Pages

Monday, February 20, 2012

Nasi Daging Vs Air Asam Kerisek

 Asssalamualaikum,tenggelam timbul tuan  blog ni update blog ye,huhuhu nak buat camana ,kat ofc pc ni kadang-kadang mereng ,balik rumah terpaksa bagi laluan buat puteri-puteri guna untuk buat homework,opsss menu dah dah habis ye usahlah lah nak merayu lagi ,muahhhaha.
Kak Ayu,sekarang ni isirumah kita dah boleh terima nasi berperisa gini ,hik hik hik mungkin tuan punya badan yang semakin melebar ni dah pandai kut,uikssss sapalah tu yang  masuk lif tekan sendiri ye:)
Kawan chik mi cakap kat rempah nasi daging Pendang sedap,maka chik mi tak lena tidoq nak dapatkan rempah ni,kebetulan ofcmate chik mi ada beli lebih so chik mi dengan cik ros pun apa lagi blink- blink ler mata kat dia ,nak minta beli,pastu teringat dekat adik sorang ni duk kat Pendang message kat dia nak suruh beli ,memang jadi rezekiku ,dua-dua sekali sampai rempahnya ,suka-suka jangan cerita kat orang tau chik mi tambah 3kali makan nasi ni opsssss terlebih la sudah.Nasi daging ni kawan dia hanyalah air asam kerisek ,tapikan chik mi tambah lagi makan dengan acar buah tu yang terlajak perahu tu,no good no good.


Awat la hari ni melalut tak tentu pasai ni ,tu la dah lama tak membebel kat sini kut,sekarang ni ni chik mi masak nasi berperisa ni stail orang Arab masak Nasi Arab,orang Pakistan masak nasi Beriani,chik mi rebuskan beras bersama air yang banyak,setitis minyak dan secubit garam ,bila nasi dah 3/4 masak @ sehingga nampak berasnya timbul macam menari-nari ,chik mi buangkan airnya kemudian toskan air,pastu lapiskan dalam rice cooker.Jom tengok resepinya.
Maaf ye tak de sukatan yang tepat ,lagi pun dengan cara merebus beras ni kita tak perlu menyukat air ,so kebarangkalian nasi terlembik @ terkeras amat tipis.
Nasi Daging My Style(tak ada sukatan maaf ye sebab chik mi main campak-campak aje)
Source:Chik Mi
Daging ~ dihiris nipis 
Beras Basmathi ~ Chik mi guna beras siam Di basuh dan direndam sebentar ,toskan
Rempah Nasi Daging ~ Ada yang guna rempah kurma ,chik mi tak pernah cuba
Bawang merah ~ dimayang
Bawang Putih ~ dimayang
Halia~ di mayang
Daun Pandan
Tomato Soup
Tairu @ Yogurt
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis ~ boleh dicampur dengan minyak sapi
Daun Pudina/Daun sup / Daun ketumbar
Cara-caranya
Sediakan periuk rebus air bersama secubit garam dan setitis minyak,agak nak mendidih masukkan beras yang telah ditoskan tadi,masak sehingga berasnya 1/2 masak,chik mi selalu tengok bila beras tu dah timbul macam menari-nasi gitu terus chik mi toskan ke dalam penapis,ketepikan nasi yang telah 1/2 masak tersebut.
Sediakan periuk lain tumiskan minyak bersama bawang merah dan putih ,bersama daun pandan sehingga naik bau,kemudian masukkan rempah nasi daging yg telah dijadikan pes,tumis sehingga garing,masukkan tomato soup,bersama dendan yogurt,masak sehingga mendidih,masukkan sedikit air sebab terlalu pekat.Masukkan daging masak sehingga daging empuk,(chik mi guna pressure cooker)
Sediakan rice cooker,kemudian masukkan separuh nasi tadi ,kemudian masukkan separuh daging bersama dengan kuahnya,ulang proses sehingga nasi n daging serta kuahnya habis(terpulang nak lapis berapa layer)last sekali masukkan daun ,on kan periuk nasi,masak seperti biasa,bila rice cooker dah off jangan terus buka tudung periuk,biarkan selama 10 minit,kemudian baru di gembur perlahan-lahan dari bawah ke atas sehingga sekata.

Air Asam My style 
Source : Chik Mimi
                                                                 Cili merah
Cili padi 
belacan 
Air asam jawa
Tomato dihiris @ didadu
Bawang besar dihiris @ didadu
                                                               Sedikit kerisek
buat seperti sambal belacan biasa kemudian,masukkan tomato serta bawang,masukkan kerisek digaul rata,perasakan garam dan gula .


