Pages

Saturday, March 26, 2011

Pulut Udang

Assalamualaikum,seharian hari ni kat Penang hujan turun tak berhenti,sejuknya,nasib baik petang semalam dah ambil daun pisang so,projek pagi tadi  taraaaaa pulut udang a.k.a pulut panggang.Dah lama tak buat pulut udang ni sebab hubby tak makan filling yg inti kelapa bila dah buat sambal udang gerangau hari tu teringat nak buat pulut ni,Alhamdulillah memang laku jualan hari ni habissss,cik picky eater pun makan banyak jugak,hujan-hujan ni memulut angin tak?..kalau sakit sendiri mau tanggung la kan

Dulu-dulu rasa susahnya nak buat pulut udang ni,nak kena hidupkan bara api bagai,sekarang ni senang aje guna grill pan tenggekkan atas dapo gas,kalau malas jugak tu tak tahu ler nak cakap apakan.Chik mi memang jarang sangat beli kecuali kalau memang kenal dengan tuan yang membuatnya,sebabnya kalau beli selalunya terkena inti yg tak sedap dah tinggal hampas aje tu yang frust dah ler mahal pulak tu..
First time masak pulut guna resepi As,senang memang kena dengan namanya Pulut (kuning) express sungguh,Thanks As,lama As menyepi apa khabar agaknya;
Pulut Express

Bahan-bahan ( 5-6 org makan )

  • 2 cawan beras pulut
  • 1 cawan santan pekat + 1 cawan air panas
  • 1 sdt garam
  • 1 helai daun pandan
  • 1 sdb minyak masak
  • Sedikit serbuk kunyit

Cara-cara

  1. Cuci beras pulut hingga bersih..masukkan semua bahan2 kedalam rice cooker
  2. Setelah mendidih..gaul pulut supaya x berkerak..kemudian biarkan hingga masak..
  3. Sesuai dimakan bersama rendang, kari ayam & daging, kurma & sambal ikan bilis..
  4. Kaedah yg sama ini juga boleh digunakan( jgn masukkan serbuk kunyit) memasak pulut utk kuih serimuka , pulut serunding..pulut ini juga enak dimakan besama serawa durian..
  5. Selamat mencuba! ^_* 

Sambal udang gerangau boleh tengok kat Sini
Source:http://qasehmu-abadi.blogspot.com

15 comments:

  1. Assalamualaikum...
    Hehehe nampaknya cam kena pergi cari daun pisang je. pulut dah ada.

    ReplyDelete
  2. Assalam kak,ishk tadi napa mai umah xbawa pulut nih sekali kak,fuhh nmpk sedap tuh kak..Mmg betoi kak bek wat sendiri lagi puaih hati dari beli kan..

    ReplyDelete
  3. Sounds very interesting, a new type of recipe to me. Looks very delicious.

    ReplyDelete
  4. assalam mimi..bungkus utk akk 10...suka pulut2 gini, sedapnya, mmg ya kalo beli hampas kelapa je rasakan

    ReplyDelete
  5. chik mimi alang2 dah wat pulut udang tu,hantaq mai ke sg.nibong barang4-5ketoi.Ujan turun dgn jayanya dr pg kemarin lagi kan?

    ReplyDelete
  6. senang nye masak pulut tu..blh cuba..

    ReplyDelete
  7. chik mimi panggang atas tu je..tp nmpak cantik..
    ee..lain kali nak buat lah..sedap n baunya mesti sedap ni..buat sy lapar lagi!!!

    ReplyDelete
  8. Hem..nmpak pun dh tau sedap!!!!Bukan senang nk dpt pulut udang sedap.Selalunya akak pun xbeli...andai betoi2 tau siapa punya.
    D Bm dkt station kereta api..ada pulut udang yg memang best..ramai cina yg membeli..kdg2 order yg x bakar lak tu...hu..hu..beratur org nk beli...smpai tuan yg jual action x layan kita...macham kita nk makan free...hu..hu.. sejak tu x pi beli dah...

    ReplyDelete
  9. Sedap! Jadi ngiler .... tolong di reserve ya, chik Mimi :)

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Mimi...akak suka sgt pulut panggang ni, tp slalu tengok yg jual tu x minat pon nk beli sbb cekeding je rupanye & mmg betul la depa letak inti hampas je kan!tp yg kat sini montok2 betul,inti pon nmpk berselera je, tengok pon tau mst sedap ni.. :)

    ReplyDelete
  11. Salam chik Mi..
    Memang pun chik mi.. Kekadang tu kalau nasib tak baik, terbeli pulut panggang yang tak best.. Kekadang tu indah rupa dari rasa jer..
    Naz pernah buat pulut panggang tapi bakar dlm oven jer.. Bakar cam cik mi ni nampak lebih menari lah.. Nak kena try lah tp tak de pan yg mcm akak tu.. Pinjam boleh? :))

    ReplyDelete
  12. waduhhh lama dh tak mkn ni..sedapnya kak terliur la tapi bila nk rajin buat ni...kena pi cari daun pisang dulula ni..hehe

    ReplyDelete
  13. CM.....wah wah wah...sedap nye pulot wudang.....nak kene g carik daun fisang la lepas ni....mmm kalu ayu gune sambal kelapa and udang kering ok tak? Xdak udang geragau kat sini....

    ReplyDelete
  14. Akakkkkk....sedapnya..lieza suka benor mkn pulut2 camgini...kat sini ada sesetgh org jual pulut panggang tp takder inti..pas tu skrg kalau lieza nak beli kena tanya dulu ada inti ke tak...hukhukhuk

    ReplyDelete
  15. Assalam dinda..bolehlah masuk list ni..nanti nak kena buat samabal udang garagau tu dulu..

    thanks ya chik mi for the wishes tu..
    mudah2han makbul doa auntie tu..

    ReplyDelete

Reply