Salam ,hari ni abg chik buat kenduri tahlil,so chik mi buatkan kuih koci kacang merah utk bwk ke rumahnya,kalau kat Penang ni mmg tak dapat ler kuih ni,selalunya kalau kat Teluk Intan selalunya kalau kenduri salah satu kuih yg wajib ade kuih ni ler,mula2 makan kuih ni ingatkan dr tepung pulut hitam tp MIL cakap bukan tu dari kacang merah.ooo pastu bila rase terus jatuh chenta,kuih ni tak liat macam koci biase,sedap.
Dah pas sikit bab membalutnya,tp still kena improvekan lagi.
Yok mangan yok,abaikan tangan yg gumuks itu ngan bekas yg selerak kat belakang tu ye.
Koci Kacang Merah
Bahan-bahan
Daun pisang ~dilayur chik mi masukkan dlm air panas 2-3 min.
Kacang Merah ~direndam n rebus kemuadian diblend
Tepung Pulut
Secubit Garam
minyak masak
sedikit air
# ikut Mil kacang merah 1kg tepung pulut 2 kg,chik mi main agak2 je.
Inti
kelapa @ chik mi campurkan kacang hijau +kelapa.masak bersama gula merah seperti inti ketayap.
Cara-cara
masukkan semua bahan diatas,uli sehingga sebati dan tak lekat ditangan.kemudian ambil sedikit inti masukkan kedalam tepung,bulatkan kemudian masukkan ke dlm minyak masak kemudian dimasukkan dalam daun pisang dan dibungkus.
Pages
▼
Saturday, February 27, 2010
Friday, February 26, 2010
Mee Rebus
Malam ni malas nak makan nasi,since dah buat sambal paru ni,teringat pulak ade keledek yg nak menopous dalam gobok tu,chik mi guna rebusan air udang untuk buat kuah since dalam peti sejuk ade kulit udang .Kalau mee rebus mamak ade cucur udang tp malas la pulak nak buat.Family chik mi kalau mee rebus ni mesti ade sambal tumis sotong kering since dah ade sambal paru tu ok la kan.
Lupa nak beli limau,pastu bawang goreng pun dah pinish so tak cukup korum lah kan.
Pelakon tambahan(pinjam ayat ijan) .Rcpnya nnti chik mi masukkan ye.
Update:
Mee Rebus~ Resepi Keluarga Pak Awang
Bahan-bahannya
Mee kuning dicelur dengan air panas
Bahan unyuk kuahnya
Keledek ~direbus kemuan diblendkan
Air rebusan udang~boleh juga gunakan daging
Udang kering
Kacang Dhal sedikit saja~direbus bersama dengan keledek
Cili blend ikut kepedasan masing2
Telur sebiji ~ dikocok
Tepung Jagung ~dibancuh dgn air,ikut kepekatan sendiri
garam
sedikit gula
Pati ikan bilis~chik mi guna secukup rasa
Bahan Taburan(pelakun tambahan)
Sambal Sotong Kering
Taugeh di celur sekejap
Kentang direbus
Telur direbus
Tahu goreng
Limau nipis @ kasturi
Cili hijau
Daun Bawang
Cucur udang~tak buat
Cara-cara.
Keledek direbus bersama udang kering dan kacang dhal,blendkan masukkan cili blend air rebusan,masak sehingga mendidih, masukkan sebijik telur yg telah dipukul sedikit serta tepung jagung perasakan dengan garam n gula serta serbuk perasa,biarkan mendidih sekali lagi.
masukkan mee kedlm mangkuk ,masukkan kuah kemudian garnishing.
Lupa nak beli limau,pastu bawang goreng pun dah pinish so tak cukup korum lah kan.
Pelakon tambahan(pinjam ayat ijan) .Rcpnya nnti chik mi masukkan ye.
Update:
Mee Rebus~ Resepi Keluarga Pak Awang
Bahan-bahannya
Mee kuning dicelur dengan air panas
Bahan unyuk kuahnya
Keledek ~direbus kemuan diblendkan
Air rebusan udang~boleh juga gunakan daging
Udang kering
Kacang Dhal sedikit saja~direbus bersama dengan keledek
Cili blend ikut kepedasan masing2
Telur sebiji ~ dikocok
Tepung Jagung ~dibancuh dgn air,ikut kepekatan sendiri
garam
sedikit gula
Pati ikan bilis~chik mi guna secukup rasa
Bahan Taburan(pelakun tambahan)
Sambal Sotong Kering
Taugeh di celur sekejap
Kentang direbus
Telur direbus
Tahu goreng
Limau nipis @ kasturi
Cili hijau
Daun Bawang
Cucur udang~tak buat
Cara-cara.
