Monday, December 2, 2013

T.H.I.N C.R.U.S.T P.I.Z.Z.A

Assalamualaikum,lebihan dari inti sardin roll tu cikmi buat pizza,kat rumah ni kalau beli pizza suka yang Domimos dari PH ,tapi jarangggg sangat beli .Peminat tegar thin crust adalah cik hubby ,tak larat katanya nak menguyah lebihan roti pizza yang tepi tu :).Dah lama plan asyik tertangguh sebab cik BM dah merajuk ,ni pun memula guna kederat tulang 4 kerat tapi dah sebati minta tolong cik KA uli-uli manja gitu sekejap sebab takut cik KA merajuk haru !

Yang sebelah ni tertebal jugak:)tak pe habis juga sedulang pizza yg XL tu ,alhamdulillah  
                                                                                
Resepi thin crust ni hasil gabungan dari beberapa  
                  resepi.
 
 Thin Crust Pizza
Sumber : Chik mi
2 cawan Tepung high protein (chik mi guna red rose)
1/2 tsp yis
1 tsp gula
3/4 air ais (tuang sedikit-demi sedikit) tak perlu habiskan
1/2 tsp Garlic salt
1 tbsp minyak zaitun (chikmi guna minyak masak)
1 tsp italian herbs
 cara-caranya
chikmi selalunya bancuhkan yis + gula +sedikit air suam dahulu ,kemudian masukkan kesemua bahan ,uli sehingga tidak lekat di tangan.
Perap adunan sehingga naik 2 kali ganda,tumbuk buang angin ,kemudian canai mengikut acuan pizza.Cucuk sedikit permukaan doh kemudian bakar sekejap 5-7 minit.
keluar dari oven sapukan sos spagetti (chik mi guna brand kimball perasa mushroom)
taburkan inti ikut kesukaan
Taburkan parutan cheese ke atas pizza tersebut.
lagi banyak cheese lagi sedap.cheese terpulang nak letak yang mana

9 comments:

  1. Wah lately kak mimi selalu jadi biru mata itamku hehee...
    kompom laku kalu wat pizza..anak2 suka makan tp mama depa selalu aci 'call' jer kih3

    ReplyDelete
  2. Saya belum pernah try menguli doh piza..:)

    ReplyDelete
  3. Assalam
    Feberet ank bujang kita ni pizza
    Lama x buat sendiri dah
    Memgancam tgk untinya tu, sedappp ni

    ReplyDelete
  4. domino's boleh tutup kedai mcm ni :-)

    ReplyDelete
  5. alahai akak ketinggalan ketapi lak..kempunan sehh!!

    ReplyDelete
  6. Thin crust pizaaaaa...naaaaaakk.....jeles jeles jelesszzz

    ReplyDelete
  7. assalam chik mimi.. nanti email alamat rumah ya nak kasi gift sbb citer pasal blogging hari tu... email to o-mulan@hotmail.com

    ReplyDelete
  8. kat mne beli pizza pan tu? mcm best jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya beli dekat kedai baking,pernah nampak kat Giant

      Delete

Reply