Dinner malam tadi chik mi buat ikan ni,selalunyer goreng ikan guna garam n kunyit ajer,semenjak jumpa resepi ni selalunyer chik mi buat cara ni pulak.Pesnyer chik mi tumbuk banyak2 pastu masukkan dalam esbok bila nak guna just lumur ajer kat ikan tu,Tp chik mi ade tambah cili blend n asam jawa.Thanks Hana sudi kongsi resepinyer.Chik mi cNp kat sini yer..
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 4 ekor ikan - apa2 ikan yang sesuai dgoreng
- 5cm kunyit hidup
- 6 ulas bawang putih
- 1cm halia
- sebatang serai - *optional
- garam
- Cili Blend *
- Asam Jawa*
- * Chik Mi tambah sendiri
Cara-cara
- Siang ikan cuci bersih. kelar bahagian badan tak putus.
- Tumbuk kunyit hidup,bawang putih,halia,serai dan juga garam hingga agak2 lumat.
- Gaulkan ngan ikan tadi. perap lebih kurang sejam atau lebih.
- Goreng dengan minyak yang panas hingga garing tapi jgn smpi geseng@hangus!. angkat. lebihan rempah2 td jgn buang. toskan dan taburkan ke atas ikan.
- Sedap makan ngan nasi putih panas.
- SeLaMaT MenCubE
Layannnn
No comments:
Post a Comment
Reply