Keledek direbus bersama udang kering dan kacang dhal,blendkan masukkan cili blend air rebusan,masak sehingga mendidih, masukkan sebijik telur yg telah dipukul sedikit serta tepung jagung perasakan dengan garam n gula serta serbuk perasa,biarkan mendidih sekali lagi.
masukkan mee kedlm mangkuk ,masukkan kuah kemudian garnishing.
Sambal Paru wif Kentang
Dinner Yang Simple
Thursday, February 25, 2010
Saje je tak dak keja!
Salam maulidul rasul yg bakal menjelma,saje 2 tak dak kerja nak buat,sekarang ni masak2 jugak tapi M mengatasi segalanya,macam harga saham kat wall street tu yg jatuh menjunam.Hahahaha jgn mare,sebenarnya nak tunjukkan acuan yg chik mi buat apam aritu kecik je guna silicone mould besar sikit je dr duit 50 sen tu.
yang kaler pepel tu order dgn kwn aritu kat UK yg kaler merah ngan biru tu baru je chik mi jumpa kat supa kat umah chik mi ni,tapi quality mmg tak leh lawan kan.Yang merah n biru tu made in China tapi tgk ler duk herot petot je tak mo duk elok2 yu yg geram tu.apa2 mmg berbaloi ade benda ni sbbnya chik mi buat semua kuih guna acuan ni,muffin ke apam ke tart pun jugak ,comeinye senang anak2 nak makan.
yang kaler pepel tu order dgn kwn aritu kat UK yg kaler merah ngan biru tu baru je chik mi jumpa kat supa kat umah chik mi ni,tapi quality mmg tak leh lawan kan.Yang merah n biru tu made in China tapi tgk ler duk herot petot je tak mo duk elok2 yu yg geram tu.apa2 mmg berbaloi ade benda ni sbbnya chik mi buat semua kuih guna acuan ni,muffin ke apam ke tart pun jugak ,comeinye senang anak2 nak makan.
Tuesday, February 23, 2010
Apam Beras
Salam,syukur alhamdulillah kali ni buat apam menjadi walaupun tak berape nak senyum,Chik mi mmg suka dengan apam tapi bila buat asyik fail je,walaupun apam ku warnanya sebam tapi suke dengan rasenya.Chik mi kena buat xperiment lagi dgn apam ni,nnti nak tanya dengan kak am yg terra mengapam tu rahsianya.
Hubby tak suke dengan kelapa so mmg chik mi pun ikut makan kosong je la,nampak kurang seri tanpa pasangannyakan.
Chik mi cNp dari umah Nur,kalau tak salah resepi apam ni dai Kak Jun.Thanks semua chik mi kongsikan dekat sini ye utuk rujukan dimase hadapan.
Sorry tak boleh nak Cnp resepinya sbb keluar error message ler,nnti chik mi taip ye
Hubby tak suke dengan kelapa so mmg chik mi pun ikut makan kosong je la,nampak kurang seri tanpa pasangannyakan.
Chik mi cNp dari umah Nur,kalau tak salah resepi apam ni dai Kak Jun.Thanks semua chik mi kongsikan dekat sini ye utuk rujukan dimase hadapan.
Sorry tak boleh nak Cnp resepinya sbb keluar error message ler,nnti chik mi taip ye
Monday, February 22, 2010
Nasi Minyak Jus Oren
Menu lunch semalam,duk pikir nak masak apa dengan beras basmathi yang tinggal tak seberapa tu,Kat umah chik mi hubby tak suka nasi yang berperisa lebih kepada nasi putih tapi anak2 suka,kadang2 pening kepala nak memikirkan nak puaskan kehendak semua,Resepi nasi ni dah lama duk kat list tup2 nampak landing kat Japan umah Emi ,wah terus idea tu datang balik,tgk bahan2 mudah tak de berempah sangat so chik mi pun try, thanks kat emi jugak memang berbaloi sedap terima kasih banyak2 kat ros@jintanmanis yang mencipta resepi .Ros nasik ni akan ade ulangan kat umah akak sebabnya tak muak ,sedap ros,thanks again.Chik mi tak taruk gajus dengan kismis sebabnya nnti jadi munge2 kat tepi pinggan tu je,anak2 tak suke:((
Ros chik mi konsi kat sini ye senang nnti nak buat rujukan.Terima kasih ros
2 cm halia, dicincang
4 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 cawan air ( kalau tukar dengan susu sejat ideal lagi sedap)~Chik mi guna susu + air
1 cawan jus oren ( boleh diganti dengan bancuhan kordial sunkist)~ chik mi guna jus sunquick dibancuh dengan secawan air
3 cawan beras biasa atau beras jasmine atau beras basmathi, basuh dan tos kan.
