Wednesday, July 28, 2010

Ikan Goreng Bersambal Istimewa

 
Salam,menu malam tadi ,samapi rumah dah dekat pukul 6.30 ptg,dalam kepala tak dak menu yg nak masak utk berbuka,sebelum tu dah call big boss suruh belikan telur masin,ingat nak rebus je nak kawankan dengan serunding ikan,buka tdung tengok ikan goreng pagi tadi elok je duk berbaris ,anak2 tak makan ler tu,terus on pc zaman jepun tu,nak tunggu loading punyala lama.Dalam kepala otak ni nak buat sambal ikan yg knor buat aritu ,tapi mmg tak ingat namanya cuma ingat Knor ambil dari umah Along itu je.tunggu nak loading punya ler lama ,akhirnya pukul 7.00 baru start masak,so lauk berbuka malam tadi jadilah sambal ni,sedapppp akan ada ulangan lagi ye.Thanks to Along n Knor,chik mi cnp dari rumah Knor ye.

malam tadi nampak lieza pun masak lauk ni,menu yg samakan liezakan.minta izin nak share kat sini ye kekandaku berdua.
IKAN GORENG BERSAMBAL ISTIMEWA by AlongRoz
3 ekor ikan
garam
serbuk kunyit
utk sambal:
4 bj cili hijau
1 bj cili merah
beberapa bj cili padi
1 btg serai
1/2 kuntum bunga kantan ~ k.nor ganti dgn daun limau purut~chik mi pun letak  daun limau purut
5 bj bawah merah
4 ulas bawang putih
daun ketumbar ~ dihiris halusgaram
tambahan oleh k.nor:
2 sudu besar sos ikan
sedikit gula
1 sudu besar perahan limau nipis ~Chik mi guna lemon

1. Lumurkan ikan dgn garam dan serbuk kunyit.
2. Goreng hingga garing dan ketepikan.
3. Blend kesemua bahan2 utk sambal kecuali daun ketumbar dan garam.
4. Panaskan minyak dan masukkan bahan2 yg diblend.
5. Goreng hingga garing dan pecah minyak.
6. Masukkan daun limau purut dan daun ketumbar.
7. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
8. Padamkan api dan masukkan jus limau nipis.
9. Kacau rata dan tuangkan sambal atas ikan yg dah siap digoreng.

7 comments:

  1. Salam chikmimi,
    la.. kalu nampak menu ikan ni kelmarin, sah2 saya ikut. hihi. kelmarin dok fikir2 gak, nak buat apa ngan ikan kecit2 kat dapur. Apepun, ada topping sambal yang sedap tu, sure bertambah2 nasi. hihi.

    ReplyDelete
  2. Hrmmm sedapnya sambal ikan Mimi!!! Ingat kat Akak tak????

    ReplyDelete
  3. Salam Mimi, sedap masakan ni, nanti boleh dicuba, asyik yg sama aje nanti jemu pulak...

    http://treatntrick.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. salam mi,
    erm mesti sedap lauk ni..masuk list lah!..
    kita ikan kalau masak gini2 memang suka..

    ReplyDelete
  5. Salam Chikmimi. Wah, dh sampai penang lak lauk ni. Tak sangka laku lak...hehe. pssssst.....apa yg bujur warna oren tu?

    ReplyDelete
  6. salam chik mimi...tang daun pisang tu yg xleh tahan tu :)

    ReplyDelete
  7. salam. saya suka warna hijau tuuuu

    ReplyDelete

Reply