Saturday, November 20, 2010

Tepung Bungkus

Salam,selamat hari raya aidil adha,tak terlambat lagikan,huhuhu tuan rumah kebizian,cuti raya cuma sehari pastu mula balik kerja pastu huhuhu cik ros cuti chik mi kena cover semua kerja smpi penat tak terkata,Hk mkt,Indon mkt,mesia mkt ,fuyoooo mmg tak menang tangan smpi naik berpinau bijik mata duk renung skrin tu,itu yg tak sempat nak hapdet umah ni,hopefully next week back to normal la kan.ok tepung bungkus yg best ni,ni favourite chik mi dengan anak-anak esp.along (big boss tak suka inti kelapa)chik mi suka texture tepungnya yang lembut gitu,resepi ni memang best,Thanks Bdaria kongsi resepi yang best ni..

 Thanks to Bdaria ,kongsi resepi ni,chik mi minta izin CnP kat sini ye untuk rujukan akan datang.
 
TEPUNG BUNGKUS~ Bdaria
(anggaran dalam 20 biji)

Langkah 1
Bahan A (inti kelapa gula melaka)

1/2 biji kelapa (kelapa yg saya gunakan agak besar)
2 1/2 ketul gula melaka
1 sudu makan gula (lebihkan/kurangkan berdasarkan citarasa anda)
1 sudu makan tepung gandum
1 1/2 cawan air
sedikit garam

Cara memasak bahan A
  1. Potong gula merah menjadi ketulan kecil
  2. Masukkan kelapa, air dan gula melaka kedalam kuali/periuk.
  3. masak sehingga gula melaka sebati dengan kelapa. Rasa kemanisan inti anda dan tambah 1 sudu makan gula pasir lagi jika anda hendak sedikit manis dan masukkan sedikit garam.
  4. ketika inti hampir hendak kering (biar basah sikit), masukkan tepung gandum dan kacau rata.
  5. Tutup api dan sejukkan inti anda
  6. Tujuan tepung gandum dimasukkan dalam inti adalah supaya inti kelihatan lembab dan tidak terlalu kering. Inilah rahsia supaya inti kelapa sedap.
Langkah 2
Bahan B

200gm tepung pulut
150ml air (+/-)

Cara membancuh bahan B
  1. Masukkan tepung pulut dalam bekas.
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan tepung boleh diuli. Uli sebentar.
  3. Sapukan sedikit minyak atas talam/bekas. Ambil bancuhan tepung pulut sebesar ibu jari dan leperkan. Masukkan inti kelapa. (terpulang kepada untuk buat sebesar mana. jika anda suka inti kelapa lebih, besarkan sedikit)
  4. Buat sampai habis dan ketepikan.
Langkah 3
Bahan C

2 pelepas daun pisang yang telah dilap, layur atas api sehingga rata. Kerat daun pisang sebesar 2 tapak tangan(agak2lah ye). Gunting sedikit bahagian atas dan bawah daun supaya kemas. Ketepikan.

Langkah 4
Bahan D

200gm tepung beras
20gm tepung ubi
1 1/2 tsp garam (ratakan)
300ml santan (saya guna santan kotak)
700ml air

Cara-cara memasak bahan D
  1. Bancuh semua bahan A sehingga rata dan sebati
  2. Tapis kedalam periuk. Guna api sederhana dan kacau dengan senduk sentiasa sehingga ia pekat dan hampir keras. jangan sanpai keras sangat.
CARA-CARA MEMBUNGKUS
  • Ambil daun pisang selebar 2 tapak tangan (telah digunting sedikit bahagian atas dan bawah).
  • Masukkan 1 bebola inti kelapa tadi kedalam adunan ini.
  • Tutup bebola inti ini dengan tepung dan pastikan inti dibaluti oleh adunan tepung.
  • Ceduk dengan sudu dan letakkan diatas daun pisang. Ulang proses untuk satu ketul inti lagi. Letakkan 2 ketul bebola inti sebelah bersebelahan. Sebab itu ada yang memanggil kuih ini Puteri 2 sebilik.
  • Buat sampai habis. Jika ada lebihan adunan tepung dan bebola inti sudah tiada, anda boleh terus letakkan inti kelapa diatasnya dan bungkus.

6 comments:

  1. Chik Miii...

    adakah ni tepung bungkus ala2 nagasari..cuma isi nyer jer lain? betul ka?

    ReplyDelete
  2. Chik mi!!!nak!!! akak buat tak pernah jadi comel cam ni..nak cuba resepi ni la..terima kasih ya

    ReplyDelete
  3. Salam Chik Mimi,
    cantik kuih yg mimi buat...akak mmng suka kuih yg kukus..nak cari daun pisang dululah..

    ReplyDelete
  4. kuih peberet ni.. nak buat sendri tak sampai seru lagi .. terpaksalah pi beli.. errr ada lagi ka?.. bak mai sini seketui dua..

    ReplyDelete
  5. salam makchik...
    wo ini namanya nagasari kalau di Ina :)
    biasa dmakan sore2 sambil minum teh :)

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum... chikkkkkkmiiiiii... windunya.. muahhh muahhhh muahhh.. pelok cium chikkkmiii *penuh lipstic lekat kat pipi chik mi.. wakakakka :P

    tepung bungkus tu feveret nani.. tapi sampai la ni tak pernah wat.. wakakakak *pemalas* sebab cam renyah je.. *alasan* kalau tingin nak makan.. nani gi pasar malam beli rm2 for 5 pcs.. kekekeke.. :P


    dulu2 arwah tok sedara rajin wat tepung bungkus.. nani suka dia nye inti segelap2 wane gula merah tu.. dapppp sangat.. :) :)

    ReplyDelete

Reply