1 ikat daun pandan
*Chik mi tambah sedikit pewarna kuning utk menaikkan seri
Cara-caranya.
1. Panaskan minyak dan mentega kemudian tumis bahan A hingga wangi, kemudian masukkan beras dang gaul sebati, kacau selalu dan biarkan sebentar.
2. Selepas itu curahkan beras tadi didalam periuk dan dan masukkan daun pandan dan kismis serta daun pandan, masak seperti biasa dan akhir sekali masukkan kacang gajus dan gaul rata.
3. Hias nasi minyak tadi dengan bawang goreng, dan sedia untuk dihidangkan bersama, lauk sampingan yang lain. Selamat Mencuba.
Tips##
Ros bukan nak memandai ye cuma chik nak buat notes utk diri sendiri dan utk rujukan anak2 nnti.
#Chik mi tumis bahan tumis dan bawang kat luar atas stove,pastu bila dah wangi chik mi masukkan air+susu+jus oren ,bila mendidih,kemudian masukkan beras biar sampai beras agak kering baru chik mi transfer kedlm periuk nasi.
#Chik mi suka cara gini sebabnya nasinya cantik berderai dan tak berkerak.
# Biarkan rice cooker keep warm dlm 15-20 min jgn bukak penutupnya,lepas tu baru digembur2 nasi.
Ros chik mi konsi kat sini ye senang nnti nak buat rujukan.Terima kasih ros
Nasi Minyak Jus Oren ~Ros@jintanmanis
Bahan-bahan ( untuk menumis)
2 sudu besar minyak masak klu guna minyak sapi lagi wangi~chik mi guna minyak sapi
2 sudu besar mentega atau marjerin
Bahan A
1/4 biji bawang besar
2ulas bawang putih, dicincang halus2 cm halia, dicincang
4 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 cawan air ( kalau tukar dengan susu sejat ideal lagi sedap)~Chik mi guna susu + air
1 cawan jus oren ( boleh diganti dengan bancuhan kordial sunkist)~ chik mi guna jus sunquick dibancuh dengan secawan air
3 cawan beras biasa atau beras jasmine atau beras basmathi, basuh dan tos kan.
1 ikat daun pandan
*Chik mi tambah sedikit pewarna kuning utk menaikkan seri
Cara-caranya.
1. Panaskan minyak dan mentega kemudian tumis bahan A hingga wangi, kemudian masukkan beras dang gaul sebati, kacau selalu dan biarkan sebentar.
2. Selepas itu curahkan beras tadi didalam periuk dan dan masukkan daun pandan dan kismis serta daun pandan, masak seperti biasa dan akhir sekali masukkan kacang gajus dan gaul rata.
3. Hias nasi minyak tadi dengan bawang goreng, dan sedia untuk dihidangkan bersama, lauk sampingan yang lain. Selamat Mencuba.
Tips##
Ros bukan nak memandai ye cuma chik nak buat notes utk diri sendiri dan utk rujukan anak2 nnti.
#Chik mi tumis bahan tumis dan bawang kat luar atas stove,pastu bila dah wangi chik mi masukkan air+susu+jus oren ,bila mendidih,kemudian masukkan beras biar sampai beras agak kering baru chik mi transfer kedlm periuk nasi.
#Chik mi suka cara gini sebabnya nasinya cantik berderai dan tak berkerak.
# Biarkan rice cooker keep warm dlm 15-20 min jgn bukak penutupnya,lepas tu baru digembur2 nasi.
Daging Kandar
Dah lama tak masak daging kandar ,chik mi gandingkan bersama dengan nasi minyak jus oren sedap,kali ni chik mi guna daging cincang aka tetelan ,sedap .Resepi yang dikongsi oleh kakasma yang tengah berpantang tu.
