Thursday, March 19, 2009

Gelama Rendang Asam


dinner malam tadi tak tau nak masak apa dah,so ni lah ajer bila vit M menyerang rendang asam,kat utara ni la lauk orang yg malas,tp sesekali layan lauk ni ngan nasi panas n sambal belacan + ulam timun pergh boleh p dua pinggan nasi.. hahahahah
resepinyer enteng aje

Ikan apa2 pun boleh - digoreng dulu
bawang merah 2 ulas - potong halus
bawang putih 2 ulas - potong halus
halia seinci - dipotong halus
Air asam jawa-agak2 yer kalau banyak sangat nnti masam sangat-boleh ditukar ke asam keping
Bawang besar i biji di potong bulat
2biji cabai muda-dipotong serong
Minyak utk menumis
garam n gula (sekiranyer terlalu masam)
Caranyer
Panaskan minyak,tumis bawang merah,putih n halia,cukup sehingga naik bau,masukkan air asam pastu masukkn air sikit supaya berkuah sikit,pastu masukkan ikan yg telah di goreng terlebih dahulu.Perasakan garam n gula pastu masukkn bawang besar n cabai muda.dah siappp
Enteng kan

No comments:

Post a Comment

Reply