Assalamualaikum ,lamanya chik mi tak bersiaran,walaupun hujan-hujan kat Penang ni permintaan untuk jelly kelapa sangat tinggi,(harap-harap jangan kena sakit urat dah ler ye)chik mi buat ni malam tadi hari ni along n angah asyik bukak pintu petisejuk je makan jelly kelapa ni,tak pa kita buat sendirikan so banyak mana nak makan pun silakan ye.Seperti biasa guna resepi Knor,terima kasih ye kak,chik mi cnp sekali lagi ye,thanks...
Jelly Kelapa~by Knor
Bahan-bahan ( lebih kurang 13 cup spt gambar di bawah )
- 1 paket agar2 serbuk (10gm)
isi kelapa muda ~ boleh kaup guna sudu atau sagat
11 sudu besar gula ~ terpulang pd citarasa masing2
3 helai daun pandan
# Chik mi tambah esen pandan
Cara-cara
Masukkan air kelapa muda, serbuk agar2, gula dan daun pandan ke dalam periuk.
Masaklah hingga mendidih dan masukkan isi kelapa muda. Padamkan api.
Biarkan sejuk sedikit dan boleh lah dimasukkan kedalam bekas yg disukai.
Sejukkan dlm peti ais dan bila dah sejuk bolehlah dimakan.
# sekiranya air kelapa muda tidak mencukupi, bolehlah ditambah dgn air biasa untuk mencukupkan sukatan 2.6 liter
cup baru nampak :) ada bau daiso jer kat situ hihihi
ReplyDeleteChikmi,
ReplyDeletelama betul tak nampak Chikmi. Busy cuti sekolah? Sama la kita.. Bila time cuti macam ni, memang rasa nak pengsan. Nak duduk depan pc lama2 pun tak sempat.
salam chik mimi..minta tapau jelly kelapa 4cup hehehe..
ReplyDeleteterliur tgkk..ualalalala
ReplyDeletechik mi...lama tak singgah sini...terliur tengok jeli tu...memang sedap...ima pun ada wat gak,tapi lupa nak snap gambarnya...huhu
ReplyDeletesuka sgt mkn jelly kelapa..
ReplyDeletetp nak mncari sebiji kelapa muda ni mcm susah je..
tak tahan tgknya..
nak satuuu
bestnyer jeli kelapa..lama dh tak buat... sana ujan ker kak? alahai..habis la Pesta..
ReplyDeletesalam mi,
ReplyDeleteini pun sama dah lama masuk list tapi pun tak terbuat2..hehe
mi, kita dah buat ayam kuzie katering tu tau..minta izin c&p recipnya ya..bila2 nak masukkan entry..thanks mi