Thursday, April 15, 2010

Lepat Labu


Salam,Korang jangan muntah ijo ye,belen labu yg buat bingka tu ade separuh lagi,aritu nak penuhi keinginan si 'adik' nak makan bingka so malam tadi penuhi permintaan si 'abang' la pulak,kekeke kalau ghase nak muntah tu p cari jamban ye.Alhamdulillah,anak2 pun suke ngan resepi labu2 ni.saje je nak ajar anak2 makan kuih tradisional ni nnti tak ler jakun mcm ibu,sekarang ni baru belajar makan segala mak nenek.
 




Chik mi tak suke lepat yg keras suke yg lembut 2 so tak ler rase gigit tepung je,yg ni mmg just nice je,manis dan lemaknya.Pengomen2 kat inst department tu cakap sedap.kembang montot chik mi,yg sedia kembang ni.
jom kita tengok camne chik mi buat,sepatutnya letak inti kelapa kat tengah tu tp my hubby tak minat ngan kelapa so chik mi guna sedikit pati santan.
Lepat Labu
Labu ~ direbus dan lecek
Pati santan
Secubit garam
Gula secukup rasa
Tepung gandum
Daun pisang secukupnya~dilayurkan sedikit
caranya
Labu di rebus @ dikukus sehingga lembut kemudian dilecek,kemudiannya campurkan dengan semua bahan tadi kacau hingga sebati.kemudian masukkan 2 sudu lipat n kukus sonangkan

5 comments:

  1. Salam Dinda...tak pernah makan lepat labu....nak sebungkus....Ada lagi tak? Tak sempat nak jenguk semalam...keluar gi Sunshine beli barang sikit...tinggalkan budak2 tu ...balik tengok dah tidor pun@@! Keletihan agaknya!

    ReplyDelete
  2. Salam chik mimi,
    aduh..menawannya lepat labu. saya tak penah rasa. ada balen2 lagi tak kak? ;)

    ReplyDelete
  3. hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

    ReplyDelete
  4. Salam Chik,
    Bestnye labu... kite teringin gak nak makan to kena tunggu musim dulu.hihi
    Ijan

    ReplyDelete
  5. memang best nih...tapi kalu mak saya buat die suke letak kelapa parut muda gaul skali...fuh..mengimbau nostalgia betul kuih cam ni..pastu makan dgn air kopi pekat punyee,time hujan sesejuk plak..hikhik..melampau nih

    ReplyDelete

Reply