Friday, January 15, 2010

Roti Telur Berlapis Daging

Salam menu breakfast pagi semalam,roti telur berlapis daging resepi Dayangjack sedapppp ,kenyang makan.Dayang mintak izin cnp kat sini ye.Dayang kite dah silap bg nama lerrr ampunnn

Roti Daging Bersalut Telur ~ by Dayang Jack
Bahan-bahan : untuk seorang makan
  • 2 keping roti sandwich
  • 1 sudu bsr daging cincang (minced chicken pun boleh)
  • 1/2 ulas bwg besar (dicincang)
  • 1 ulas bwg putih (dicincang)
  • 1/2 camca kecil lada sulah/serbuk lada hitam
  • 1 sudu bsr mayonis
  • 1 sudu bsr marjerin
  • 1/2 biji cili merah (dihiris dadu) - optional
  • 1 biji telur
  • sedikit keju parut
  • 50 ml susu segar (kalau xde, guna tepung susu tepung 1 camb dan dibancuh dgn sedikit air)
  • secubit garam
  • sedikit daun bawang dan daun sup (dihiris)
Cara-cara :

  1. Cairkan marjerin dan tumis bwg2 sampai terbit bau. Kemudian masukkan daging cincang dan kacau rata2 selama 1-2 minit.
  2. Masukkan cili, lada sulah, keju, mayonis dan garam. Kacau perlahan (1 minit). Tutup api dan gaulkan dgn daun sup dan daun bawang.
  3. Sapukan sedikit mayonis pd roti, kemudian bubuh inti td di atasnya dan tutup kemas dgn roti yg satu lg.
  4. Pukul telur bersama susu segar. Kemudian celupkan roti dlm bancuhan td dan goreng dgn sedikit marjerin di dlm kuali leper dengan api perlahan.(elok guna kuali non stick)
  5. Hidangkan bersama segelas susu atau jus oren jika suka.

6 comments:

  1. mmg sedap kan roti ni..saya kalo buat kena banyak..alamak..habis plak roti kat dapur tu..

    ReplyDelete
  2. simple dan nampak sedap ye kak roti ni.slalu x buh inti pun,boleh cuba ni ubah ckit dr kebiasaan

    ReplyDelete
  3. Salam Chik Mi....
    Pernah buat dulu, memang sedap...Dah lama tak buat ni..minta sini siket lah...

    ReplyDelete
  4. Seddappp. Kita pernah buat...tapiii....tak masak sebab baru sedar, oven rosak. uwaaaaa.mintak sikit.

    ReplyDelete
  5. Sedap ni buat breakfast... kenyang kalau ada inti macam nie chik :)

    ReplyDelete

Reply