22 comments:

  1. adoi la .... lama dah cheq tak mkn nasi daging! sedapnya ...

    ReplyDelete
  2. kak Ros dah singgah ni walau pun tak dijemput...sedap sungguh nampaknya.

    ReplyDelete
  3. Salam kak mimi! eeeeeeee... ni yg geram niiiii tgk nasi daging niiii, itu hari sapa buat ya, sabariah kalau tak silap, sampai skrg tak buat2 lagi hihihi.... mmg sedap betul nasi daging dgn air asam :D

    ReplyDelete
  4. aduhai.. 1st time akk masak nasi ni my hb bertambah 2-3 nasi.. dasyat u.. pas tu akk paksa my hb tu puji2 la.. kedekut tul nk memuji.. hahaha.. pas tu 2 hari bturut2 msk nasi dging ni.. tiba2 trasa pulak nk mkn lagi.. akk guna rmph kurma jer.. kt sni tak prnh jumpa remph nasi daging..

    ReplyDelete
  5. assalam cik mimi..tak pernah cuba lagi rebus beras tu''acik pun baru tau boleh masak macam tu bila baca disini

    ReplyDelete
  6. Salam Chik Mi,
    Rumah akak kalau masak nasi ni, kompom selesai sebelum waktunya......hubby akak peminat tegar looooo

    ReplyDelete
  7. salam cikmimi....sedapnya nasi daging cicah pula dengan air asam tomato....buat kita lapar balik.

    ReplyDelete
  8. Teringin gak nak masak nasi2 cam gini tapi bebudaj berdua ni kurenggg tu yang lambat je nak mencuba

    ReplyDelete
  9. Chik Mi

    selalu yg main campak2 tanpa sukat la yg menjadi..air asam letak kerisik, first time I dengar..bule gak ai cuba..ada nak tanya tomato soup tu yg mana chik mi?

    ReplyDelete
  10. Askum mie. look nice & delicious trlioq sudah :)

    ReplyDelete
  11. Yes akak memang suka air asam taruk kerisik..masa kecik2 dulu dekat umah ada satu catering company kalau buat kenduri air asamnya orang serbu dulu...resipi macam nilah dia letak kerisik dan tomato...ni buat akak teringin nak buat balik.

    ReplyDelete
  12. wahhhh..nak kena carik jugak rempah ni kak mimi...mesti best....cap apa ye rempah akak ni? nama dia memang rempah nasi daging ke kak?

    ReplyDelete
  13. salam kak... nak kaco sini pulak nak punggah punggah dapur akak nih...akak ni main campak2 jd juga nasinya... kalu lieza ler silap2 tercampak dlm tong sampah...hukhukhuk

    ReplyDelete
  14. Chik mi,
    kita semalam pun buat nasi daging tapi kawan dengan kerutuk Daging. Malas sungguh nak suruh dia posing.

    ReplyDelete
  15. Wah chik mi..sekali keluar nasi daging laaa.. Sedap tengok kaler nya tu.. Makan dgn air asam..perhhhh..lagi terangkat!

    ReplyDelete
  16. Salam CikMi cayang.... walaaaa... tak terkata dah ni... meleleh air lir sampai basah keyboard...hehe

    ReplyDelete
  17. Assalam Chik Mi, amboii sedapnya nasi daging + air asam...mmg fav akak dan family di kg jgk ni...maklum la mak akak kan org Penang...hehehe. Selalu kalau balik kg ramai2...menu la senang nak masak, senang nak jamu..sedap pun sedap kaann...hehe, x renyah nak byk2 lauk..hehe

    ReplyDelete
  18. Assalam mimi, nasi daging ni lah yg mengoda akk mlm2, mmg nampak sedap sangat tu, oh ada rempah dia rupanya nak buat nasi daging tu, wah terer mimi masak nasi cara gitu, akk lum cuba lagi la

    ReplyDelete
  19. Salam Kak Mimi...sedapnya..saya sejak kerja balik hari sabtu ni dah jarang dapat bereksperimen masak nasi berperisa...

    jeles betul tgk paparan kat blog kengkawan dan kakak2 yang lain...hu hu hu

    ReplyDelete
  20. Salam Mimi, resepi campak2 ni yang best, tergoda akak...

    ReplyDelete
  21. Salam Chik,
    memang betul, kalau beriani orang india pun diorang buat macam tu, rebus dulu nasi sampai 3/4 masak baru toskan airnya. Tp sedap pula macam tu. saya bab nasi daging ni saya rela terlajak perahu. ada air asam lagi le, sama-sama terlajak dengan faiz. hehe

    ReplyDelete

Reply