Thanks kakasma chik mimi kongsi kat sini ye ,terima kasih
Daging Kandar~ by Kakasma
Thanks kakasma chik mimi kongsi kat sini ye ,terima kasih
Daging Kandar~ by Kakasma
Bahan-bahan ( 6 orang )
- 1/2 kg daging
- 6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
- 2 sudu besar kicap pekat maggi
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos cili
- 2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
- 1 labu bawang besar(dimayang)
- 1 ulas bawang putih (dimayang)
- KUlit kayu manis dan bunga lawang
- sedikit daun kari
- garam dan perasa
Cara-cara
- daging dibersihkan hiris dan direbus(simpan air rebusan)
- Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
- Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
- Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
- bila dah sebati kuah masukkan daging dan air rebusan daging.
- Masukkan garam dan perasa.kacau lagi
- Perasakan dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.
- sesuai dimakan dengan nasi dan roti
Kerabu Timun & Nenas
Sunday, February 21, 2010
Rich Oreo Choc Brownies
Salam di hujung minggu,akhirnya hati hati nak buat brownies terlaksana jugak,satu lagi brownie s yg sangggattt sedap.Thank you AlongRos kerana kongsikan resepi yang marbeles ni.Memang sedap sape yang belum try p buat cepat ,selain dari chewy goowy ,rich oreo jugak brownies yg sedap.Bekalan utk along bawak balik ke hostel.Muahhhh utk along.
Satu utk engkau satu utk aku,yg pasti semuanya untukku
Along chik mi cNp ye senang utk buat rujukan .
Rich Oreo Choc Brownies~ by AlongRos
(Makes 8" sq)
INGREDIENTS:
225g/8oz Butter
240g Cooking Chocolate
3 Large Eggs
1 tsp Coffee Powder
1 tsp Essence Vanilla
250g Castor Sugar
60g Flour*
40g Cocoa Powder*
1/2 tbsp BP*
1 tsp Salt* (* mixed together)
1 1/2 packs Oreos Cookies - break & mix with 15g Flour
(1 pack = 137g but no need to be so accurate)
METHOD:
1. Melt chocolate & add butter.
Stir until smooth.
2. Whisk eggs, coffee, EV & sugar until smooth.
Add in chocolate mixture & stir well.
Fold in flour mixture until well mixed.
Finally fold in Oreos.
3. Bake 170C for 45 min
Satu utk engkau satu utk aku,yg pasti semuanya untukku
Along chik mi cNp ye senang utk buat rujukan .
Rich Oreo Choc Brownies~ by AlongRos
(Makes 8" sq)
INGREDIENTS:
225g/8oz Butter
240g Cooking Chocolate
3 Large Eggs
1 tsp Coffee Powder
1 tsp Essence Vanilla
250g Castor Sugar
60g Flour*
40g Cocoa Powder*
1/2 tbsp BP*
1 tsp Salt* (* mixed together)
1 1/2 packs Oreos Cookies - break & mix with 15g Flour
(1 pack = 137g but no need to be so accurate)
METHOD:
1. Melt chocolate & add butter.
Stir until smooth.
2. Whisk eggs, coffee, EV & sugar until smooth.
Add in chocolate mixture & stir well.
Fold in flour mixture until well mixed.
Finally fold in Oreos.
3. Bake 170C for 45 min
Saturday, February 20, 2010
Stik Ikan Kayu a.k.a Tongkol
Hari ni jom kita makan makanan diet lagi menyihatkan,tergoda tengok kat dapur zaiy malam tadi,masa p market pagi tadi nampak banyak ikan tongkol isi putih,my laling kalau jumpa ikan tongkol ni mmg tak pandang kiri kanan dah suruh ambik yg paling besar pulak tu.Betul kata zaiy senang dan yg penting sedapppp.Chikpun makan dengan nasi putih pastu chik letak lada banyak2 biar berasap tinge:>>>
Resepi asal dari Kak Hanieliza,zaiy CnP dr umah kakRinn ,chik pulak cNp kat sini,thanks semua .
