Pages

Wednesday, November 21, 2012

Cik Cili Jeruk dengan Cik Bawang Goreng ~ Homemade

 Cik cili jeruk dengan cik bawang goreng yang senantiasa kena ada kat dapur,pelengkap hidangan .Resepi dah sering kali upload kat sini ,cuma hari ni ada energy kita copy pes balik kat sini.
Cik Cili Jeruk

Cili jeruk
Source:qasehmu-abadi.blogspot.com
Cili hijau+cili padi
Air
Cuka
Garam
Secubit gula
Caranya,cili dibasuh bersih kemudian direndam dengan air yg dicampurkan dengan garam (untuk menghilangkan racun),kemudian di bilas sehingga bersih toskan sehingga kering airnya,kemudian dihiris ketepikan,masak air sehingga mendidih kemudian dimasukkan cuka ,jangan letak terlalu banyak sekali gus nanti terlalu masam,agak-agak kemudian masukkan sedikit garam dan gula biar sehingga sejuk ,kemudian masukkan ke dalam botol ,masukkan cili yang telah dihiris tadi sehingga semuanya terendam,tutup botol dengan rapat masukkan ke dalam peti sejuk.
                                                                                                    Cik Bawang Goreng
                                                                                                                
Bawang Goreng
Source :qasehmu-abadi.blogspot.com
Bawang Merah ~dikupas dan basuh bersih kemudian ditoskan sehingga kering
(chik mi selalunya kupas malam esok pagi baru buat)
Sedikit Tepung Gandum
Minyak untuk Menggoreng
Caranya
Hiris bawang (chik mi guna food processor ) ,kemudian salut dengan tepung (agak-agak ye) kemudian digoreng dalam minyak yang telah dipanaskan,jangan goreng sehingga terlalu garing nanti pahit,bila dah agak coklat sentiasa dikacau kemudian ditoskan minyaknya sehingga kering,gantikan kitchen towel ,bila dah berminyak,dah sejuk masukkan ke dalam bekas airtight .simpan dalam peti sejuk
 Ramekin terbang dari jauh ,terima kasih wahai pemberi in sya Allah dengan izinnya umur panjang kita jumpa lagi di bumi Malaysia .
 Cik cili jeruk yang baru berendam .

10 comments:

  1. sedapnya cili jeruk tu makan dengan koew teow.. huaaaa.. teringin char koew teow plak ni chik mimi.. camne ni.. hari2 ingat makan je saya.. dah badan cam buntal skrg ni.. uwaaaa.. nak naik berat badan senang je.. tapi nanti nak turunkan.. ya allah.. amik masa lama wooo..

    ReplyDelete
  2. sedapnya mcm dah terasa-rasa kat anak tekak cili jeruk tuang dlm mee sup atau apa2 mee, mmg best. suka tngok cik mimi buat cili jeruk dgn bwg goreng tu.. rajin sungguh dia..! kalau dkt dah ngecek smngkuk..! heee..

    ReplyDelete
  3. suka mkn cili jeruk ngan char koay teow.Taw mkn jer wt xreti.Rcp dh ada,tp tiad kerajinan haha.Kedai jg la jwbnya.Boleh gitew hehe

    Rajin la kak mimi ni.Cili jeruk,bwg goreng suma home made.Hmm tang bwg goreng,kedai punya cheq xmkn takut depa letak straw@plastik bg rangup huhu.Kena try rcp kak mimi ni.

    Mak aih pjg beno komen,ala-ala wt essei lak

    ReplyDelete
  4. sedap tgk cili jeruk tuh...en hubby suka makan cili jeruk tu bila goreng mee @ mihun..

    ReplyDelete
  5. Baru tau caranya nak buat cili jeruk...hihihi....
    Thx sis share resepi....nak try la buat nnti.....:-)

    ReplyDelete
  6. Wah ada jeruk cili..boleh makan dgn kuetiau goreng

    ReplyDelete
  7. Kalau dua-dua bahan ni ada di dapur.. memang rasa lengkaplah hidangan kuey teow, mee goreng.... kita hantu cili jeruk!

    ReplyDelete
  8. Assallamualaikum chik mi ...
    Dah ok dah profile akk.. .ni Naz dh boleh buka blog akk terus dr komen yg akk tinggalkn di blog naz..hihihii..

    Kak, mak Naz, mmg suka dan rajin cam akk ni la buat bwg goreng sendiri. Mmg mak Naz xprnh beli bwg goreng dr kedai..Actually mmg lebih sedap yg home made nyer...

    ReplyDelete
  9. wahhh rajinnya buat cili jeruk n bawang grg tu sdri...klau mkn mee goreng kedua2nya ni harus ade baru la umphhhh

    ReplyDelete
  10. salam kenalan kak mimi..sedapnya la tgk cili homemade tu eh..tergoda zila tgk kak..dap kan mkn dgn mee..nak wat jugak la..

    ReplyDelete

Reply