ReplyDeleteKakkkkk...meleleh air liur naz tgk sambal kicap cili padi akak ni. Naz tak boleh simpan ni kat rumah. Nanti tiap kali makan nasi, asyik tibai kicap ni jer. Yg masalahnya, tambah nasi tak henti2 nanti..hehehehe..
Salam Kak Mimi... TTEEERRBBBAAAEEEKKKK lah kalau x der sambal kicap ni tak cukup sifat.. baik mencicah atau mkn ngan sup hah aha ha setuju... sambal wajib he he he menantu jawa upanyer..
ReplyDeleteResepi yang menarik dan ringkas.Mohon share,ye...#thumb up*-^)
ReplyDelete