Stik Tenggiri
Sumber : Senangnya Memasak...Ikan (Chef Hanieliza)
BAHAN A:
2 bahagian ikan tenggiri (400gm)
1 sudu besar serbuk lada hitam kasar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar serbuk kunyit
* 1 sudu besar sos lada hitam (Rinn tambah yang ini...)-saya xletak
saya tambah 2sb minyak zaitun
BAHAN B (SAYUR-SAYURAN IKUT SELERA):
Brokoli
lobak merah
tomato
Sos lada hitam -saya omit
CARA-CARA :
1. Bersihkan ikan dan toskan hingga kering.
2. Perapkan ikan dengan semua bahan selama 30 minit.
3. Bakar dengan pemanggang atau masukkan dalam oven hingga garing dan masak.
4. Hidangkan bersama sayur-sayuran dan sos lada hitam.
Resepi asal dari Kak Hanieliza,zaiy CnP dr umah kakRinn ,chik pulak cNp kat sini,thanks semua .
Stik Tenggiri
Sumber : Senangnya Memasak...Ikan (Chef Hanieliza)
BAHAN A:
2 bahagian ikan tenggiri (400gm)
1 sudu besar serbuk lada hitam kasar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar serbuk kunyit
* 1 sudu besar sos lada hitam (Rinn tambah yang ini...)-saya xletak
saya tambah 2sb minyak zaitun
BAHAN B (SAYUR-SAYURAN IKUT SELERA):
Brokoli
lobak merah
tomato
Sos lada hitam -saya omit
CARA-CARA :
1. Bersihkan ikan dan toskan hingga kering.
2. Perapkan ikan dengan semua bahan selama 30 minit.
3. Bakar dengan pemanggang atau masukkan dalam oven hingga garing dan masak.
4. Hidangkan bersama sayur-sayuran dan sos lada hitam.
Friday, February 19, 2010
~Keranamu Ijah~
Alahai ijah kes tengok nasik goreng sambal belacan kat umah ijah la ni,balik umah terus bukak peyok nasik tgk along dah masak nasik ke belum,kuang kuang kuang nasib baik dah masak sonang keja ibu lepas solat maghrib terus tumbuk bwg merah,cili merah ngan belacan .10 min je dah jadik cepatkan.Kat astaka dekat Padang kota ade jual nasi ni taruk sambal belacan ngan ayam goreng kalau lunch time nak makan kena beratur i tell u,kak watie pernah p makan dak?Dedulu time chik mi mula2 kerja kalau tak salah rm2-2.50 je,tapi sekarang ni rm4.00 sampaikan ofcmate chik mi boikot ngan makcik tu.
Kami dibesarkan dengan nasik goreng sambal belacan ni ler,kalau ade nasi semalam lebih esoknya kakak chik mi musti goreng buat bekpes,tapi tak jemu la pulak:>>>
Kami dibesarkan dengan nasik goreng sambal belacan ni ler,kalau ade nasi semalam lebih esoknya kakak chik mi musti goreng buat bekpes,tapi tak jemu la pulak:>>>
Thursday, February 18, 2010
Laksa
Menu lunch semalam,ikan dah mmg ade kat petiais so mlm sebelumnya tu dah buat kuahnye,kuah yg semalaman lagi sedap.Kat umah ni kalau laksa mmg tak tolak,pebret semua,sonang citer acik dah masak laksa tak yah masak nasi lagi.
Kalau family chik mi nenas dan daun pudina is a must item in the Laksa
Jom kita layan resepinya.Senang nnti anak2 nak buat rujukan.
Laksa~ Resepi Turun Temurun Keluarga Pak Awang
utk kuah
Ikan sardin aka selayang*
Asam keping*
Cili kering ~direbus n blend**
Belacan**
Serai**
Lengkuas**
Bawang Besar **
Garam
Pati ikan bilis~chik mi guna secukup rasa.
Daun kesum
Bunga kantan
~*ikan direbus bersama dengan asam keping ketepikan.
~** bahan yang bertanda di blend bersama
Ikan di asingkan tulang dgn isinya,air rebusan disimpan bersama dgn asam keping.Dlm periuk masuk air utk di buat kuah tapi jgn terlalu banyak,agak2 sebb nnti terlalu cair.Blend tulang ikan kalu nak bubuh air rebusan pun boleh jugak,kemudian guna tapisan plastik tuang tulang tadi ke dlm periuk yg berisi air ayak sehingga tinggal tulang saja,kemudian blend isi ikan ulangi proses ayak ke dlm periuk tadi sehingga tinggal tulang2 saje.masukkan bahan blend tadi bersama garam ,masak sehingga mendidih,mendidih biar lama sedikit supaya tak cepat basi.Masukkan daun kesum bersama dengan bunga kantan,selalunya chik mi masukkan juga batang daun pudina ke dalam kuah utk menghilangkan bau hanyir ikan.
