Bekfast pagi ni mmg dah plan nak buat cekodok keledek,tapi chik mi bagi nama glamour 'Keledek Ball' hahahahha.ni kes mengences tengok cekodok pisang kat umah Hana yang sangat comei n bulat tu....Chik mi ikut tip Hana nak bagi bulat tp still jugak ade yg berekor tu
Hana mintak halal yer chik mi cNp kat sini
Cekodok Pisang comeiINGREDIENTS:
Riped Banana - mashed-Chik mi rebus keledek n lecek
Self-raising flour (hana gune tpg gandum+tpg roti+b.powder skit)-Chik mi guna SR
Sugar
Bic Soda
Salt
METHOD:
Add all ingredients with sufficient flour to form dumpling to be deep-fried.
Deep fry until golden in colour.
Makes sure you flip them all the times to ensure even color.
.cedok adunan gune jari jemari anda.. hana lum penah lagik gune sudu! gune samada hujung lima jari tuh! atau genggam tangan kuarkan adunan tepung dr celah genggaman ibu jari anda! *paham tak erk? adeeehhhh... tk reti nk explain... heeeeeee.... tp biasa hana gune hujung lima jari jerk.
.adunan jgn lebih pisang dr tepung. senang cter kene balance atau lebihkan tpg skit jerk. terlebih tepung sgt pon tak leh! nnti cekodok akan rasa tepung, pisang ilek! hehehe... jika terlebih pisang/kandungan air pulak, masa menggoreng elok jerk kembang, bila kuarkan akan jd penyek!
.masa nk masukkan adunan dlm kuali,elakkan dari tinggi sgt dr permukaan minyak. jgn takut! letak jari anda btol2 atas minyak.jgn sampai kene, nnti melecur pulak! ini utk mengelakkan cekodok nnti 'berekor' masa dgoreng. so tk jd la bolat kan! hehehe...
ade org kata, jika letak air, cekodok akan jd penyek bila lepas dgoreng! betol sebabnyer terlebih sukatan air! ini sebenarnya bergantung pada jenis pisang...hana masukkan air sbb pisang yg hana gune kandungan air tk byk. jd hana masukkan sedikit la..
.adunan jgn cair sgt..agak pekat la juga! itu jerk tips dr hana! takde rahsia! heeeee
No comments:
Post a Comment
Reply