Pages

Friday, April 27, 2012

Kerabu Ikan Tongkol

Assalamualaikum,rajinnya mengupdate blog sekarang ni ,seminggu sekali bila la nak ada kerajinan macam dulu-dulu sapa yang rajin tu meh la tiupkan angin R tu kat sini:(.Menu weekend yang lepas,bila singgah pasar malam nampak ikan tongkol isi putih ni terus beli sebab DH memang peminat tegar ikan ni,agak susah nak dapat selalunya yang isi hitam tu memang sentiasa ada.
Dah lama simpan ni,masa blogger-blogger tengah mengamuk dengan menu ni kita diam aje sebab takut ahli majlis tak dapat terima,Alhamdulillah semua boleh terima ,terima kasih kak watie kongsi resepi dah jugak Ijah yang buat versi ada sayur dan ulaman ,chik mi ikut ijah
KERABU IKAN TONGKOL
Resepi Asal : KAK WATIERMAN MyR

Bahan-bahan ( Untuk 3-4 orang satu hidangan )

  • 1/2 ekor ikan Tongkol(ikan Kayu) sederhana besar
  • 2 labu bawang besar
  • 2 biji cili merah
  • 5 biji cili api (boleh tambah kalau suka)
  • sedikit air asam jawa dicampur dengan secubit belacan dibancuh
  • secubit garam ikut selera anda
  • air perahan limau kasturi/ limau nipis
Bahan2 tambahan >> Yg ni kita tambah
  • Sedikit Kacang panjang/kacang botor, dipotong pendek2
  • Setgh biji Tomato di potong wedges ~ chik mi tak letak
  • Sedikit Sos Ikan sedikit 

Cara-cara

  1. Ikan tongkol dicuci bersih dan dibelah dua
  2. lumurkan sedikit garam pada ikan dan dibakar
  3. Biar ikan masak sebelah baru dialihkan ke sebelah lagi
  4. Sementara menunggu ikan masak bolehlah menghiris nipis...bawangbesar, cili merah dan cili api
  5. Bila ikan dah masak perisi ikan macam nak buat kuah laksa
  6. Campurkan dengan bahan yang dihiris tadi
  7. gaulkan bersama dengan air asam & belacan, garam secukup rasa dan perahkan limau kasturi (boleh masukkan sos ikan sekali dlm proses ni juga)....dah siap untuk dihidangkan...Cubalah!

22 comments:

  1. Salam kak mimi! wordless friday ya kak? hihihi... tu tandanyer akak menjamu kita dgn kerabu tu kan? :D mekaseh! padang bola kita tadahkan kak :D

    ReplyDelete
  2. eee mbakyu ikan tongkol tu malas arep digawe..kue nek ono ,
    simpan sitik buat ku..hahahaha kue paham apo orah???
    no resipi ke?? hehehhe cam jah kata WF:))

    ReplyDelete
  3. asslm Kak Mimi...blum penah lagi makan kerabu ikan tongkol ni...nmpk sedap...xnmpk lak resepinya...main sorok jugak yer..hihii

    ReplyDelete
  4. Masuk list dulu kerabu ikan tongkol ni. Hari ni kita takde entry, hari merayap jamu mata kat rumah kengkawan je....

    ReplyDelete
  5. Assalam Dik Mimi....TQ sudi try resepi kerabu tu...hehe tu resepi MIL & PIL...orang Acheh punya resepi maaaabest kan...Akak pun belajar makan dari dia orang...Along tak makan ikan tongkol...tapi kalau dikerabukan..dia makan pulak!!!Boleh macam tu??? Hrrmmmm Mimi...tak nak hantar sia kat bawah tangga rumah Akak ke??

    ReplyDelete
  6. wahhh mcm sedap jer... boleh try nih..

    ReplyDelete
  7. Salam rindu kak mimie.. ^_^
    Akak kalo nak mintak tiup,suh kak watie tiupkan angin rajin tu..dia rajin amat skrg ni,pastu laju lak ngupdate..x terkejar aihh..
    Kerabu ni mmg best utk mmbuka selera kan kak..ratah gitu aje pun dah besh..tumpang lunch sini lah dgn buat muka x malunya.hee

    ReplyDelete
  8. waduh Mimi..... enak banget ni resepinya... teringin pulak untuk kucuba!

    ReplyDelete
  9. Salam Chik Mimi..
    wah mama suka :P
    pernah buat ikut resipi Nor Trgganu..
    yg nie pun nmpk sedap ada syr myr..
    blh try nie lah suka2x

    ReplyDelete
  10. mimi, jom hi5! akak pun peminat ikan tongkol gak hehe.. mmg sedap kerabu ikan ni, letak kacang botol best :)

    ReplyDelete
  11. kt umah akk klau lauk pauk ni mmg sekali2 jer dpt masak.. balik keje dah ptg mmg layan jer apa yg ade.. tak pernah mkn kerabu ikan camni.. nmpk sedap .. meh anto akk sepinggan...

    ReplyDelete
  12. Salam Kak Mimi..yana dtg bwk ayam bistik nii nk tukar dgn kerabu ikan tongkol..sedapnya mkn dgn nasi panas2..:-)

    ReplyDelete
  13. Chik mi,
    Lehaiii...sedap betul nampak. Meh lantingkan secasserole 2 ker kat kiter nehh!

    ReplyDelete
  14. Assalam dinda..
    wah ada kerabu ikan kat sini ya..akak semenjak ada blog barulah pandai makan kerabu2 gini..kalau tak dulu kirim salam ajelah..heheh..sedap nampak tu..

    ReplyDelete
  15. SAlam CIk Mimi yang di atas tu... sedap dan mengecurkan... nampak ranggup dan rasanya wahh enak... mesti dah selesai sebab BW dah terlewat... :))

    ReplyDelete
  16. waduhh...terliur sudah tgk kerabu akak ni..agak-agak kalau tukar ikan salmon sedap tak baut kerabu..haha lari topik lak komen ni.nanti nak pi cari ikan tongkol ada tak jual sini...kalau tak ada nak kena tunggu blk Penang nanti la cuba:)

    ReplyDelete
  17. salam cik mimi
    seyes x pernah buat lg nie..ratah2 mcm tue mmg berbaloi kan..h ehehee ..mmg terliur habis kita kt sini..nk amik ikan tue dulu..makan sayur last2

    ReplyDelete
  18. wah...sedapnye kerabu...nak kena but juga nih...ganti ikan jepun je la tapi

    ReplyDelete
  19. Assalammualaikum mie. tln ayaq lioq tngok aihhh..!!!
    tksh ler tayang & ltk resepi kerabu ikan kayu ni nti leh try test
    tgok dh pecah lioq, brtmbah lalu ler mkn nasi nti :)

    ReplyDelete
  20. Salam k mimie...sdapnye kerabu ike to.gkol..da pnh try dl mmg bestt sgt2...berselera mkn nasi bl ade ni..hehe

    ReplyDelete
  21. kerabu..lame tak buat kerabu... ;) teliur..

    ReplyDelete

Reply