Utk Ulaman
Timun
Bawang Besar
cili merah
Daun pudina
Nenas
Bunga kantan yg dihiris
Tips
# sekiranya kuah yg dimasak terlalu cair masukkan sardin yg telah dihancurkan terlebih dahulu,hanya ambik ikannya sahaja sosnya tak perlu.
# Laksa penang yg ori tak letak telur rebus kalau nak letak jadi laksa kedah / perlis:)))
#Laksa penang ni kuah nya masam2 sikit so nenas akan memberi rase kelainan.
Thanks Love
Wednesday, February 17, 2010
Keria Ubi Kayu
Salam,hari ni semua xtvt bermula seperti biasakan,walaupun ade sekolah yg masih bercuti,seperti diriku ni hihihi ambik coti tambahan mengalah si amoi yg celerate CNY,samapikan kena perli ngan my boss u also celebrate meh?kita yg nak cuti ni buat muka sekupang je la.jom kita makan keria ubi kayu,pestaim makan masa balik ke Teluk intan last week makcik hubby order keria ni utk sarapan pagi masa kenduri tu ,ok not bad,since dah balik ke sana mmg angkut segala mak nenek yg kat sini kena bayaq so layan je la.Sedappppp still guna resepi dari Q cuma tukaq ngan ubi kayu je.
Resepinya chik mi ikutresepi kuih keria yg dah menjadi pujaan hatiku,walaupun sejuk still maintain lembut.Thanks Q mmg mabeles resepi ni.Chik kongsi kat sini ye.
Kuih Keria ~ Quinnie
Bahan-bahan ( 15 biji )
- 500 gm keledek (saya buat keledek merah + putih)
- 1 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan tepung ubi kayu
- 1/4 cawan gula untuk menyira dan sedikit air
Cara-cara
- keledek dikupas, dibelah dua dan direbus hingga empuk.
- toskan keledek dan lecek hingga lumat
- campurkan tepung gandum dan tepung ubi bersama keledek dan uli hingga sebati.
- ambil sedikit adunan tepung, dibulat-bulatkan dan buat lubang ditengahnya. jadikan seperti gelang.
- goreng hingga masak dan kuning. toskan kueh tadi.
- panaskan gula dengan sedikit air didalam kuali. kacau hingga likat dan kemudian masukkan kueh yang telah siap digoreng tadi. kacau rata/ golek-golek hingga gula melekat dikueh. padamkan api dan bolehlah dianggkat.
Monday, February 8, 2010
Nenas Masak Lemak
Tengok kiah masak ni,teringat ler pulak dedulu mak chik kalau dah tak tahu nak masak apa,masak nenas ni ler,boleh pecah diet wooo kena pulak nenas yg masam2 manis pastu goreng ikan masin ka,ikan pekasam ka perghhhhhhh boleh lajak 2-3 pinggan i tell u.Tengok lalingku makan tak hingat donia tu musti sedap tu kan kan kan,kita masuk bakul angkat ler sendiri.
Jom kite tengok resepinya.
Nenas ~ dihiris nipis @dicincang
Cili merah*
Bawang merah*
Udang Kering ~ direndam*
Garam
Sedikit gula
Pati ikan bilis @ secukup rasa
Sedikit santan
Sedikit air
*bahan bertanda ditumbuk kasar @ guna blend kering jangan masukkan air
cara-cara
Tumis sedikit minyak,kemudian masukkan bahan kisar biar garing sikit,masukkan nenas,biar air nenas tu keluar,kemudian masukkan sedikit air agar berkuah sikit.masukkan santan ,perasakan garam dan gula.Gula jgn banyak ye sebabnya masakkan ni lebih sedap jika masam2 sikit.
Jom kite tengok resepinya.
Nenas ~ dihiris nipis @dicincang
Cili merah*
Bawang merah*
Udang Kering ~ direndam*
Garam
Sedikit gula
Pati ikan bilis @ secukup rasa
Sedikit santan
Sedikit air
*bahan bertanda ditumbuk kasar @ guna blend kering jangan masukkan air
cara-cara
Tumis sedikit minyak,kemudian masukkan bahan kisar biar garing sikit,masukkan nenas,biar air nenas tu keluar,kemudian masukkan sedikit air agar berkuah sikit.masukkan santan ,perasakan garam dan gula.Gula jgn banyak ye sebabnya masakkan ni lebih sedap jika masam2 sikit.