Assalamualaikum,pernah makan ikan lengat?Kalau kat utara ni kami panggil ikan lengat kat tempat lain tu dipanggil ikan kukus atau rebus,sekarang ni musim ikan temenung aka ikan kembung tersangatlah murahnya,kat market baru kalau yang hijau-hijau tu still berlendir lagi last week baru rm4/kg,yang kecik sikit rm3/kg,tapi haritu duk sembang dengan kak ton dia kata kat Shah Alam rm9/kg,maksudnya still mahal ye.Husband chik mi peminat ikan lengat ni tapi ramai yang kata tak elok beli yang kat market tu sebabnya dia ada campur dengan bahan kimia lagi pulak selalunya yang jual tu tak buang insang dan isi perut tu yang macam tak best aje nak makankan.Haritu chik mi google dapat jugak ler cara-caranya nak buatnya pun mudah aje,memang rasanya tak ler 100% macam yang belikan tapi bila kita buat sendiri ni terjamin dari segi kebersihannyakan..
Chik mi buat 2kg ikan,so pack untuk sekali masak senang nak defrost,kalau ada cara lain kongsikan ye
jom kita tengok macamana nak membuatnya..
Ikan lengat aka Ikan rebus
Sumber:Chik mimi
Ikan Kembung aka Temenung
Garam~agaran 1sb untuk ikan 10 ekor tapi chik tak sukat terus aje lumur garam ke ikan
Sedikit cuka ~dimasukkan kedalam air rebusan
Cara-cara
Lumurkan ikan dengan garam kemudian masukkan ke dalam freezer,biarkan semalaman,keesokkan harinya defrost ikan ,kemuadian disusun ke dalam periuk pengukus,masuukkan sedikit cuka ke dalam air kemudian bolehlah dikukus selama 1/2 jam,.