Thursday, April 12, 2012

Sambal Hitam Pahang II

Assalamualaikum,Alhamdulillah kita semua berada didalam lindungan Allah SWT ,semalam Penang bergegar dengan  earth quake(tapi Chik mi tak terasa pun sebab masa tu dalam kereta,DH yang tengah stop kat traffic light terasa gegarannya agak kuat dan lama juga).Sambal hitam ni dah lama buatnya stok pun dah tinggal saki baki kat botol tu baru nak upload:),biasalakan orang rajin,stok belimbing kering dari my sister yang buatkan,tapi lepas ni memang agak payah nak dapat belimbing kering lagi sebabnya kakak chik mi dah tak sihat baru-baru ni kena mild stroke ,semoga angah pulih sepeti biasa,sebenarnya angah OKU ,sebab tangan kanannya tak berfungsi ,tapi still kuat kerja memasak sambil dibantu oleh BIL,selalunya chik mi kalau nak makan ikan pekasam,acar limau sebut aje insyaAllah nanti sampailah kirimannya,huhuhu terasa sangat sedih.Resepi seperti yang pernah dibuat kat sini,cuma chik mi olahkan sikit ikut citarasa sendiri,Jazakallah khoir Ratna aka Madihah atas resepinya

 Resepi asal boleh tengok kat sini

Nota :
Chik mi kurangkan Belimbing
Tambah cili api 
Ikan bilis digoreng garing,kemudian pause 2x
Tumiskan bawang dengan cili api sehingga garing,masukan belimbing kacau sebati,bila dah sejuk baru masukkan ikan bilis 

21 comments:

  1. Salam mimie.finally dah dapat tinggalkan jejak.Kak Ros memang asyik ingat nak call mimi tapi banyak sungguh kerja sebab sports day dah dekat.
    Muga kakak kesayangan cepat sembuh ya.Sambal hitam ni kak Ros tak pernah makan tau...nak cuba sikit.kak Ros dah buat pai tee tu...lenguh kaki dibuatnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam kak ros akhirnya akak dapat jugak tembusi dinding ni ye hehhehe thanks akak tak pe..
      ghajen akak sebab nak buat casing nya tu yg M sangat tu

      Delete
  2. Assalamualaikum Chik Mimi,
    lama tak jumpa belimbing buluh, kalau ada nak juga buat sambal hitam ni... sedapkan kalau makan dengan nasi panas!

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam kak amie
      yeee betoi tu makan dengan nasi panas memang MAUT,heheh sebab susah nak stop

      Delete
  3. salam chikmi,

    oman pun dpt tsunami alert.
    risau betul semlm baca mcm2 kat FB pasal tsunami.
    kami balik cuti nanti blh order sambal hitam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam mala insyaAllah kalau ada stok belimbing apa salahnya
      habaq awai2 na

      Delete
  4. Salam kak mimi!! Teringin nk buat sambal hitam pahang niii mcm sedap jer buat mkn dgn pulut kan? Ehehehe... Leh masuk list :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam dik ijah ,dengan pulut belum torai lagi hik hik hik,akak makan dengan nasi aje ,ijah jaga2 sambai ni kang pecah diet tau

      Delete
  5. Assalamualaikum Adik ku Mimi sayang!!

    hitam2 sitampok manggis sungguhpun hitam ku pandang manis...alahai...
    Kak Nur simpan dulu masuk dlm peti besi erk mi??

    Maaf ya kak Nur mcm terlepas beberapa n3...kak Nur skrg dh jarang ngadap pc...bila senang baru lah jenguk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam kak Nur cayang ,sama la kita sekarang ni dah jarang BW jugak bila terasa nak update baru update

      Delete
  6. Salam CikMimi....semuga kakak cikmi cepat sembuh.
    Kita di sini pun terasa juga memang cemas dan takut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam noor ,JazakAllah khoir ,memang cemaskan,ingatkan p SP nak jumpa dengan noor hari tu

      Delete
  7. sedapnya kak mimi..suka saya dgn sambal ni...makan dgn nasi putih ke goreng ke best betul..:)

    ReplyDelete
  8. salam kak mimi,sedap sambalnya...makan dgn nasi panas ni mmg best...

    ReplyDelete
  9. Kita yg duduk kat Pahang pun tak pernah makan sambal hitam ni. My mom pun pandai buat. Anaknya je yg lombab sikit.

    ReplyDelete
  10. gegaran di Penang kuat jugakan kak...adik kat Penang dok umah flat pun takut semlm.risau juga family kat sana bila dgr berita tu takut tsunami jer tapi alhamdulillah tak ada.

    sambal hitam ni mkn dgn nasi panasx2 sedap ni..alahai lapar lak rasa..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah tak ada apa2 kan nieza
      sedap la cuma nak buat belimbing tu agak M hehhe

      Delete
  11. sedapnya.. kalau akk msti btambah2 nasi la jwbnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak zana kena tarik handbreak kalau makan sambai ni

      Delete
  12. Salam Cik Mimi.belum pernah rasa sambal hitam pahang....betul tu mcm2 kawan2 cakap sedap mkn dgn nasi panas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Mamasya heeheh pecah diet kalau makan sambai ni

      Delete

Reply