Thanks Dayang kongsikan resepi ni,raya baru ni Chik mi tak sempat nak buat cornflakes madu,so cornflakes tu duk parking cantik je kat rak,bila nampak Dayang buat N3 pasal cornflakes ni terus hati meronta2 nak buatnya heheeh,kalau time CNY kat office memang ada yang menjual ,sebalang kecil je rm20 kalau tak salah ler sebab tak pernah belikan:).Memang ralit makan ni walau pun pedas hehehe tak cukup semangkuk berebut dengan anak-anak.Next time boleh campur dengan ikan bilis pula memang heaven menggunyah CMRP ni lepas semangkuk tu mulalah kepedasan mencari air
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
Sumber : Chik mi
bahan-bahan :
- 1 bungkus cornflake
- 1 bungkus roasted peanut (boleh juga menggunakan kacang tanah kopek yang dipanggang/goreng sendiri)
- 6 biji bawang merah (ditumbuk)*
- 4 ulas bawang putih (ditumbuk)*
- sedikit cili giling/cili kisar
- madu secukupnya
- sedikit garam
- 100 g mentega +/-
- # Chik mi guna pes bawang putih 1 1/2 sb
- Cairkan mentega di dalam kuali besar. Tumis bahan-bahan tumbuk hingga garing. Kemudian masukkan cili giling/cili kisar secukupnya. Tumis lagi hingga garing.
- Masukkan madu dan sedikit garam. Kacau sebati.
- Masukkan kacang tanah dan kacau lagi. Akhir sekali masukkan cornflake. Gaul-gaulkan hingga rata.
- Jika kurang manis atau minyak, tambahkan mentega dan madu. Gorenglah hingga garing keemasan. Tutupkan api.
- Sementara itu, panaskan oven pada suhu 170C-180C.
- Sediakan dulang pembakar, taburkan cornflake tadi di atasnya. Ratakan. Kemudian bakarlah selama 5-7 minit atau sehingga garing keemasan. Jangan sampai hangus. Keluarkan dari oven, dan sejukkan sebentar sebelum disimpan di dalam balang.
- Kaedah bakar akan menjadikan cornflake ini semakin rangup dan bertahan lama. Selamat mencuba!